Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού : Να μην γίνουν οι ναυτεργάτες θύματα για άλλη μια φόρα των Ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Δημοσιεύτηκε στις

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των μηχανικών με τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «LANA» (Βλέπε σχετικό δελτίο τύπου http://www.pemen.gr/files/DOC/DELTIO%20TYPOY%20PEMEN%2030-05-2022.doc). Το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται στη ράδα της Καρύστου και είναι δεσμευμένο από τον Απρίλιο  κατ’ εντολή των ΗΠΑ , με την κυβέρνηση και τις αρχές να έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση του φορτίου . Οι ναυτεργάτες του πλοίου ρωσικής καταγωγής είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και με τις πιθανότητες για ατύχημα να είναι μεγάλες .

Πάνω σε  αυτήν την εξέλιξη θέλουμε να επισημάνουμε ότι 

Αυτό το γεγονός αλλά και όσα  έχουν συμβεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και αφορούν τον κλάδο μας όπως:

  1. Την απαγόρευση απόπλου εμπορικών πλοίων από το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό σε λιμάνια τις Ουκρανίας ,με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ναυτεργατών σε εμπόλεμη περιοχή.
  2. Τον βομβαρδισμό 2 εμπορικών πλοίων (1 Ρωσικό , 1 Τουρκικό)
  3. Τις Νατοϊκές προειδοποιήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην μαύρη θάλασσα .
  4. Τις ανεξέλεγκτες νάρκες στην μαύρη θάλασσά.
  5. Την κατάληψη 2 δεξαμενοπλοίων από τον Ιρανικό στρατό.

Έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες για τους ναυτεργάτες .

Αιτία είναι η πολιτική των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αναμεσά σε διεθνείς μονοπωλιακούς κολοσσούς που εκδηλώνονται με πολεμικές συγκρούσεις , οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις από τα κράτη και τις διακρατικές ενώσεις .

Σε αυτό το Ιμπεριαλιστικό κουβάρι των ανταγωνισμών θύματα είναι οι εργαζόμενος λαοί  . Όλοι οι ναυτεργάτες από όποια χώρα και εάν ζούμε ,το γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, εκτεθειμένοι σε κυρώσεις ,αντίποινα , την διέλευση και τον εφοδιασμό σε εμπόλεμες περιοχές. Η εργασία μας είναι αυτή που κινεί το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και για αυτό γινόμαστε στόχος γεωστρατηγικών αντιπαραθέσεων .

Οι εφοπλιστές και κυβέρνηση φέρνουν ατόφια την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας , από την πολιτική που είναι δεμένη στο άρμα της  ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου , των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκων σχεδιασμών.

Απαιτούμε και επαναλαμβάνουμε την θέση μας οι ναυτεργάτες να μην γίνουν θύματα για άλλη μια φόρα των Ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους οι εφοπλιστές με την στήριξη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων .

 

Περισσότερα

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Όλοι 6 Οκτώβρη στη γενική συνέλευση του συλλόγου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 10.30 Αγ. Φιλοθέης 5β,...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Πρόβλημα με τη λειτουργία των ειδικών τμημάτων φοίτησης στις ΑΕΝ

Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, το οξυμμένο πρόβλημα με τους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί για...

Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου: Συγκέντρωση ενάντια στη διέλευση αγωγών καυσίμων μέσα από κατοικημένες περιοχές στην Ελευσίνα

Οι πυρκαγιές στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡΟΙΛ και η διαρροή προπανίου στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ...