Για τη Συνέντευξη Τύπου

0

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε να δώσει συνέχεια στις κινητοποιήσεις,μετά τα σημερινά συλλαλητήρια σε 60 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Αποφάσισε να δώσει συνέχεια με απεργία στις 17 Δεκέμβρη και καλεί όλες τις οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία να αποφασίσουν άμεσα την κήρυξή της και κυρίως να οργανώσουν με σχέδιο την επιτυχία της. Να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, στους απολυμένους εργάτες.

Καλεί επίσης τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία να δώσουν το αγωνιστικό τους παρών και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Θέλουμε όμως να θέσουμε μερικά ζητήματα:

  1. Μας κατηγορούν ότι βιαζόμαστε να κάνουμε κινητοποιήσεις και δεν περιμένουμε. Εμείς τολμάμε να πούμε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει. Για παράδειγμα οι απολύσεις των Stage – των συμβασιούχων θα γίνουν στο μέλλον, όχι ήδη γίνονται. Οι απολύσεις των εργατών θα γίνουν, ήδη γίνονται. Απλήρωτοι εργάτες θα υπάρξουν (ήδη υπάρχουν και είναι εκατοντάδες). Ανασφάλιστοι εργάτες θα υπάρξουν, ήδη υπάρχουν και είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι απειλές της MIG για 1000 απολύσεις δεν είναι μια πραγματικότητα;

  2. Το τι θα γίνει έχει ήδη εξαγγελθεί. α)Μείωση συντάξεων. (Έχει ήδη αναγγελθεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου. β)Αύξηση ορίων ηλικίας (ΕΚΟΦΙΝ). γ) Έχει ήδη εξαγγελθεί η αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους στα λαϊκά στρώματα. δ) Έχουν ήδη υπάρξει ανατιμήσεις στα διόδια, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.

  3. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και τρομοκρατεί με τα ελλείμματα, παρέλαβε χάος κλπ. Πρόκειται για απάτη, για παραμύθι. Τα μέτρα δεν είναι τωρινά. Πρόκειται για μέτρα προαποφασισμένα καιρό τώρα. Προβλέπονταν στη συνθήκη του Μάαστριχτ, στις επόμενες συνθήκες της Ε.Ε. που όλες οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει και τα υλοποιούσαν σταδιακά.

Γιατί υπάρχουν τα ελλείμματα; Οφείλονται στους υψηλούς μισθούς, στις υψηλές συντάξεις, στο καλό επίπεδο παροχών; Τα ελλείμματα υπάρχουν γιατί υπάρχουν τεράστια κέρδη. Γιατί υπήρχαν και υπάρχουν χαριστικές εισφοροαπαλλαγές της εργοδοσίας. Γιατί το ΙΚΑ – ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιούνται σαν μεγάλα πορτοφόλια για το κεφάλαιο και όχι γιατί είναι υψηλό το επίδομα ανεργίας.

Μας κατηγορούν για αντιδημοκρατική και βίαιη συμπεριφορά.

Για την κυβέρνηση – το ΣΕΒ – τη ΓΣΕΕ δημοκρατία είναι ότι συμφέρει τα κέρδη των μονοπωλίων για να θεριεύουν. Είναι δημοκρατία ο εργάτης να αμείβεται με 740 ευρώ και τα κέρδη να ξεχειλίζουν. Είναι δημοκρατία ο εργάτης να μην έχει δουλειά και η εργοδοσία να επιδοτείται για να μεταφέρει τα κεφάλαιά της αλλού (π.χ. Λαναράς).Να επιδοτείται για τις ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη να υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, να ρυθμίζουν (χαρίζουν τα χρέη). Βία είναι οι απλήρωτοι εργάτες. Βία είναι η ανεργία. Βία είναι να πληρώνεις το 50% της σύνταξης στα φάρμακα. Βία είναι να ζητάς να κάνεις μια εξέταση στο ΙΚΑ και να σου λένε μετά από έξι μήνες;

Δε μπορεί να απολύονται εργάτες, να μένουν στο δρόμο χιλιάδες νέα παιδιά και να μοιράζουμε ανθοδέσμες και φιλοφρονήσεις. Οι μορφές πάλης θα αντιστοιχηθούν στη βιαιότητα της αντεργατικής επίθεσης.

Γιατί δεν πάμε στο διάλογο; Τι απέδειξε ο διάλογος τα προηγούμενα χρόνια; Χρησιμοποιήθηκε σαν δούρειος ίππος για τα εργατικά δικαιώματα, για να αφοπλιστεί η εργατική τάξη α)ασφαλιστικό (Ν. Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά), β) εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, δουλεμπορικά γραφεία κλπ.), γ) Ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ – Λιμανιών – Σκαραμαγκάς).

Δε μπορούμε να ανεχθούμε η εργατική τάξη να είναι άνεργη και ταυτόχρονα να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στα Νοσοκομεία, σε υποδομές (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά και άλλα). Δε μπορούμε να ανεχτούμε μισθούς 400 ευρώ, ωράρια 10-12 ωρών, ενώ η παραγωγικότητα έχει ανέβει και μπορεί να μειωθεί ο χρόνος σε 7ωρο – 35ωρο – 5νθήμερο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουμε όλοι μαζί αποφασιστική απάντηση. Να προετοιμάσουμε καλά την απεργία. Τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας στα χέρια τους. Κάθε τίμιο αγωνιστή, συνδικαλιστή να συνταχθεί μαζί μας και ας μη συμφωνεί σε όλα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.