Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου : Απερογύμε 9 Νοέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν “προσαρμοζόμαστε” αλλά αγωνιζόμαστε:

     Για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ρεύμα και βασικά αγαθά φθηνά για το λαό

   Η ακρίβεια  που δεν έχει όρια και η ληστεία  στην ενέργεια και το ρεύμα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε στο ελάχιστο από  τα διάφορα pass και voucher, από  τα μέτρα που παρουσίασε  στη ΔΕΘ η κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι νέο αυτό, τα ίδια είχαμε και στα χρόνια της προηγούμενης  οικονομικής κρίσης, με τα αντίμετρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υλοποιούσε το τρίτο μνημόνιο και αναζητούσε άλλοθι για το ξήλωμα μιας σειράς εργατικών κατακτήσεων.

  Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια το έχει εξελίξει ακόμα περισσότερο παρουσιάζοντας και  παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και την απασχόληση, το “πρώτο ένσημο”,  σαν  στήριξη στον λαό.   Θέλουν να μας εκπαιδεύσουν στα ψίχουλα και αυτά μόνο στην περίπτωση που πάνε καλά τα κρατικά έσοδα, που  κι αυτά  προέρχονται  απ’ το ξεζούμισμα  του λαού με τη φορολογία και  τις περικοπές στις αναγκαίες κρατικές  δαπάνες.  Έτσι εξηγούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία ρημαδιό, με κενά σε δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς, τα δεκάδες παιδιά έξω απ’ τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από φυσικά και άλλα φαινόμενα.

   Την ίδια ώρα που στον λαό μοιράζουν ψίχουλα σε δόσεις,   ξεπερνούν και  τον εαυτό τους  στη  στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα απ’ το ταμείο ανάκαμψης, τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους, τις φοροαπαλλαγές και ένα σωρό επενδυτικά κίνητρα. Μαζί και το νομοθετικό οπλοστάσιο που ετοίμασαν   όλες οι κυβερνήσεις για  τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια και την ασφάλιση, τη συνδικαλιστική  δράση.

 Όσα βιώνουμε δηλαδή  και στον κλάδο, που μετά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των μισθών έως και 40%, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με μισθούς ψίχουλα, χωρίς συμβάσεις, με καθυστερήσεις στις πληρωμές ενώ αυξάνονται  οι ελαστικές μορφές εργασίας, η δράση των εργολάβων. Όπου  οι εργαζόμενοι αντιδρούν, ζητούν αυξήσεις για να τα φέρουν βόλτα, οι εργοδότες   δίνουν  κάποια ψίχουλα ή κουπόνια για αγορές, που είναι  όμως σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.

  Και μιλάμε σε κάποιες περιπτώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο που έχουν τεράστια   κέρδη, κάνουν  επενδύσεις αλλά δεν τους “καίγεται καρφί” για τους εργαζόμενους  και τις ανάγκες τους.

 Παράλληλα    είχαμε και  την  απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου – Χάρτου και Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας, άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων  που οι εργοδότες θέλησαν να “ξεφορτωθούν” εκμεταλλευόμενοι  το νόμο- έκτρωμα Χατζηδάκη. Όμως δεν θα τους περάσει!

     Η  ζούγκλα τους   περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για  αυξήσεις στον   κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση και με βάση τις “αντοχές της οικονομίας”. Με   τον κατώτερο   μισθό του 2022  να είναι  χαμηλότερος απ’ αυτόν του 2009.  Δεν είναι τυχαίο ότι 7 στους 10 εργαζόμενους  έχουν κόψει βασικά είδη διατροφής, δυσκολεύονται  να τα φέρουν βόλτα λόγω της ακρίβειας και της τιμής στο ρεύμα  ενώ  οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια  έχουν στήσει πάρτι κερδών.

  Αυτός είναι ο κόσμος τους, που φέρνει  το λαό σε απόγνωση, γιγαντώνει τα αδιέξοδα και την ανασφάλεια, τον αυταρχισμό και την καταστολή για να μείνουν αδιατάραχτα τα κέρδη των λίγων. Αυτός είναι ο κόσμος τους, που απαιτεί από τον σύγχρονο εργαζόμενο να ζει  χειρότερα απ’ τους γονείς  και τους παππούδες του τη στιγμή που ο πλούτος που παράγει γιγαντώνεται. Που δείχνει με κυνισμό όλο και περισσότερο  ότι δεν αντέχει ούτε  τις στοιχειώδης λαϊκές ανάγκες και τις αντιμετωπίζει σαν δυσβάστακτο κόστος προς περικοπή, από τη ζεστασιά μέχρι τη δουλειά με δικαιώματα.

    Για μας τους εργαζόμενους έχουν εκλείψει πια και οι τελευταίοι λόγοι αναμονής για λύσεις από τους κάθε λογής σωτήρες που τώρα, μπροστά και στις εκλογές, τάζουν τα πάντα. Απέναντι στον κόσμο τους έχουμε να αντιπαραβάλουμε τον δικό μας κόσμο, τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.  

 Έχουμε χρέος να απαντήσουμε αποφασιστικά στις απειλητικές  προειδοποιήσεις τους για τη βαρυχειμωνιά που έρχεται με αγωνιστικό ξεσηκωμό, με οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου να αναλάβουν δράση χωρίς καθυστέρηση. Με συνεδριάσεις των ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις και  πολύμορφη δράση για να φτάσει παντού, σε κάθε εργοστάσιο και εργαζόμενο το κάλεσμα της συμμετοχής στην απεργία.

Χωρίς να δείχνουμε τη παραμικρή εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,  που έβαλαν πλάτη για να περνάει η αντεργατική πολιτική χωρίς αντιδράσεις.

         Στις 9 Νοέμβρη νεκρώνουμε  τη χώρα και διεκδικούμε:

  • Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για όλο το λαό.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο –  35ωρο.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...