Δελτίο Τύπου για την αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι

Δημοσιεύτηκε στις

Στις 20 και 21 Απρίλη πραγματοποιήθηκε αποστολή των συνδικάτων της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Βελιγράδι και στο ΝόβιΣαντ με αφορμή τα 25 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ.

Η Γιουγκοσλαβία δέχθηκε για 78 μέρες πάνω από 420.000 βλήματα, πυραύλους, βόμβες, πολλές μάλιστα ραδιενεργού απεμπλουτισμένου ουρανίου. Δέχθηκε περίπου 37.000 βόμβες διασποράς που σκόρπισαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων, το 75% εκ των οποίων ήταν άμαχοι, τουλάχιστον 400 ήταν παιδιά.

Το βράδυ της Παρασκευής, 23 Απρίλη 1999, στη γέφυρα Μπράνκοβα 150 Έλληνες της διεθνιστικής αποστολής αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ  μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι – φτάνουν με πορεία στο σημείο όπου η ψυχή ενός λαού έχει ήδη νικήσει τους όποιους και τους όσους υπερσύγχρονους πυραύλους των αντιπάλων. Φτάνουν στη γέφυρα  για να γίνουν ανθρώπινες αλυσίδες. Φτάνουν στη γέφυρα της αντίστασης για να ενώσουν την ψυχή τους με το δίκιο αυτού του λαού, που δίνει όλες αυτές τις μέρες τη μάχη ενάντια στον βρώμικο πόλεμο, με συνθήματα: «Δεν είναι τρομοκράτης ο σερβικός λαός, είναι και θα είναι ο ιμπεριαλισμός»  και «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός». Οι Γιουγκοσλάβοι βγαίνουν στα μπαλκόνια, ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών, χειροκροτώντας και κλαίγοντας.

Αντίστοιχες στιγμές αγωνιστικής ανάτασης και έντονων συναισθημάτων ένιωσαν οι αγωνιστές της αποστολής του ΠΑΜΕ όταν ανέβηκαν, την περασμένη Κυριακή 21 Απρίλη, στη γέφυρα του ΝόβιΣαντ. Με τους διερχόμενους οδηγούς να κορνάρουν, να σηκώνουν γροθιές και να επευφημούν, να χαιρετούν τους αγωνιστές από την Ελλάδα, με τα τρένα που διέρχονταν τη γέφυρα να κορνάρουν και οι επιβάτες να χαιρετούν συγκινημένοι από τα παράθυρα των βαγονιών. Στιγμές συγκλονιστικές που αναδεικνύουν την αλληλεγγύη και την ενότητα που πρέπει να έχουν οι λαοί απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η αποστολή των ταξικών συνδικάτων της Αττικής, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου, 20 ώρες ταξίδι οδικώς αλλά καμιά κούραση δεν περιόρισε την ανυπομονησία και το αγωνιστικό κλίμα των ταξιδιωτών. Την αποστολή υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ). Οι εκατοντάδες συνδικαλιστές περιηγήθηκαν στην πόλη του Βελιγραδίου, σε σημεία που μαρτυρούν ακόμα και σήμερα τη ΝΑΤΟική θηριωδία.

Ξεχωριστός σταθμός και πρωτοβουλία με ευρύτερη διεθνή σημασία ήταν η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που οργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο ΝόβιΣαντ, στη γέφυρα που είχε βομβαρδιστεί το 1999 από τους ΝΑΤΟϊκούς. Σε αυτό το σημείο οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με διαδηλωτές και εκπροσώπους συνδικάτων της Σέρβικης Συνομοσπονδίας και μετά από τις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων, όλοι μαζί διαδηλώσαμε στη Γέφυρα.

Ακόμη συγκινητική ήταν η εκδήλωση έξω από το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης που βομβαρδίστηκε, καθώς και η κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του τρίχρονου κοριτσιού που δολοφόνησαν οι ΝΑΤΟικοί.

Η σημασία αυτής της κινητοποίησης είχε μεγάλη απήχηση στους εργαζόμενους της Σερβίας. Συγκλονιστικές ήταν και οι στιγμές που έζησαν πολλά μέλη της αποστολής από την γενικότερη υποδοχή των Σέρβων. Από μαγαζάτορες που όταν μάθαιναν πως η αποστολή ήταν για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ βούρκωναν και αγκάλιαζαν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την Ελλάδα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για την πολύμορφη αλληλεγγύη.

