Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής : Τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών δεν είναι βρώμικο παιχνίδι εντυπώσεων

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ

Αξιοποιώντας έναν εμετικό σωρό από ψέματα και χαρακτηρισμούς οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των Radicalit και των TechWorkers βάζουν στο στόχαστρο τις ταξικές δυνάμεις του Συνδικάτου μας και το ΠΑΜΕ στο οποίο συσπειρώνεται εδώ και 15 χρόνια το ΣΕΤΗΠ. Καλλιεργούν έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό μέσα στο ίδιο το Συνδικάτο ανάμεσα στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται αλλά πρέπει να γίνεται πάνω σε υπαρκτά γεγονότα και τις πραγματικές θέσεις και προτάσεις που διατυπώνει κάθε συνδικαλιστική δύναμη.

`           Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, τα πραγματικά γεγονότα στην Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΣΕΤΗΠ για το Σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν ως εξής:

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ στην εισηγητική του ομιλία παρουσίασε το σχέδιο κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εκ μέρους της πλειοψηφίας του Δ.Σ. καλώντας την ΓΣ να το υπερψηφίσει ως βάση για την διαμόρφωση της τελικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την οποία θα παλέψουμε σκληρά σε κάθε εταιρία του κλάδου μας να υπογραφεί.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλλουν με σκέψεις και προτάσεις που θα ενισχύουν το πρωτοπόρο περιεχόμενο της που έχει στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ακολούθησε πλούσια και ζωντανή συζήτηση, με πολλούς συναδέλφους και συναδέλφισσες να παίρνουν τον λόγο και με την συντριπτική πλειοψηφία να συμβάλλει θετικά με σκέψεις και προτάσεις.

Οι Radicalit σε μια από τις τοποθετήσεις τους ανάμεσα σε άλλα, αποθέωσαν το παράδειγμα της Ισπανίας στην οποία όπως είπαν η κυβέρνηση νομοθέτησε 3ημερη άδεια έμμηνου ρήσης και κάλεσαν το Συνδικάτο μας να βαδίσει στα χνάρια της Ισπανικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» των οποίων η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα, που επικαλέστηκε ακόμα και ο υπουργός της ΝΔ, Χατζηδάκης όταν έφερνε προς ψήφιση τον αντεργατικό νόμο έκτρωμα…

«Ξέχασαν» βέβαια να αναφέρουν πως η Ισπανική κυβέρνηση στο όνομα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» έχει νομοθετήσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την 4ημερη-12ωρη εργασία που τσακίζει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Πως η Ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε ακόμα και την άδεια έμμηνου ρύσης να μην την πληρώνει η εργοδοσία. «Ξέχασαν» να πουν πως η συγκεκριμένη άδεια δίνεται με ιατρική γνωμάτευση, δηλαδή η εργαζόμενη πρέπει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να βρει λεφτά και γυναικολόγο που θα της γράφει την γνωμάτευση.

Το σύνολο της τοποθέτησης των Radicalit και για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε στο επίκεντρο τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Να τους θυμίσουμε λοιπόν πως οι βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή η δουλειά και τα ωράρια- λάστιχο, που οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν πρώτα στις γυναίκες εργαζόμενες πριν τις επεκτείνουν στο σύνολο των εργαζομένων για να εντείνουν την εκμετάλλευσή μας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών. “Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική” είναι οι απολύσεις εγκύων, με τη βούλα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Μάλιστα η πρώτη απόφαση νομιμοποίησης απόλυσης εγκύου αφορούσε γυναίκα εργαζόμενη στην Ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013!

Και επειδή πολλά κάνουν πως «ξέχασαν» από την Γ.Σ οι συνάδελφοι των Radicalit και των Techworkers να υπενθυμίσουμε σε όσους ήταν παρόντες και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που απουσίαζαν πως στην καταληκτική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ξεκίνησε λέγοντας πως μια σειρά προτάσεις που κατατέθηκαν στην Γ.Σ. χρειάζεται να έρθουν στο Δ.Σ. για να εξετάσει πως μπορούν να ενταχθούν στην βάση του Σχεδίου που είχε κατατεθεί. Η απάντηση που έδωσε λοιπόν δεν αφορούσε την συζήτηση για την ανάγκη συμπλήρωσης ή όχι του σχεδίου κλαδικής σύμβασης και με το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά το σκεπτικό, την αιτιολόγηση των συναδέλφων από τους Radicalit.

