Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας: Ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε λατομείο στο Δήμο Νέστου

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΛΑΤΟΜΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ  ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Έχουν αφήσει τα τρένα τυφλά, τα λεωφορεία σάπια, τα πλοία καρυδότσουφλα, τα σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και τους χώρους εργασίας «κρεματόρια», όπου κάθε 4 μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Μόλις πριν δύο μέρες, την Τρίτη 7 Μάρτη, εργάτης έχασε τη ζωή σε λατομείο στον Δήμο Νέστου όταν έπεσε με το μηχάνημα το οποίο χειρίζονταν σε γκρεμό 150 μέτρων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του συναδέλφου.

Ως ΟΜΕ έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει την ελλιπή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο των μεταλλείων-λατομείων και την ανυπαρξία των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Μέτρα ασφαλείας που δεν λαμβάνονται από τους εργοδότες γιατί αποτελούν κόστος, με αποτέλεσμα να θρηνούμε συναδέλφους. Μέτρα που έχουν να κάνουν με τα μηχανήματα, τις συνθήκες εργασίας, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, κ.α. Παράλληλα, η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς αυξάνεται για να «βγαίνει» όλο και μεγαλύτερη παραγωγήμε το λιγότερο κόστος, εις βάρος της ασφάλειας του προσωπικού που θεωρείται αναλώσιμο, με εγκληματικά αποτελέσματα.

ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Μόλις χθες στην Ισπανία, 3 ακόμη νεκροί μεταλλωρύχοι από κατάρρευση στοάς στα 900 μέτρα βάθοςστην εταιρεία ICL Iberia. Τα σωματεία είχαν και εκεί αναφέρει θέματα εφαρμογής μέτρων ασφάλειας. Αλλά η συσσώρευση κερδών των μεταλλειοκτητών δεν έχει πατρίδα. Είναι η ίδια παντού με την ανθρώπινη ζωή να είναι αναλώσιμη ως ένα εξάρτημα μηχανής.

Απαιτούμε να γίνουν πράξη τώρα τα πάγια αιτήματα μας:

  • Άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και καταλογισμό των ευθυνών.
  • Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα υπό διάλυση τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική-λατομική δραστηριότητα (Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα, Καβάλα, κλπ).
  • Τακτικοί, ουσιαστικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγιεινής & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.
  • Μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας στα μεταλλεία – λατομεία.

Το κριτήριο του κόστους για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εταιρείες είναι που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, που οδήγησε στο να θρηνούμε σήμερα άλλον έναν νεκρό συνάδελφό μας. Τα λέμε και τα φωνάζουμε χρόνια και με όλους τους τρόπους σε Υπουργούς, κυβερνήσεις, εργοδότες, στους πάντες αλλά δεν έκαναν τίποτα γιατί δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των εταιρειών. Ας τολμήσουν να βγούν να μας πούν ότι δεν ήξεραν. Επισυνάπτουμε ένα μόνο χαρακτηριστικό δελτίο τύπου της ΟΜΕ (15 Οκτωμβρίου 2022) προς τον Υπουργό κ. Σκρέκα του Υ.Π.ΕΝ. που θέταμε αυτά τα ζητήματα αλλά δεν εισακουστήκαμε για μία ακόμη φορά.https://ometallados.blogspot.com/2022/10/17102022_17.html

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ…ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που γίνονται από άκρη σε άκρη της Ελλάδας με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, νέους και νέες, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς πουεκφράζουν την οργή και αγανάκτηση τους για την υποτίμηση της ζωής τους σε κόστος για τα κέρδη των εταιρειών, αποκτούν ζήτημα ζωής και θανάτου τόσο για να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους όσο και για να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων για όλα τα εγκλήματα κράτους και εταιρειών. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που λογαριάζουν τις ζωές των εργατών και του λαού ως κόστος, σε όλους αυτούς που δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα ενώ γνώριζαν, και στα ΜΜΕ που δεν πρόβαλλαν ποτέ τα αιτήματα μας, όπως των σιδηροδρομικών που θυμήθηκαν τώρα την απαξίωση που έδειχναν χρόνια στις ανακοινώσεις τους και τις κινητοποιήσεις των σωματείων τους.

ΟΣΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΤΕ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΟΙ

Η ΟΜΕ καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου, τους εργαζόμενους σε αυτά και όλο το λαό να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της Κυριακής 12 Μάρτη 2023, σε όλες τις πόλεις της χώρας.Στην Αθήνα στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Μάρτη στις 12.00

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ & ΛΑΤΟΜΕΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...