Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 – 19 Ιούνη

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας θα συμμετέχει μέσω αντιπροσωπείας συναδέλφων, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του Π.Α.ΜΕ., που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 18 – 19 Ιούνη στον ΠΕΙΡΑΙΑ, στο Κλειστό Γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα.

Κύριο ζήτημα συζήτησης θα είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ο προσανατολισμός και η προοπτική του.Πώς δηλαδή θα ενισχυθεί η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, πώς αυτά θα αναζωογονηθούν με νέες δυνάμεις, με πιο πλούσια δράση έτσι ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση με ορμή και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έντονα μας απασχολεί το πώς οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν και πώς θα αντισταθούν στα πολεμοκάπηλα σχέδια εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η επίθεση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών ήταν σφοδρή. Εν μέσω λοκ ντάουν περάσανε αντεργατικά νομοσχέδια. Είναι ενδεικτικά τα δικά τους στοιχεία (της ΤτΕ) τα οποία απεικονίζουν ότι η εκμετάλλευση αυξήθηκε! Ενδεικτικά για το 12μηνο 2021-2022, μειώθηκε αυτό που ονομάζουν «κόστος» εργασίας κατά 5,9% και την ίδια ώρα αυξήθηκε η παραγωγικότητα ανά μονάδα προϊόντος κατά 7,8%. Παράλληλα, η ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού κατατρώει το πραγματικό εισόδημα.

Κόντρα στην αύξηση της εκμετάλλευσης και της καταστολής απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συνέχισαν να δίνουν πρωτοπόρα μάχες και πρόβαλλαν με συνέπεια  και αγωνιστικότητα τα αιτήματα των εργαζομένων. Δεν τα διπλώσαμε, δεν υποταχθήκαμε, δεν είπαμε «θα λογαριαστούμε μετά την πανδημία», αλλά οργανώσαμε τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Σταθμοί αυτού του αγώνα ήταν: η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2020, η συγκέντρωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 2020. Σταθμοί που ανάδειξαν την πραγματική δύναμη των εργαζόμενων όταν αυτοί κινητοποιούνται.Παρακαταθήκη είναι οι σημαντικοί αγώνες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στην Ε- FOOD, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα της Καβάλας. Οι νικηφόροι αγώνες που οδήγησαν στην υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ όπως στους Οικοδόμους και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Δεν είναι ρεαλισμός να ζούμε με τα ψίχουλα, να μετράμε τη ζωή μας με το σταγονόμετρο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, να ορίζεται η Εθνική Γενική ΣΣΕ με υπουργικές αποφάσεις, που απηχούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, χωρίς διαπραγματεύσεις.

Ρεαλισμός είναι το 2022 να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με ΣΣΕ με ικανοποιητικούς μισθούς, με ανθρώπινα σταθερά ωράρια. Ρεαλισμός είναι να μπορείς να ζήσεις σαν άνθρωπος, να έχεις ελεύθερο χρόνο και  πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Να έχεις πρόσβαση σε δωρεάν υψηλού επιπέδου παροχές σε υγεία και παιδεία. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σήμερα χρειάζεται ένα εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί όλα τα παραπάνω. Χρειάζονται συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, θα υπερασπίζονται τις ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, θα λειτουργούν με βάση αυτές. Σωματεία ανοιχτά και δημοκρατικά, που ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκει αποκούμπι για τα προβλήματά του και τις ανησυχίες του, θα γνωρίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη των συναδέλφων του.

Χρειάζεται να ξεπεραστούν τα στηρίγματα του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις που βρίσκονται στις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που θέλουν το εργατικό κίνημα υποταγμένο στα συμφέροντα των εργοδοτών.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε όσους συναντηθήκαμε στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις συλλογικές συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία. Σε όσους απορρίπτουν ένα μέλλον μεφτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.Σε όσους έχουν αγωνία για το μέλλον του εργατικού συνδικαλιστικούκινήματος.

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και Υπουργό Παιδείας

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!  Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ Παιδείας, Ένα τμήμα με...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων

Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για τις υπηρεσίες, τους ελεγχόμενους και τους ελεγκτές Με αφορμή...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): 3 Οκτώβρη όλοι στη σύσκεψη συλλόγων στον χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Όλες και όλοι την Πέμπτη 3/10/2024  στις 1 μ.μ. μπροστά στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και...