ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η πάλη για τα οξυμμένα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Δημοσιεύτηκε στις

Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το οξυμμένο πρόβλημα με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που καθορίζονται με νόμους (ν.4150/2013) και ειδικές υπουργικές αποφάσεις, προκαλώντας εντατικοποίηση της εργασίας, όξυνση της ανεργίας, υπονόμευση της ασφάλειας και προστασίας των ναυτεργατών, των επιβαινόντων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ειδική υπουργική απόφαση για το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «SPORADES STAR» της ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS, που εκτελεί δρομολόγια Βόλος – Σποράδες και καθορίζει την οργανική σύνθεση με σύνολο 38 μελών πληρώματος, ενώ με βάση τα ελάχιστα που καθορίζει το Π.Δ 177/1974 η σύνθεση θα ήταν 46

Αντίστοιχες μειωμένες είναι οι οργανικές συνθέσεις λόγω των ειδικών υπουργικών αποφάσεων και σε άλλα πλοία, που εκτελούν αντίστοιχα δρομολόγια Βόλος – Σποράδες καθώς και σε άλλες δρομολογιακές γραμμές.

Αυτή την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα διαρκή προνόμια και τις επιδοτήσεις για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, προκαλεί επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών,  με ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών και με αυξήσεις «φωτιά» των εισιτηρίων.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η πάλη των ναυτεργατικών σωματείων, Εργατικών Κέντρων, σωματείων και φορέων των νησιών, που συντονίζονται σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, για τα οξυμμένα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

 

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Καταγγελία για παραβίαση της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας και εκβιαστικές μεθοδεύσεις στους ναυτεργάτες από την ΑΝΕ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Εχθές 07/05 κλιμάκιο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πραγματοποίησε περιοδεία στον Νέο Μόλο Δραπετσώνας, όπου και διαπίστωσε...

Συνδικάτο ΙΓΜΕ: Δίνουμε μαχητικό, αγωνιστικό παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 13 Μαΐου

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 13.05.2026 ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ...

Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με Περιφέρεια

Το σωματείο μας έπειτα από αίτημα, που είχαμε αποστείλει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  συναντηθήκαμε...