Σωματείο Εργαζ. στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαΐας: Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με νέους αγώνες

Δημοσιεύτηκε στις

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα-σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, στη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα Συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με τη συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της Ενέργειας. Έχουν ευθύνη που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ένα απέραντο αεροπλανοφόρο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη στρατιωτικών αντιποίνων. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους, πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας-Πρόνοιας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, με πόλεμο ή χωρίς, με ανάπτυξη ή με κρίση, εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε τον λογαριασμό. Οι αυξήσεις-ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ και το ψωμί, είναι πρόκληση. Σε αυτές τις συνθήκες έχει τεράστια σημασία, ταυτόχρονα, με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για καλύτερο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς. Η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), το επόμενο διάστημα, θα είναι αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής. Θα ανοίξει τον δρόμο και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για νέους πιο δυναμικούς αγώνες επιβεβαιώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας βάζουν οι κλινικάρχες, έχουμε τη δύναμη να πετυχαίνουμε νίκες, να έχουμε αποτελέσματα που δίνουν “ανάσα” στη ζωή μας και τροφοδοτούν με νέες δυνατότητες το οπλοστάσιό μας στην πάλη για τις ανάγκες μας. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας διεκδικώντας:

  • Υπογραφή Ενιαίας, Καθολικής, Υποχρεωτικής, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, με βάση την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, με γενική μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, με επαναφορά των τριετιών και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δηλαδή αναλυτικά με:

v850€ κατώτερο μεικτό μισθό

vΕπιδόματα: Σπουδών 5% για κάθε έτος σπουδών, Μεταπτυχιακών 10% άπαξ, Τέκνων 5% για κάθε παιδί, Γάμου 10%, Διαχειριστικών Λαθών ή Οθόνης 10% για Υπαλλήλους Γραφείου, Γραμματείς, Λογιστές & Βοηθ. Λογιστών, Θέσης Ευθύνης 10% για προϊσταμένους, Ωρίμανσης 5% για κάθε τριετία, για τις 4 πρώτες τριετίες, Πολυετίας 3% για κάθε τριετία, μετά τα 12 χρόνια υπηρεσίας, Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας (15% στο Νοσηλευτικό & Μαιευτικό Προσωπικό, Φυσικοθεραπευτές Οδηγοί Ασθενοφόρων, Μάγειροι & Εργαζόμενοι στην εστίαση, Καθαριστές-στριες, Επόπτες Ασφαλείας, 20% στους Τεχνολόγους, Παρασκευαστές & Βοηθοί Εργαστηρίων, Βιοχημικοί, Χημικοί, Βιολόγοι και Ιατροί Εργαστηρίων, 35% για Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων, Συντηρητές Μηχανημάτων Βιοϊατρικής, Χειριστές Αξονικών και Μαγνητικών Τομογράφων, Νοσηλευτικό προσωπικό στα Ακτινολογικά Τμήματα, Αξονικού ή Μαγνητικού Τομογράφου, Ιατροί/Ακτινολόγοι.

vΕιδική άδεια 10 ημερών για Χειρουργεία – ΜΕΘ – ΜΤΝ – ΜΑΦ – Αιμοδυναμικό – Πλυντήρια/Στεγνωτήρια – Ιατρικά Εργαστήρια – Τμήμα Εστίασης.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ.Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαγραφή όλων των χρεών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικούμε πλήρη δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

Η οργανωμένη εργατική τάξη κάτω από τις δικές της σημαίες, τις διεκδικήσεις και τους στόχους, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, θα βάλει τη σφραγίδα της ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη,

στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 10 το πρωί.

Θα ακολουθήσει συναυλία στην πλ. Υψ. Αλωνίων

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...