Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Καλούμε τους σπουδαστές των ΑΕΝ να δυναμώσουν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε στις

Σε επιστολή που λάβαμε από τα Δ.Σ Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΕΝ και την επισυνάπτουμε, γίνεται αναφορά για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στο επίδομα σίτισης κά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, για την διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν διαρκώς προνόμια, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές.

Καλούμε τους σπουδαστές των ΑΕΝ, τα Διοικητικά Συμβούλια τους, να ενώσουμε τις δυνάμεις, να συντονίσουμε την δράση μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, για Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Ανώτατη – Δωρεάν  Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ.Σ ΑΕΝ

Την Δευτέρα 07/11/22 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των Προέδρων και των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σπουδαστικών Συλλόγων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας.

Η Ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και φέτος με προβλήματα και ελλείψεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το προσωπικό και την διαδικασία των σπουδών. Τέτοια είναι:

  • Η μη έως τώρα καταβολή του επιδόματος σίτισης, με αποτέλεσμα την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μας και των οικογενειών μας, καθώς οι σχολές μας δεν διαθέτουν λέσχες σίτισης όπως τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
  • Ελλείψεις καθηγητών και ιδιαίτερα ναυτοδιδασκάλων θέτει εμπόδια στον επαγγελματικό προγραμματισμό και την σταδιοδρομία μας. Καθώς η σπουδαστική χρονιά έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτώβρηκαι πλησιάζουμε τα μέσα Νοεμβρίου, τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση σπουδαστικών εξαμήνων. Χαρακτηριστικά τελειόφοιτοι πλοίαρχοι σπουδαστές από την ΑΕΝ Ασπροπύργου και Οινουσσών κινδυνεύουν να μην πάρουν πτυχίο.

Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας από την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η ακρίβεια, τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και να επιβαρύνουν την ζωή μας μέσα και έξω από την σχολή.

Ενώ η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ναυτιλία κατέχοντας το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, οι σπουδαστές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα.

Μέσα από αυτή την επιστολή μας θέλουμε να κοινοποιήσουμε τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χιλιάδες σπουδαστές των ΑΕΝ και να απαιτήσουμε να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα μας.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

  • Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα σίτισης που δικαιούνται οι σπουδαστές και να δίνεται στο σύνολο των σπουδαστών που φοιτούν στις σχολές, χωρίς φραγμούς κριτηρίων
  • Άμεσα να προσληφθεί εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου το εκπαιδευτικό εξάμηνο να ολοκληρωθεί στην ώρα του και οι σπουδαστές να κάνουμε όλες τις απαιτούμενες διδακτικές ώρες για την ολοκλήρωση της ύλης μας.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε άμεσες ενέργειες το συντομότερο δυνατό στην λήψη αποφάσεων ώστε να προχωρήσει ομαλά η ακαδημαϊκή χρονιά.

Το κείμενο υπογράφουν τα διοικητικά συμβούλια των σχολών

 

  • ΑΕΝ Ασπροπύργου
  • ΑΕΝ Καλύμνου
  • ΑΕΝ Κεφαλονιάς
  • ΑΕΝ Κύμης
  • ΑΕΝ Οινουσσών
  • ΑΕΝ Πρέβεζας
  • ΑΕΝ Σύρου
  • AEN Xίου

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...