Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων: Για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού ανακοίνωσε την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, με αυξήσεις 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024.

Η υπογραφή της ΣΣΕ έρχεται μετά από τους πολύμηνους αγώνες του 2022, χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οργανώνοντας πολύμορφα την αγωνιστική διεκδίκηση των μισθών και των δικαιωμάτων μας, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποκαλύψαμε  την τεράστια αντίθεση που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες: από τη μια τον παραγόμενο πλούτο να πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο γεμίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματικών ομίλων κι από την άλλη οι εργαζόμενοι συνολικά να μην μπορούμε να κάνουμε διακοπές και αναψυχή. Όσοι δουλεύουμε στον κλάδο να βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται κάθε σεζόν και περισσότερο. Αναδείξαμε την ανάγκη όχι μόνο να αυξηθούν οι μισθοί αλλά και να επανέλθουν τα δικαιώματα που παρέδωσαν στους ξενοδόχους όλες οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας τα τελευταία 10 χρόνια.

Το διάστημα αυτό διοικήσεις σωματείων όπως στη Ρόδο υπονόμευσαν τους αγώνες μας, με την υπογραφή απαράδεκτων συμβάσεων που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και καταργούν το 8ωρο. Αλλά και η ίδια η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία μέσα στη σεζόν δεν οργάνωσε και δεν στήριξε επί της ουσίας ούτε μία κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων τους σε Αθήνα, Κέρκυρα, σε μία σειρά μεγάλα ξενοδοχεία.

Είναι σίγουρο ότι αν αυτός ο αγώνας είχε γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους εργαζόμενους.

Παρόλα αυτά οργανώθηκαν δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές από τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κοινή δράση και κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, με στόχο να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις που θα έχουν κριτήριο τις ανάγκες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Η συλλογική σύμβαση στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κλείνει μια περίοδο δράσης των σωματείων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αντίθετα απαιτεί από όλους μας να συνεχίσουμε τους αγώνες με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, γιατί:

  • Η αύξηση που θα φτάσει το Γενάρη του 2024 το 10,5%, είναι κάτω από τα επίπεδα που θα ανακούφιζαν έστω και προσωρινά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Με τις απώλειες από την πανδημία να ξεπερνούν τους 12 μισθούς, τον πληθωρισμό να ξεπερνά σήμερα το 9%, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια να καθιστούν αδύνατη ακόμη και την επιβίωση της εργατικής οικογένειας και το νέο προϋπολογισμό να μας υποχρεώνει να βάλουμε ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις ανάγκες για υγεία και για μόρφωση των παιδιών μας, τα ενενήντα ευρώ παραπάνω που θα πάρουμε σε ένα χρόνο θα έχουν εξανεμιστεί από σήμερα.
  • Διατηρούνται όλοι οι όροι που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και παραχωρήθηκαν από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα χρόνια: τα διακεκομμένα ρεπό, η εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, η μια απλήρωτη ώρα παραπάνω κάθε μέρα.
  • Συνεχίζεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων και η αντίστοιχη μείωση μισθών σε αυτούς που δουλεύουν πάνω από τα 600 μέτρα, σε όσους δουλεύουν στον καθαρισμό ή στη λάντζα και δεν έχουν 15 μήνες στον ίδιο εργοδότη και τώρα ακόμα και σε όσους δουλεύουν σε μικρά ξενοδοχεία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό σε όλη τη χώρα. Από το φετινό χειμώνα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η συλλογική σύμβαση όχι μόνο δεν έκλεισε το ζήτημα, αλλά το ανοίγει ακόμη περισσότερο.

Το 2023 πρέπει να είναι -και θα είναι- χρονιά σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Να δώσουμε όλοι τη μάχη μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και τοπικών συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, για την εφαρμογή της, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα στους ξενοδόχους οι “ηγεσίες” της ομοσπονδίας

Είναι πια καθαρό ότι οι μόνοι σωτήρες μας είναι η δική μας θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας.

 

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Να ανακληθεί η συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ Μ....

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -Επιτροπή ειρήνης Βόλου: Ανακοίνωση για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Επιτροπή ειρήνης Βόλου...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: 6 Οκτώβρη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου μας

Πιο πολλοί – Πιο δυνατοί. Ισχυρό Σωματείο ισχυροί εργάτες. Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου μας....