Αντί λοιπόν οι συνάδελφοι των Radicalit και των Techworkers να φέρουν την πρότασή τους στο Δ.Σ. μετά και την ψήφιση του Σχεδίου Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης από την Γ.Σ. επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων στηριγμένο στην διαστρέβλωση.

Για εμάς όμως τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών δεν είναι παιχνίδι και αυτό το αποδεικνύουν τα λόγια και οι πράξεις μας όλα αυτά τα χρόνια που αποτυπώνονται στην πρωτοπόρα και μαχητική μας δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών του κλάδου κόντρα στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, κόντρα στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών. Γιατί με τους αγώνες του Συνδικάτου μας έχουμε αναδείξει, αντιπαλέψει και πολλές φορές καταφέρει να ακυρώσουμε απολύσεις εγκύων συναδελφισσών, την μη ανανέωση συμβάσεων σε εγκύους, τις πολιτικές των εταιριών του κλάδου όπως πχ την «cleandesk» της Teleperformance που απαγορεύει στις εργαζόμενες να έχουν στο γραφείο τους οτιδήποτε ακόμα και είδη προσωπικής υγιεινής για να μην πέφτει η παραγωγικότητά τους κ.α.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας της εργαζόμενης δεν μπορούν να εξαρτώνται από το αν έχει τουλάχιστον ένα 50ευρω για επίσκεψη σε γυναικολόγο για να σου γράψει άδεια στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, που στερεί σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, σε μια εποχή που η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να δώσει απαντήσεις ακόμα και για τα έντονα συμπτώματα κατά της διάρκεια της εμμήνου ρύσης, μιας φυσιολογικής λειτουργίας του γυναικείου οργανισμού. Ούτε μπορεί να εξαρτάται η προστασία της εργαζόμενης από το μηχανισμό της εργοδοσίας, με πρόσβαση κι έλεγχο στα προσωπικά μας δεδομένα που θα τα αξιοποιεί για «την εκτίμηση της καταλληλόλητας των εργαζομένων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία». Αυτή τη νομοθεσία αξιοποίησε και η manpower/evalue πριν λίγους μήνες, ζητώντας από τις συναδέλφισσες μέχρι και περιγραφή της γυναικολογικής τους κατάστασης, κάτι που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε και αντιπάλεψε το Συνδικάτο μας αναδεικνύοντας την ανάγκη για γιατρούς εργασίας.   

Το ίδιο το σχέδιο κλαδικής συλλογικής σύμβασής εργασίας που καταθέσαμε και υπερψηφίστηκε από την ΓΣ διατυπώνει ξεκάθαρα ένα πλέγμα διατάξεων που έχει στο επίκεντρο την προστασία και τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών (βλ. https://www.setip.gr/schedio-kladikis-symvasis-stis-tilepikoinonies-kai-tin-pliroforiki-2022/ ).

Οι αγώνες μας και ο προσανατολισμός του Συνδικάτου μας είναι αυτά που δεν μας επιτρέπουν να βάλουμε τους εαυτούς μας ως εργαζόμενες και εργαζόμενους αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στον ίδιο βρώμικο κουβά με τους εργοδότες όπως με ευκολία έκαναν για τους εαυτούς τους οι συναδέλφισσες που υπογράφουν σαν «WorkingclasswomenOTE» στην κατάπτυστη καταγγελία τους.  

  Τέλος κατανοούμε πως η ανάγκη των συναδέλφων από τους Radicalit και Techworker να καταφύγουν στην λασπολογία και στην διαστρέβλωση προκύπτει από την αδυναμία τους να στηρίξουν και να πείσουν για τις θέσεις και προτάσεις που κατέθεσαν στην Γενική Συνέλευση όπως για παράδειγμα για την θέση τους για κατάργηση της αναγνώρισης των πτυχίων και των μισθολογικών κατηγοριών ή την πρόταση τους για κατάργηση διατάξεων προστασίας ώστε κανείς να μην είναι αποκλειστικά τηλεργαζόμενος κ.α.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...