Η σημασία της κινητοποίησης αποτυπώθηκε και στα αναλυτικά ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ και του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της τηλεόρασης από σχεδόν όλα τα σημεία που έγιναν διαδηλώσεις.

Το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι συνέβη στην Ελλάδα, όπου παρά το πλούσιο υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ανακοινώσεις) που έστειλε το ΠΑΜΕ στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ της χώρας μας η κινητοποίηση αυτή θάφτηκε εντελώς. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαχρονική στήριξη της κρατικής πολιτικής και των ιδιωτικών ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και τότε και σήμερα.

Η θλιβερή αυτή επέτειος των 25 χρόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού τα συμπεράσματα σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ: Για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις δολοφονικές ενώσεις, όπως και τότε.

Σήμερα, που ο πόλεμος φουντώνει ξανά με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που η Ελλάδα – όπως και τότε – συμμετέχει ενεργά σε δύο καυτά μέτωπα, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Η επέτειος μάλιστα συνέπεσε με την απαράδεκτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση του σερβικού λαού. Μια εξέλιξη που, 25 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα του σερβικού λαού, ανοίγει ξανά τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή αφού επισφραγίζει την αλλαγή συνόρων κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Η αντιιμπεριαλιστική αυτή αποστολή του ΠΑΜΕ ήταν άλλη μια πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η απαίτηση για καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, καμία στήριξη στους φονιάδες των λαών. Για να γυρίσουν πίσω η φρεγάτα Ύδρα και όλες οι μονάδες του ελληνικού στρατού που βρίσκονται εκτός συνόρων. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Η κινητοποίηση αυτή από την Ελλάδα στο Βελιγράδι έγραψε ιστορία, εκπέμποντας διεθνώς και δυνατά το μήνυμα του διεθνισμού και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών.

Μια ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία από τα σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που την προετοίμασαν, τη συντόνισαν και την ολοκλήρωσαν, βάζοντας τον πήχη των διεθνιστικών αγωνιστικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης ακόμα πιο ψηλά. Με αυτήν την αγωνιστική παρακαταθήκη, με την πάλη για το δίκιο των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλιστικού πολέμου συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

ΦΩΤΟ

https://flic.kr/s/aHBqjBndJd

ΒΙΝΤΕΟ

Μίροσλαβ Μέντιτς, εργαζόμενος τότε της σερβικής τηλεόρασης ο οποίος από τη Νατοϊκή επίθεση έχασε τον αδερφό του

 

Ίλια Τσέροβιτς, διευθυντής της Σέρβικης ραδιοτηλεόρασης κατά την Νατοϊκή επίθεση το 1999

Η αποστολή των συνδικάτων μπροστά από τη γέφυρα του ΝόβιΣαντ

 

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των Νατοϊκών βομβαρδισμών

 

Συνθήματα πριν την αναχώρηση της αποστολής του ΠΑΜΕ

Πλάνα drone από την διαδήλωση στη γέφυρα του Νόβι Σαντ

 

Εκδήλωση στο μνημείο των νεκρών εργαζομένων της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι

Μίροσλαβ Μέντιτς, εργαζόμενος τότε της σερβικής τηλεόρασης ο οποίος από τη Νατοϊκή επίθεση έχασε τον αδερφό του

 

Ίλια Τσέροβιτς, διευθυντής της Σερβικής ραδιοτηλεόρασης κατά την Νατοϊκή επίθεση το 1999

 

 Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ)


Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των νεκρών εργαζομένων της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι

 

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Μίλισα Ράκιτς, τρίχρονο κορίτσι, θύμα των Νατοϊκών βομβαρδισμών

 

Διαδήλωση στη γέφυρα του ΝόβιΣαντ

Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ

Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ)

Η αποστολή των συνδικάτων μπροστά από τη γέφυρα του ΝόβιΣαντ

Περισσότερα

Αλληλεγγύη στους φοιτητές των ΗΠΑ-Καταγγέλλουμε την βία και την καταστολή (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Βράδυ Πρωτομαγιάς τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον...

Εργατική Πρωτομαγιά 2024 – Δυναμώνουμε τους αγώνες μας

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, συνολικά τον...