Συνδικάτο Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής: Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου 16 Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε στις


9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 10.30 πμ στα Προπύλαια

16 ΟΚΤΩΡΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ (10.30πμ, Τριανόν Κοδριγκτώνος 21)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Συνάδελφοι, στις 9 Νοέμβρη η αγανάκτηση μας για την ακρίβεια, τους λογαριασμούς, τη βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν αλλά και για τους όρους που εργαζόμαστε είναι κρίσιμο να εκφραστεί με αγώνα και μαζική κινητοποίηση συντονισμένα με τους υπόλοιπους κλάδους.

9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας φέρνουμε στο προσκήνιο το καθοριστικό αίτημα μας για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ΣΕΤΗΠ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις να μην υπάρχει χώρος εργασίας και συνάδελφος από τα τηλεφωνικά κέντρα, τους παρόχους, μέχρι και όλες τις εταιρείες πληροφορικής που δε θα συζητηθεί η σύμβαση που θέλουμε να υπογράψουμε.

Την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη έγινε η πρώτη κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακών σωματείων στον κλάδο στην εργοδοτική ένωση του ΣΕΒ για την υπογραφή ΣΣΕ με ταυτόχρονο αίτημα συνάντησης.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά με νέα Γενική Συνέλευση του συνδικάτου μας την Κυριακή 16 Οκτώβρη για να συζητήσουμε τις εξελίξεις σε κάθε χώρο και να οργανώσουμε την δράση μας με αγωνιστική κορύφωση την απεργία.

Ποια είναι η πραγματικότητα στον κλάδο

Στον κλάδο μας των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, εργαζόμαστε με δεκάδες διαφορετικούς όρους: εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι σε πρακτική, 4ωροι, 6ωροι, ενοικιαζόμενοι από τρίτες εταιρείες, αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Στο μεγαλύτερο μονοπώλιο του κλάδου στον ΟΤΕ, είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν όροφο μπορεί να συναντάμε και πέντε διαφορετικές ατομικές συμβάσεις. Σε άλλες εταιρίες οι υπερωρίες πληρώνονται, σε άλλες η μαύρη εργασία χτυπάει κόκκινο. Μέχρι και το ίδιο το 8ωρο χτυπιέται με εργοδότες να πετάνε το διάλειμμα εκτός 8ωρο, αξιοποιώντας και τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη.

Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι, αναγκαζόμαστε ατομικά να υπογράψουμε μια συμφωνία με τον εργοδότη για να συμφωνήσουμε το ύψος του μισθού μας αλλά και όλους τους όρους εργασίας μας. Αυτό σε συνδυασμό με τους αντεργατικούς νόμους που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν χτίσει, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, έχει οδηγήσει σε μια εργασιακή ζούγκλα όπου τα δικαιώματα μας συρρικνώνονται συνεχώς. Πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, στη χειροτέρευση των όρων δουλειάς μας, χτίζουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι εταιρίες του κλάδου. Τα κέρδη τους είναι η φτώχεια μας!

Ο στρατηγικός στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δώσει την δυνατότητα μεγάλης αύξησης της παραγωγικότητας και μεγάλης κερδοφορίας για τα μεγάλα μονοπώλια, που την ίδια στιγμή επιδοτούνται είτε μέσω κρατικών έργων, είτε με απευθείας επιδοτήσεις για να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα 5G και FTTH. Μαζί με διαμετακομιστικό κόμβο η χώρα μας μετατρέπεται και σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο, όπως επίσης σε κόμβο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Όλοι είμαστε μάρτυρες των αμύθητων κερδών που πανηγυρίζουν ότι έχουν βγάλει οι εργοδότες μας από τη δική μας δουλειά.

Την ίδια στιγμή όμως το δικό μας εισόδημα και τα δικαιώματα μας πάνε από το κακό στο χειρότερο: με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να το σαρώνουν, με νέες συμβάσεις που φέρνει η εργοδοσία σε μια σειρά εταιρίες και ομίλους να ξεπατώνουν ότι έχει απομείνει όρθιο.

Τι είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η έγγραφη συμφωνία που υπογράφεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και διεκδίκησης μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

Ρυθμίζει:
τον ημερήσιο, και εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, που είναι το σημείο αναφοράς των μισθών μας.

την τιμή που οι εργαζόμενοι πουλάνε την εργατική τους δύναμη (μισθός, μεροκάματο ανάλογα με την προϋπηρεσία, την εκπαίδευση αλλά και την οικογενειακή κατάσταση) κατά τρόπο συλλογικό, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε εργοδότης να την καθορίζει όπως αυτός θέλει.

περιλαμβάνει τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη τους δυο προηγούμενους αιώνες όπως τις άδειες μας, τα διαλείμματα ανάλογα και με τη φύση της εργασίας, την προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, τις ωριμάνσεις δηλαδή τις αυξήσεις μας ανά διετία ή τριετία ή και σε σχέση με τον πληθωρισμό, την απρόσκοπτη συνδικαλιστική μας δράση

είναι ασπίδα στην εργοδοτική αυθαιρεσία κάθε είδους πχ προς τους τηλεργαζόμενους

Μας συμφέρει όλους; Λίγα μόνο παραδείγματα

Ναι! Χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά δύναμη απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, οι οποίοι θα συνεχίζουν να καθορίζουν τη ζωή μας, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Αποτελεί τη συλλογική δικλείδα ασφαλείας μας σε οτιδήποτε αφορά την εργασία μας, τα κατώτατα όρια μισθών, και τα δικαιώματα μας. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο ευνοϊκά στους όρους εργασίας μας. Ορίζεται ρητά ότι ευνοϊκότεροι όροι αν υπάρχουν λόγω άλλης σύμβασης υπερισχύουν.

