Σύλλογος Εργαζ. στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής “ο Βύρων”: Κάλεσμα σε παράσταση αλληλεγγύης 16/12 για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων

Δημοσιεύτηκε στις

Οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων διαχρονικά, ορθά και νόμιμα εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Το σωματείο μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκδώσει την παρούσα ανακοίνωση για να τονίσει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή με βάση τον ΚΒΑΕ οι οδηγοί λεωφορείων και πούλμαν διαχρονικά εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ο χαρακτήρας της εργασίας τους, που αναμφισβήτητα και αυτονόητα έχει αυξημένους κινδύνους και υποχρεώσεις ακόμη και σε σχέση με τους οδηγούς των λοιπών κατηγοριών λεωφορείων και πούλμαν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Κάθε αντίθετη προσέγγιση προκαλεί όχι μόνον το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και την κοινή λογική.

Είναι αδιανόητο, παράλογο και εν τέλει μη νόμιμο, ως κριτήριο για την ένταξη των οδηγών σχολικών λεωφορείων στα ΒΑΕ να τίθεται το αν τα σχολεία έχουν ως κύρια δραστηριότητα τις μεταφορές, αν δηλαδή είναι μεταφορικές εταιρείες και αν λαμβάνουν κόμιστρα μεταφορά (που τα σχολεία, ούτως ή άλλως, πράγματι λαμβάνουν). Κριτήριο το οποίο θα οδηγούσε όλους τους οδηγούς λεωφορείων, πούλμαν αλλά και φορτηγών άνω των 3.500 τόνων, που εργάζονται σε επιχειρήσεις που εκτελούν μεταφορές όχι ως κύρια δραστηριότητα αλλά για την εξυπηρέτηση της κύριας δραστηριότητάς τους, σε απένταξη από τα ΒΑΕ.

Είναι προκλητικό να εφαρμόζεται άλλη μια καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Το πρώτο χτύπημα στα βαρέα ένσημα οδηγών γίνεται στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων.

Αλγεινή τέλος εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι το ερώτημα του ΕΦΚΑ προς το Υπουργείο Μεταφορών, η απάντηση του Υπουργείου και η έκδοση του γενικού εγγράφου από τον ΕΦΚΑ, έλαβαν χώρα ενόψει της καταγγελίας οδηγών σχολικών λεωφορείων στον ΕΦΚΑ Σπάτων και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, φαινόμενο σπανιότατο για τα Ελληνικά δεδομένα… Την αλγεινή αυτή εντύπωση ενισχύει ο τρόπος και η διατύπωση του ερωτήματος, το οποίο οδηγεί σε προδιαγεγραμμένη απάντηση του Υπουργείου μεταφορών… και εν συνεχεία σε προδιαγεγραμμένη «ερμηνεία» του νόμου από το γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ…

Οι οδηγοί βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων, λεωφορείων, πούλμαν ανεξαρτήτως του είδους της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση λαμβάνει κόμιστρα για τη μεταφορά, εκτελούν Βαριά και Ανθυγιεινή εργασία. Ουδόλως και ουδέναν ενδιαφέρει αν η επιχείρηση έχει μοναδικό ή κύριο αντικείμενο τις μεταφορές ή/και αν λαμβάνει κόμιστρο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι η επιχείρηση, έστω και ως δευτερεύουσα ή επιβοηθητική στην κύρια δραστηριότητα, εκτελεί μεταφορές προσώπων/πραγμάτων και η δουλειά των οδηγών ενέχει κινδύνους και δυσκολίες (πολύ δε περισσότερο των οδηγών σχολικών λεωφορείων) που επιβάλουν την ασφάλιση στα ΒΑΕ.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, με παραλογισμούς και στημένες ερωταπαντήσεις, να επιχειρείται «πονηρά» το «ξήλωμα του πουλόβερ» της ασφάλισής μας, πιάνοντας την άκρη της κλωστής δηλαδή τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων. Θα είναι ντροπή για μια κοινωνία που επιβάλει αυστηρούς κανόνες για τη μεταφορά μαθητών (και όχι μόνο), για μια κοινωνία που περιορίζει τον εργασιακό βίο των οδηγών σχολικών λεωφορείων (και όχι μόνο) για λόγους ασφαλείας, για μια κοινωνία που εμπιστεύεται τα παιδιά της στους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, να αμφισβητεί τα αυτονόητα και να φαλκιδεύει τον ίδιο το χαρακτήρα της εργασίας μας.

Καλούμε σε παράσταση αλληλεγγύης στη δίκη της υπόθεσης των οδηγών σχολικών λεωφορείων για τα βαρέα ένσημα, στις 16/12 στις 9:00 στα διοικητικά δικαστήρια Λουίζης Ριανκούρ 30

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Για την διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ με τους εργοδοτικούς φορείς 

Την Τετάρτη 9/10/24 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον ΣΕΒ στα...

Εργατικό Κέντρο Άρτας: 9 Οκτώβρη σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και την ιδιωτικοποίηση του...

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ και ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ Το Εργατικό Κέντρο Άρτας καλεί...

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Για την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρία ΕΡΜΗΣ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφισσας από την εταιρεία...