ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ :Καμία αναμονή, καμία ανοχή, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

«Δεν σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι!»

Καμία αναμονή, καμία ανοχή, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η απεργιακή μάχη της 9ης Νοέμβρη μπορεί με οργάνωση και αποφασιστικότητα «από τα κάτω» να αποτελέσει έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα δώσει πνοή σε νέους, μαζικότερους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σε κοινή πορεία με τους άλλους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ώστε να μετατρέψουμε τον «δύσκολο χειμώνα» που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματά τους, σε περίοδο αποφασιστικής αγωνιστικής ανάτασης. Ανυποχώρητης πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος, για υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για απόκρουση κάθε απόπειρας φίμωσης της φωνής των εργαζομένων και του λαού. Ανασυνταξης και αντεπίθεσης του κινήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι συνθήκες της ζωής και της δουλειάς μας ολοένα και χειροτερεύουν.Η τελευταία ΣΣΕ υπογράφτηκε το 2009. Από τότε, στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι μισθοί έχουν μειωθεί δραστικά με εργαλείο τις ατομικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες επιβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ και κυριαρχούν. Ιδιαίτερα σήμερα με την πανάκριβη ενέργεια, την ακρίβεια στα τρόφιμα που φουντώνει και τον πληθωρισμό, το εισόδημά μας έχει τόσο υπονομευτεί και υποτιμηθεί, που δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι απολύσεις και η μείωση εργαζομένων στα ΜΜΕ αύξησαν στο κατακόρυφο την ανεργία. Η εντατικοποίηση της δουλειάς κτυπάει κόκκινο. Οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο με την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας, την αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα απλήρωτα νυκτερινά, την πολλαπλή δουλειά ενός εργαζομένου σε όλα τα ΜΜΕ κάθε επιχειρηματικού ομίλου, η δουλειά με το μπλοκάκι θεριεύουν. Οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας δεν εφαρμόζονται.

Και με όλα αυτά μαζί έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης της οικονομίας της ΕΕ που θα πλήξει και την ελληνική οικονομία, την πληρωμή της οποίας θα φορτώσουν στις πλάτες μας όταν την ίδια ώρα νομοθετούν συνεχώς τις πολύμορφες κρατικές και ευρωενωσιακές ενισχύσεις των αφεντικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την επικείμενη κατάθεση του νόμου «Οικονόμου» κλιμακώνει την επίθεση που άνοιξε με το νόμο «Παππά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλεπάλληλα αντεργατικά νομοθετήματα όλων των κυβερνήσεων, ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο στα ΜΜΕ τσακίζοντας συνεχώς εργασιακά δικαιώματα σε συνδυασμό θεσμοθέτηση ολοένα και πιο ασφυκτικά ελεγχόμενης ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να υποτάσσονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα στην πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και της εξουσίας τους.

Με το άρθρο 29 του ν/σ ωθεί σε μείωση εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, άρα σε απολύσεις. Αυτό το δρόμο ανοίγει η αναπλήρωση από εργαζόμενους διασυνδεδεμένων εταιρειών.

«Τροχιοδεικτική» βολή για το τι έρχεται και στα κρατικά ΜΜΕ αποτελεί το διαρκές «άδειασμα» της ΕΡΤ από μόνιμους εργαζόμενους, δηλαδή από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους σε εταιρείες παραγωγής.

Ταυτόχρονα τα άρθρα για τον ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων σε Τύπο και ιστοσελίδες, μαζί και το Αρθρο 30 που δίνει τη δυνατότητα δεύτερης δουλειάς στους εργαζόμενους των κρατικών ΜΜΕ, αντικειμενικά ωθούν σε απολύσεις και ανεργία, σε επέκταση ευέλικτων μορφών εργασίας και ένταση της εντατικοποίησής της, παραπέρα μείωση μισθών.

