Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Σίτιση και ελληνικά πανεπιστήμια: το νέο sequel του Hunger Games

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να μπει το 2023 και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε πάρει μία πρώτη “γεύση” για το πως όντως έχουν ανοιχτεί “νέοι ορίζοντες” στις σπουδές μας.Βέβαια η λέξη “γεύση” τείνει να γίνει ξένη για τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, οπότε ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:

  • στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δημοσιεύτηκαν τροποποιημένες λίστες δικαιούχων δωρεάν σίτισης στις 9 Γενάρη, με αποτέλεσμα 470 φοιτητές να «κόβονται» και να στερούντα δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση.
  • Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξεδιάντροπα προσωπικά email προς τους δικαιούχους φοιτητές στη σίτισητούς ενημέρωσαν πως έχουν την μοναδική ευκαιρία, “εάν το θέλουν” να αποκηρύξουν το δικαίωμα τους για δωρεάν σίτιση, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να κάνουν “οριζόντιες διαγραφές από τη λίστα” μιας και “δεν αρκούν τα κονδύλια σίτισης”.
  • Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών αναγκάστηκαν οι πρυτανικές αρχές να αποδεσμεύσουν κονδύλια από τα αποθεματικά του Ιδρύματος για να σιτιστούν δωρεάν επιπλέον 2.000 δικαιούχοι αφού τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούσαν!

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να κάνουν νόμο την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.

Από το 2011 είναι σε ισχύ απόφαση (παρ. 8 της υπ΄αριθμ. ΚΥΑ Φ5/68535/Β3, άρθρο 1), σύμφωνα με την οποία: «Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των δικαιούχων φοιτητών, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος,χορηγεί την ειδική ταυτότητακατά προτεραιότητα». Δηλαδή αν τα κονδύλια δεν αρκούν για τη δωρεάν σίτιση όλων των δικαιούχων τότε ξεκινά το “κόψιμο”! Κι αυτή η απαράδεκτη πρόβλεψη δεν άλλαξε παρότι από τότε έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις!

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει φτάσει το κόστος ζωής και σπουδών στα ύψη, αντί να διευρύνεται η φοιτητική μέριμνα, ώστε να καλύπτει όλους τους φοιτητές, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο! Το ίδιο ισχύει και με τη θέρμανση εστιών και αμφιθεάτρων που σε πολλά Ιδρύματα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να υπερασπιστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους. Εδώ και τώρα:

  • να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές, η επαρκής θέρμανση των σχολών και εστιών.
  • να αποδεσμευτούν κονδύλια από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων και τους ΕΛΚΕ για να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος από τη σίτιση.
  • να φύγουν οι εργολάβοι από τη σίτιση και συνολικά τη φοιτητική μέριμνα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εργασιακά δικαιώματα.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...