Για παράδειγμα η κατώτερη μισθολογική κλίμακα των 945ευρώ για υπάλληλο γραφείου αφορά τους συναδέλφους μας στα τηλεφωνικά κέντρα που τώρα αμείβονται με τον βασικό μισθό ή ελάχιστα παραπάνω.
Η κατώτερη βαθμίδα των 1115ευρώ για 4ετους φοίτησης μπορεί να ανυψώσει αυτόματα τον μισθό εκατοντάδων συναδέλφων που δουλεύουν με την ταμπέλα της πρακτικής ή της πρώτης δουλειάς.

Τα επιδόματα ανάλογα με τα πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά επίσης άμεσα θα αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των πτυχίων μας και θα φέρουν σημαντικές αυξήσεις. Η αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας για όλους μας το ίδιο.

Το ωράριο, οι άδειες αλλά και τα επιδόματα μετά τη δημιουργία οικογένειας που ορίζει για τους νέους γονείς και μητέρες, θα ανακούφιζαν όλα τα νέα ζευγάρια που κάνουν τους ζογκλέρ σήμερα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Ας σκεφτούμε η προσαρμογή του μισθού μας κάθε εξάμηνο με βάση τον πληθωρισμό που ορίζεται στο σχέδιο της κλαδικής μας σύμβασης πόσο μεγάλη προστασία του εισοδήματος μας θα είχε καταφέρει φέτος!

Δεν περιμένουμε άλλο! Δυναμώνουμε τον αγώνα για αύξησες στους μισθούς συλλογικές συμβάσεις για προστασία του εισοδήματος μας από την ακρίβεια.

Ο αγώνας για υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ μας αφορά όλους. Ακόμα και οι σχετικά καλύτεροι μισθοί εξειδικευμένων θέσεων, εξανεμίζονται μπροστά στην ακρίβεια. Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! Στα ράφια των σούπερμάρκετ ερχόμαστε αντιμέτωποι με διψήφιες αυξήσεις στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα. Από την άλλη υπάρχει μια ολόκληρη γενιά πλέον στον κλάδο που δεν έχει γνωρίσει συλλογική σύμβαση εργασίας. Το ωράριο αντί να μειώνεται αξιοποιώντας και την τεράστια πρόοδο της τεχνολογίας, που στον κλάδο από πρώτο χέρι γνωρίζουμε, ξεχειλώνει.

Σήμερα κάθε αγώνας είναι αγώνας όλων μας

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

Καμία αναμονή και εμπιστοσύνη σε εργολάβους λύσεων από τα πάνω ή κυβερνητικούς μεσσίες. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας το ΣΕΤΗΠ.

Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!
Διεκδικούμε:

Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο 5ημερο 35ωρο και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κανείς εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από τα 945€, πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς.

Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων και ένταξη στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας.
Όχι στην σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα της εργασίας. Όχι στα συστήματα αξιολόγησης
.
Αναγνώριση των ειδικοτήτων, των καθηκόντων της θέσης εργασίας, σαφείς προσδιορισμός του τόπου εργασίας.

Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Να καταργηθεί η τηλεργασία και οι ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις που  την επιβάλουν. Μέτρα για την επιστροφή στους χώρους δουλειάς. Προστασία των τηλεργαζόμενων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Το κόστος της τηλεργασίας να βαρύνει αποκλειστικά τον εργοδότη.

Αναγνώριση των βαρέων ανθυγιεινών ειδικοτήτων του κλάδου και των επαγγελματικών ασθενειών, όπως το σύγχρονο φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης (burn out).

Προστασία της μητρότητας και της πατρότητας. Κάλυψη των εξόδων των παιδικών σταθμών μέχρι την κάλυψη των αναγκών προσχολικής αγωγής από το κράτος.

Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επαναφορά όπου λειτουργούσαν και επιβολή πούλμαν για τη μεταφορά στον χώρο δουλειάς. Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ

Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας με έλεγχο της εργοδοσίας.

Αραίωση των γραφείων και ενοικίαση επιπλέον χώρων ώστε με έναν πιο μόνιμο τρόπο να εξασφαλίζεται σταθερή θέση εργασίας. Το desk sharing είναι υγειονομικά επικίνδυνο και χωρίς covid
.
Καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας σε όλους τους χώρους.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Περισσότερα

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Καταγγελία του Ενιαίου Συλλόγου

Σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο που κλείνει και διαλύει ότι έχει...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων: Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στην Ικαρία και τους Φούρνους

Τη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε κενά που τα περισσότερα είναι ανοικτά από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αλληλεγγύη στο φαντάρο που στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΕΜΕΝ εκφράζει την απερίφραστη αλληλεγγύη της στους φαντάρους, τα παιδιά μας, που ασκούν...