ΔΑΣ ΟΤΑ Ηρακλείου: Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις

Φέτος η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μας βρίσκει συγκλονισμένους/νες και οργισμένους/νες. Μας συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών. Μας εξοργίζει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει αυτουργούς τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της πολιτικής που τις λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες ασφαλείς και σύγχρονες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Γι’ αυτό δεν θα σωπάσουμε. Παλεύουμε για να μη ξεχαστεί το έγκλημα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα! Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σήμερα οι γυναίκες του μόχθου δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας για να διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες που τιμάμε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας προς τιμήν του απεργιακού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη 1857, όταν οι εργάτριες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση αυτή βάφτηκε κυριολεκτικώς στο αίμα.

Το 1910, στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών, η οποία το 1975 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει.

Η 8η Μάρτη, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο. Τιμάμε αυτούς τους αγώνες, επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών Τοπικών Διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Σήμερα με ευθύνη και της Τοπικής διοίκησης, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, έχουν τσακίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην προστασία της μητρότητας, στην ψυχαγωγία. Έχουν υποβαθμίσει και εμπορευματοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και τις ελάχιστες δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα.

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην Υγεία, στη δουλειά, στη ζωή είναι η καλύτερη τιμή για την 8η Μάρτη. Μέσα από αυτόν μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, θα αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο για να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στους εκβιασμούς, την εργοδοτική και κρατική βία. Οι αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών, οι μικρές και μεγάλες εργατικές κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, μας δείχνουν το δρόμο.

Διεκδικούμε την ενίσχυση του δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θα περιθάλπει άμεσα τους ασθενείς για όλες τις παθήσεις. Θα εξασφαλίζει προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις, προγεννητικού ελέγχου, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ.

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, τις ζωές μας με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους άμεσους και έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με τους φουσκωμένους και απλησίαστους λογαριασμούς Ενέργειας, που είναι προϋπόθεση για τις πράσινες επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών.

Παλεύουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα νέα όπλα που ετοιμάζει για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων, που στο όνομα της “συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” και των “ίσων ευκαιριών” μας καταδικάζουν σε ωράρια και ζωή- λάστιχο, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτέλεσμα των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής και στεκόμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, κυρίαρχοι στον τόπο τους.

Καταδικάζουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που κατέστησαν τον λαό στόχο, καθώς έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ) να χαρίζει δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, να δίνουν 7 δισ. για τα “Rafale” και τις φρεγάτες για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζει το λαό στην ακρίβεια και τη φτώχεια.

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με

δικαιώματα. Σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που γεννά η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η ανασφάλεια και η αγανάκτηση που νιώθει κάθε γυναίκα για τις συνθήκες εργασίας γενικότερα τις συνθήκες ζωής δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στον ατομικό δρόμο αλλά στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και στον αγώνα, στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σ αυτές τις συνθήκες, που ζούμε εδώ και δύο χρόνια.

Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Διαφωνούμε με τις φεμινιστικές “φωνές” που παρουσιάζουν την “κυριαρχία των αντρών” ως κύρια αιτία για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες. Έτσι, αθωώνουν την εξουσία των εκμεταλλευτών, ανδρών και γυναικών, την κοινωνία που έχει στο DNA της την καταπίεση, την ανισοτιμία, παράγει και αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις ανορθολογικές θεωρίες περί “κοινωνικής κατασκευής του φύλου”.

Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν ευάλωτες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

ΤΙΜΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ & ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...