Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Οι εργάτες δεν είμαστε αναλώσιμοι

Δημοσιεύτηκε στις

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα εργατικά «ατυχήματα» ενώ παρατηρείται συχνά συνάδελφοι που έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια της εργασίας τους, κάτω και από την πίεση της εργοδοσίας να φυγαδεύονται στη ζούλα και να μην δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα. Πρόσφατο είναι το περιστατικό (16/5) με συνάδελφο εργαζόμενο στις εργολαβίες ανέγερσης ικριωμάτων στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, που τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Η εργοδοσία των ΕΛΠΕ και οι εργολάβοι φέρουν ακέραια την ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση. H ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η γιγάντωση των εργολαβιών, η εντατικοποίηση, η πίεση να βγει η δουλειά, η υποστελέχωση, οι καθημερινές υπερωρίες, και πολλά αλλά είναι μόνο μερικές από τις αιτίες για τα ατυχήματα. Ο κύριος λόγος είναι ένας: Η αύξηση της κερδοφορίας τους, για την οποία δεν λογαριάζουν ούτε τις ζωές,ούτε την υγεία των εργατών. Σε αυτή τη λογική, ακόμα και η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί κόστος. Το αποτέλεσμα είναι εργάτες να μη γυρίζουν σώοι στα σπίτια τους.

Κανένας συνάδελφος να μην «τσιμπάει» στα φιλικά χτυπήματα της εργοδοσίας στην πλάτη. Πόσοι συνάδελφοι έχουν ακούσει:«μην μαθευτεί το ατύχημα, ότι χρειαστείς θα τα βρούμε έξω». Την επόμενη μέρα οι εργοδότες-εργολάβοι θα σας γυρίσουν την πλάτη και δεν θα σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα, όπως έχει γίνει επανειλημμένα.

Με ευθύνη των ΕΛΠΕ και των εργολάβων σε κάθε εργατικό ατύχημα,πρέπει να ενημερώνεται ο εκάστοτε υπεύθυνος γιατρός εργασίας και να παρέχονται άμεσα οι πρώτες βοήθειες σε όποιον συνάδελφο χρειάζεται. Πρέπει να δηλώνεται στις αρμόδιες τεχνικές και υγειονομικές υπηρεσίες και στην επιθεώρηση εργασίας.

Μην ξεχνάμε ότι από τη δήλωση του εργατικού ατυχήματος απορρέουν δικαιώματα για τους εργαζόμενους: Κατά το διάστημα ανικανότητας ο εργαζόμενος παίρνει επίδομα ασθενείας από το ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για ένα μήνα (αν έχει προϋπηρεσία μεγαλύτερη του έτους). Σε περίπτωση αναπηρίας το ΕΦΚΑ δίνει σύνταξη αναπηρίας.

Συνάδελφοι, κανένας δεν είναι μόνος του. Να σπάσει ο φόβος. Το συνδικάτο καλεί κάθε εργαζόμενο να καταγγέλλει τέτοια περιστατικά. Παλεύουμε και διεκδικούμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τήρηση των ωραρίων, αύξηση των διαλλειμάτων, κατάργηση των εργολαβιών και προσλήψεις αορίστου χρόνου.

Να δυναμώσουμε τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και Υπουργό Παιδείας

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!  Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ Παιδείας, Ένα τμήμα με...

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας: Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων

Αναγκαιότητα η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για τις υπηρεσίες, τους ελεγχόμενους και τους ελεγκτές Με αφορμή...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): 3 Οκτώβρη όλοι στη σύσκεψη συλλόγων στον χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Όλες και όλοι την Πέμπτη 3/10/2024  στις 1 μ.μ. μπροστά στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και...