Σωμ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Φωκίδας – Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς 10.30πμ στην πλ. Λαού

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ (ΑΜΦΙΣΣΑ)

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που τιμάμε τον αιματοβαμμένο αγώνα των εργατών του Σικάγο, που 136 χρόνια πριν με τον αγώνα τους σηματοδότησαν να κατακτήσει η παγκόσμια εργατική τάξη 8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο.

Οι κατακτήσεις αυτές που σήμερα μόνο δεδομένες δεν είναι, μας φανερώνουν την ανάγκη να συνεχίσουμε με νέους αγώνες, για να διεκδικήσουμε πίσω όλα όσα μας έχουνε πάρει αλλά όχι μόνο αυτά – να διεκδικήσουμε να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, στον 21ο αιώνα.

Δε μπορούν  να πείσουν όσοι λένε ότι δεν είναι καιρός για αγώνες, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να μην έχουμε πολλές απαιτήσεις γιατί τώρα γίνεται πόλεμος και άλλα τέτοια. Αυτά μας έλεγαν και παλιότερα. Δεν πείθουν όμως γιατί έχουμε μια σειρά παραδείγματα στο σήμερα που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα από τον αγώνα τον συλλογικό μέσα από τα σωματεία μας.

Στην τελική, πόσες ακόμα θυσίες να κάνουμε;

Θυσιάσαμε τα δικαιώματά μας τόσο στην κρίση όσο και τώρα στην ανάκαμψη. Πληρώσαμε με ανεργία, χαμηλωμένους μισθούς. Τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό για να συμμετέχει η χώρα μας στον πόλεμο. Πληρώνουμε με την ακρίβεια, χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του εισοδήματός μας. Πληρώνουμε με επαγγελματικές ασθένειες. Πληρώνουμε με νεκρούς στους χώρους δουλειάς.

Και όλα αυτά για ποιον;

Για την ενίσχυση λίγων επιχειρηματικών ομίλων, μη και χάσουν από τα κέρδη τους.

Εμείς όμως δε μπορούμε να μετράμε τις ζωές μας έτσι, κατά πώς συμφέρει δηλαδή τα κέρδη αυτών των λίγων. Να μετρήσουμε τι αξίζει για τις οικογένειές μας, για να ζούμε σήμερα καλύτερα και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, καλύτερο εισόδημα. Το οφείλουμε σε εμάς και στα παιδιά μας, στους νεκρούς της τάξης μας, σε όσους αγωνίστηκαν στο παρελθόν πετυχαίνοντας σημαντικές κατακτήσεις.

Οι εκατοντάδες απεργοί στην περιοχή μας και οι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα σε όλη τη χώρα, στην απεργία που προηγήθηκε στις 6 του Απρίλη δίνουν την καλύτερη απάντηση ότι υπάρχει διάθεση για αγώνα, ότι δεν παραδίδουμε τίποτα από όλα όσα δικαιούμαστε.

Συνεχίζουμε συνάδελφοι! Έχουμε σήμερα κάθε λόγο να διεκδικούμε:

  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό. 
  • Υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο.
  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης. Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ. Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια
  • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαγραφή όλων των χρεών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...