ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ-ΠΕΠΡΝ-ΠΕΣ ΝΑΤ: Ζήτω η Μέρα της Εργατικής Τάξης

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

 Σε συνθήκες εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία με τη συμμετοχή Ρωσίας – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε και θύματα τους λαούς, τιμάμε την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγου, που 136 χρόνια πριν, με τον αγώνα τους σηματοδότησαν για να κατακτήσει παγκόσμια η εργατική τάξη, 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση.

Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες της Πρωτομαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1936, τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή.

Επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους για να δυναμώσει η ταξική πάλη για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, που επιδιώκουν να επιβάλλουν σε κάθε χώρο δουλειάς εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι με τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τους.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, που εμπλέκουν και συμμετέχει η χώρα μας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Απέναντι σ’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, η απάντηση του λαού είναι να δυναμώσει την πάλη του για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 Καμιά συμμετοχή – καμία εμπλοκή στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Με σημαία την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο, η εργατική τάξη με τους αγώνες της, κατέκτησε δικαιώματα και σήμερα κεφάλαιο, κυβέρνηση, αστικά πολιτικά κόμματα, μας γυρίζουν τον τροχό της ιστορίας δεκαετίες πίσω.

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο διαρκώς αυξάνει τα κέρδη του από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, από τα πανάκριβα εισιτήρια, χρησιμοποιεί τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις, προνόμια και επιδοτήσεις, διαμορφώνοντας όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων και αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νόμων, του Ε.Κ 3577/92, σε βάρος των δικαιωμάτων ναυτεργατών.

Η εφαρμογή του, θα αυξήσει τις προσλήψεις  με ναυτεργάτες  χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση από όποια χώρα και αν προέρχονται και με οργανικές συνθέσεις, που δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, διόγκωση των ελλειμμάτων του ΝΑΤ/ΕΦΚΑ με τραγικές συνέπειες στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία για τους ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους.

Οι εφοπλιστές δεν διστάζουν να υπονομεύουν στο βωμό της κερδοφορίας τους ακόμα και την ασφάλεια της ζωής των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως με την πυρκαγιά στο  «EUROFERRY OLYMPIA», που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή των 239 επιβατών και των 51 ναυτεργατών μελών πληρώματος, με τραγικό απολογισμό 11 νεκροί.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να τιμήσουμε τις θυσίες και τους αγώνες για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας, με δυναμικό παρών στους καταπέλτες των πλοίων και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Με αγωνιστική αισιοδοξία στο δίκιο, τους αγώνες και την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης να κατακτήσει τον πλούτο που παράγει, η 1η Μάη να αποτελέσει σταθμό για τη συμμετοχή και μαζικοποίηση των σωματείων, να δυναμώσει η ταξική πάλη και η αλληλεγγύη, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά την Κυριακή 1η  Μάη

με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 έως 24:00

===================================================================

Όλοι στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις,

στον Πειραιά στις 11:00 στο Πασαλιμάνι

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ   ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Κυριακή 1η Μάη στις 05:30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR).

         

Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε:

Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020, ν.4150/2013, ν.2687/1953 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενάντια στην εντατικοποίηση και την υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

■ Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

Άμεση επίλυση του οξυμμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...