3 ΝΟΕΜΒΡΗ Ήρθε η ώρα όλοι οι ΤΕΙτζήδες να ενώσουμε την φωνή μας από όλη την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στις

Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΑΣΠΑΙΤΕ

3 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ήρθε η ώρα όλοι οι ΤΕΙτζήδες

να ενώσουμε την φωνή μας από όλη την Ελλάδα.

 

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και αν προσπαθεί με διάφορα σόου να την κρύψει, η πραγματικότητα που ζούμε είναι εδώ για να αποδεικνύει ότι συνεχίζει την σφαγή των δικαιωμάτων και αυτή η κυβέρνηση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες.

 Όλοι εμείς τα παιδιά που σπουδάζουμε στα ΤΕΙ είμαστε παιδιά μαθημένα στα ζόρια, οι οικογένειες μας δοκιμάζονται καθημερινά από τα βάρβαρα μέτρα κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ. Είναι πρόκληση μετά από τόσα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, εμείς και οι οικογένειες μας να ματώνουμε και την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ετοιμάζει νέα πακέτα εκατομμυρίων για εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες.

 Την ώρα που οι σπουδαστές ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, τώρα με απόφαση των διοικήσεών τους τα ΤΕΙ μετονομάζονται σε “Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών”. Κυβέρνηση και διοικήσεις, πίσω από τη νέα μετονομασία, παίζουν ακόμη μια φορά επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος μας. Τα ΤΕΙ θα πάρουν τη νέα ονομασία αφού κλείσουν ή συγχωνεύσουν τα τμήματα εκείνα που δεν περάσουν την αξιολόγηση, τα τμήματα εκείνα δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται στην “πιάτσα” της αγοράς. Η νέα ονομασία συνδέεται δηλαδή με το νέο σχέδιο καταργήσεων – συγχωνεύσεων.

 Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν. Στις 3 Νοέμβρη ήρθε η ώρα να ακούσουν την φωνή μας: Στα “σκουπίδια” τα μνημόνια τους και τα μέτρα τους που κάνουν την ζωή και τις σπουδές μας χειρότερες !!!

  •  Άλλος δρόμος δεν μας έμεινε, γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα χωρίς ένα κάρο εμπόδια.

 Η κατάσταση στα ΤΕΙ μας δεν πάει άλλο… είναι κυριολεκτικά εκρηκτική. Μετά από τόσο κόπο για να μπορέσουμε να μπούμε στο ΤΕΙ συναντάμε μια κατάσταση πραγματικού χάους, τα προβλήματα σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας είναι πολλά:

  • Έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Συγκεκριμένα μόνο τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 50%. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα που καθυστερούν σπουδαστές από το να πάρουν το πτυχίο τους, χάνοντας ολόκληρα εξάμηνα. Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές να είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Άλλες φορές εργαστήρια γίνονται θεωρητικά με αποτέλεσμα να βγαίνουμε για δουλειά με όλο και λιγότερα εφόδια.

  • Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 € το εξάμηνο).

  • Η κατάσταση με τη στέγαση ειδικά για τα ΤΕΙ είναι προκλητική. Ενδεικτικό είναι ότι για όλα τα ΤΕΙ της Αττικής δεν υπάρχει καν εστία.

  • Μας χρησιμοποιούν για τζάμπα εργαζόμενους και παιδιά για όλα τα θελήματα όταν βγαίνουμε για πρακτική άσκηση. Είναι πολλές οι περιπτώσεις σπουδαστών που καταγγέλλουν απλήρωτα εξαντλητικά ωράρια.

  •  Άλλος δρόμος δεν μας έμεινε, γιατί θέλουμε να δουλέψουμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στο αντικείμενο μας.

 Μετά το ΤΕΙ μας περιμένουν η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία και η δουλειά χωρίς δικαιώματα :

  • Το 30% των αποφοίτων εργάζoνται με μισθούς μικρότερους από 586 ευρώ. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές σε ατομικές συμβάσεις που δεν εξασφαλίζουν ούτε βασικά δικαιώματα όπως οι άδειες, η ασφάλιση και άλλα απαραίτητα. Μάλιστα με τα νέα μέτρα για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός πέφτει κάτω και από τα 500 ευρώ.

  • Το 33% των αποφοίτων είναι άνεργοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό όσων δουλεύουν το κάνουν σε επαγγέλματα που καμιά σχέση δεν έχουν με το αντικείμενό τους. Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση ακόμα και του ελάχιστου επιδόματος που δινόταν στους ανέργους.

 3 Νοέμβρη καλούμε όλους τους Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΤΕΙ να δώσουν το παρόν στη μάχη για τις σπουδές και τη ζωή μας.

Εκείνη την ημέρα σε όλη την χώρα τα ΤΕΙ θα είναι στους δρόμους

ΟΣΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ…

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ…

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο : Ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο, ενάντια στο νομοσχέδιο...

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις ελλείψεις σε μια σειρά φάρμακα, πολλά...