Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια σε όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Δημοσιεύτηκε στις

 

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και την συμπαράσταση του σε όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Για ακόμη μία φορά τα αποτελέσματα από τους σεισμούς (νεκροί, τραυματίες, άστεγοι) αναδείχνουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Οι τραγικές αυτές συνέπειες δεν είναι μοιραία αποτελέσματα ενός μεγάλου σεισμού. Είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, του κέρδους που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια αρνούνται να πάρουν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης που είναι απαραίτητα και προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης. Και αυτό γιατί η πολιτική τους αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και την υπεράσπιση της ζωής τους.

Η εργοδοσία υποτάσσει τα πάντα και την ζωή του εργάτη που θεωρεί αναλώσιμο υλικό, στην κερδοφορία της. Πολλά εργοστάσια είναι άθλια και δεν προσφέρουν καμιά προστασία για τη ζωή των εργατών. Αποτελούν νεκροταφεία και αυτό το απέδειξε και ο σεισμός του 1999 όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινα, πολλοί εργαζόμενοι θάφτηκαν στην κυριολεξία κάτω από τα ερείπια και ο χώρος της δουλειάς τους αποτέλεσε τον τάφο τους.

Η ίδια ακριβώς πολιτική ισχύει και για τις κατοικίες, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα νοσοκομεία. Τόσο οι σεισμοί, όσο και οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποδεικνύουν ότι παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, κανένας εργοδότης δεν τιμωρήθηκε. Αντίθετα συνεχίζουν απτόητοι τα εγκλήματα τους.

Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ταξική και γι’ αυτό χρειάζεται σύγκρουση μ’ αυτήν .

Η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική της αλλά και οι προηγούμενες είναι ηθικοί αυτουργοί για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Αυτό που σήμερα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις είναι το «πρόβλημα» να τους κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

Δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο αντισεισμικής θωράκισης. Αντίθετα νέα μέτρα, νέα προνόμια δίνονται στο κεφάλαιο, στους κατασκευαστές. Οι κυβερνήσεις διακηρύσσουν ότι θα φτιάξουν το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την αντισεισμική προστασία. Αποδεικνύεται όμως καθημερινά ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να συγκρουστούν με τα ισχυρά συμφέροντα και κυκλώματα που νέμονται και το χώρο των κατασκευών και όχι μόνο.

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, του λαού είναι ζωτικής σημασίας, είναι έργο υποδομής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τρέφουν καμιά αυταπάτη από τα ψέματα της κυβέρνησης ότι παίρνει μέτρα, ότι κάνει ό,τι μπορεί. Πρόκειται για έναν ατελείωτο εμπαιγμό και κοροϊδία που παίζεται για χρόνια ολόκληρα σε βάρος της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα, να πάρουν την προστασία της ίδιας τους της ζωής στα χέρια τους. Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν άμεσα, μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της ζωής τους, στους χώρους δουλειάς, κατοικίας, στα σχολεία, νοσοκομεία, παντού. Να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα αυτά γιατί μπορεί και να τους κοστίσουν την ίδια τους τη ζωή.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Περισσότερα

Κινητοποιήσεις σε doValue και Cepal για αποτροπή πλειστηριασμών ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες από σωματεία και φορείς σε doValue και Cepal όπου αποτράπηκαν πλειστηριασμοί λαϊκών...

Μήνυμα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Ινδίας

Συνάδελφοι της Ινδίας, Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια και την βαθιά...

Στηρίζουμε τoν αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Hellas-Can, Πάτρα

CROWN - HELLAS CAN: Άλλο ένα δείγμα χαμογελαστών εργαζόμενων όπως ευαγγελίζονται τα κόμματα που κυβέρνησαν... ή...