Να αποσυρθούν οι διατάξεις που υποβαθμίζουν τις σπουδές και τα δικαιώματά των Καλλιτεχνών

Δημοσιεύτηκε στις

Με Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση χωρίς καμιά συζήτηση με τους εκπροσώπους των κλάδων επιτίθεται για ακόμη μια φορά στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Η κατάταξη των ηθοποιών, αποφοίτων δραματικών σχολών, όπως του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, του Ωδείου Αθηνών σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί υποβάθμιση των τίτλων σπουδών τους και δημιουργεί το έδαφος για μεγαλύτερη πίεση των μισθολογικών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες καλλιτεχνών, όπως των Χοροδιδασκάλων και των Χορευτών, αλλά και των διπλωματούχων και πτυχιούχων Μουσικών, αποφοίτων των Ωδείων αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟ.

            Είναι πρόκληση για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους καλλιτέχνες που έχουν υποχρεωθεί να πληρώνουν χρόνια σπουδών να ανταμείβονται με μείωση των αμοιβών και υποβάθμιση των τίτλων σπουδών. Να δημιουργούν διαχωρισμούς παλαιών και νέων εργαζόμενων καλλιτεχνών, με σκοπό τη δημιουργία κόντρας ανάμεσα στις διαβαθμίσεις των αποφοίτων.

            Τώρα, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους, στους οποίους τίθενται μια σειρά από εμπόδια στο να έρθουν σε επαφή με τη καλλιτεχνική δημιουργία, απαιτούν:

  • Τη δημιουργία ενός συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες που να καταλήγει στη Πανεπιστημιακή βαθμίδα.
  • Να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής αγωγής στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Να μην καταργηθεί η ισχύουσα κατάταξη των αποφοίτων δραματικών σχολών και των Ωδείων και να αντιστοιχηθούν με ευθύνη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Περισσότερα

Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αισιοδοξία, με συλλογικό αγώνα...

Όλοι στο Μεγάλο Συλλαλητήριο των Σωματείων 7 Σεπτέμβρη στις 5.30μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ...

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ: Αποχαιρετάμε την Αθηνά των αγώνων, την Αθηνά μας

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ, διοικητικοί που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αποχαιρετούμε...