Επιπλέον η μείωση εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η Επιτροπή Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας σημαίνει κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης και του σχολιασμού, των ειδήσεων και των άρθρων γνώμης, με βάση τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα στο όνομα της πολυφωνίας και της ανεξάρτητης ενημέρωσης. Ο συνδυασμός του νόμου Λιβάνιου με την αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 191 του Π.Κ. που ποινικοποιούν την άποψη με τον τρομονόμο, καθώς και η δράση των «EllinikaHoaxes», που «κατεβάζουν» άρθρα από πλατφόρμες που εναντιώνονται στην κυρίαρχη προπαγάνδα ως «ψεύδη που συνιστούν παραπληροφόρηση» έχουν ανοίξει επικίνδυνους δρόμους.Στόχος είναι ο περιορισμός μέχρι εξαφάνισης της ενημέρωσης και του σχολιασμού από τη σκοπιά των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων.

Παρά τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις των Ενώσεων του κλάδου με πρώτη-πρώτη την ΕΣΗΕΑ περί τήρησης της «δεοντολογίας», τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας είναι απέναντι στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, απέναντι στο λαό και τις αγωνίες του. Αλλωστε τη «γραμμή» των ΜΜΕ την καθορίζουν τα αφεντικά και οι διευθυντές.

Μας λένε για το «δυσκολότερο χειμώνα από το 1942». Τους θυμίζουμε ότι και το 1942 ήταν «ο λαός που έσωσε το λαό» μέσα από την οργάνωση και τους αγώνες του. Γιατί ούτε «υπομονή» έκανε, ούτε «έσκυψε το κεφάλι» στις απίστευτες δυσκολίες, όπως τον «συμβούλευαν» και τότε να κάνει οι αντίπαλοί του.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δε σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι! Δε δεχόμαστε την ώρα που τρέμει το φυλλοκάρδι μας να ανοίξουμε το λογαριασμό του ρεύματος και να περάσουμε από το ταμείο του σούπερ μάρκετ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, κάποιοι εξ αυτών και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, να θησαυρίζουν.

Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παρά τις διαφορές τους έχουν πολιτική κομμένη και ραμμένη στα πλαίσια της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Συμφωνούν και στην ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Γι’αυτό λέμε ότι δε δεχόμαστε οι ανάγκες μας να στριμώχνονται στα όρια των αντοχών της οικονομίας, δηλαδή στα όρια των επιθυμιών των αφεντικών μας.

Απάντηση στις ανάγκες μας δεν μπορεί να είναι τα διάφορα pass και οι «κάρτες τροφείων» της κυβέρνησης.

Γι’αυτό λέμε απεμπλοκή τώρα από τον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, καμιά συμμετοχή, γιατί ο λαός κινδυνεύει. Η απάντησή μας πρέπει να είναι αντεπίθεση βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση που υλοποιεί αντεργατικές πολιτικές συνεπικουρούμενη από τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενάντια στα αφεντικά στο σύνολο τους.

Με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να αποφασίσουν συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη μαζί με όλη την εργατική τάξη της χώρας.

Ταυτόχρονα στέλνουμε τις αποφάσεις μας στην ΕΣΗΕΑ που «διαβουλεύεται», αντί να οργανώνει τον αγώνα, και στις άλλες Ενώσεις, για κοινή ενιαία πάλη.

Για να μπούμε στη μάχη όλοι οι συνάδελφοι σε όλα τα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση τώρα των αντεργατικών άρθρων, του νόμου κυβερνητικού νομοσχεδίου. Απαιτούμε την κατάργηση των ανάλογων αντεργατικών άρθρων του νόμου Λιβάνιου και όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που μας έχει φέρει ως εδώ.
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε όλα τα ΜΜΕ, να μη μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μη συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μη δεχτούμε καμιά αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρης απασχόληση σημαίνει συμβάσεις αορίστου χρόνου με 25 μέρες το μήνα, πέντε μέρες εργασίας τη βδομάδα και σταθερό ημερήσιο ωράριο, όπως καθορίζουν οι συμβάσεις μας.
  • Καμιά απόλυση, να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.
  • Οχι στις επιδοματικές πολιτικές και τα κουπόνια της εξαθλίωσης !
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας και σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 7ωρο-πενθήμερο. Υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων και των τριετιών.
  • Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.
  • Πληρωμή υπερωριών και νυκτερινών.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

 

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!

 

Περισσότερα

00:00:57

Μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ(ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα ενώθηκε στη μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων στη...

Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αισιοδοξία, με συλλογικό αγώνα...

Όλοι στο Μεγάλο Συλλαλητήριο των Σωματείων 7 Σεπτέμβρη στις 5.30μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ...