Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου

1η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών

0

            Η 1η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΣΣΔΤ της Αττικής που έγινε στην Αθήνα στις 26/2/2014 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής αποφάσισε τα παρακάτω :

            1. Η εφαρμοζόμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είναι απόρροια των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, σε υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας, της ΟΝΕ και τις έχουν ψηφίσει όλα τα πολιτικά κόμματα και δυνάμεις, που συμφωνούν στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια συμμαχία των ισχυρών ευρωπαϊκών μονοπωλίων, υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους. Οι πολιτικές που αποφασίζονται σ’ αυτήν δεν θα είναι ποτέ φιλολαϊκές, μόνο η ταξική πάλη των λαών θα τους απαλλάξει από τα δεσμά αυτής της ένωσης.

            2. Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και του λαού δεν θα σταματήσει, ακόμα κι αν η κρίση υποχωρήσει προσωρινά, αν υπάρξει προσωρινή, αναιμική ανάπτυξη. Αυτή θα ωφελήσει και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους, αφού θα στηριχτεί στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τα οποία δεν πρόκειται να αποκαταστήσει. Κανένα μίγμα αντεργατικής πολιτικής δεν αποτελεί λύση για  τους εργαζόμενους, καμιά κυβέρνηση «δεξιά», «κεντρώα» ή «αριστερή» δεν έχει στόχο την αποκατάσταση του εργατικού και λαϊκού βιοτικού επιπέδου.

             3. Την αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να εμποδίσει μόνο μια ισχυρή εργατική και λαϊκή συμμαχία, με την ανάπτυξη μαζικής δράσης ενάντιά της. Δεν αρκεί όμως η πάλη μόνο για την αναχαίτισή της, το εργατικό, λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλουν στόχο την ανατροπή της, αλλά ταυτόχρονα και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, της λαϊκής οικονομίας, που θα ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

              4. Η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, η συσπείρωση νέων δυνάμεων στα ταξικά και αγωνιστικά συνδικάτα και σωματεία, είναι όρος αναγκαίος για την προώθηση των παραπάνω στόχων. Η αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, η ήττα και συρρίκνωσή του αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση του ταξικού κινήματος. Αυτό πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά και με το δυνάμωμα της αντιπαράθεσής μας με τις δυνάμεις που κυριαρχούν στους συντεχνιακούς συλλόγους συνταξιούχων των χώρων μας. Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ και της δράσης του είναι ευθύνη και του δικού μας Συλλόγου.

               5. Οι συνταξιούχοι, στα χρόνια της κρίσης ειδικότερα, έχουν δει τις συντάξεις τους – κύριες και επικουρικές – να τσακίζονται, τα ταμεία τους να λεηλατούνται, την υγεία να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Να υποχρεώνονται σε εναγώνια αναζήτηση για τα φάρμακα, τους γιατρούς, τις εξετάσεις, τις θεραπείες, να χώνουν το χέρι στην άδεια πια τσέπη για τα στοιχειώδη. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ταμεία θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του πενιχρού τους εισοδήματος, οι νέες περικοπές που ετοιμάζονται στις συντάξεις θα αποτελέσουν συντριπτικό χτύπημα σε βάρος τους.

                6. Θα συνεχίσουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ειδικά για το θέμα της υγείας, που μαζί με την ανεργία αναδείχνονται σαν κυρίαρχα προβλήματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό, μαζί με την ΟΣΙΚΑ και το εργατικό κίνημα. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική του κοινωνικού δαρβινισμού, του όποιος έχει λεφτά ζει, όποιος δεν έχει πεθαίνει, θα την αντιπαλέψουμε με κάθε δύναμη, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους για δράση γι’ αυτό το ζήτημα.   

               Αγωνιζόμαστε για :

  • ·        την  αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος πριν τις περικοπές, να επαναχορηγηθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
  • ·        να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την φορολογία των μονοπωλίων, των τραπεζών, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • ·        την  χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών του σε  ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, υποδομές, υλικά, φάρμακα.
  • ·        να μην κλείσει ή συρρικνωθεί κανένα νοσοκομείο, πολυϊατρείο, κέντρο υγείας, αντίθετα να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάγκες τους, ώστε να καλύπτουν όλες τις λειτουργίες τους για παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης υψηλού επιπέδου, μέσα από ένα δωρεάν, καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας.
  • ·        να καταργηθούν τα χαράτσια και οι φόροι που επιβλήθηκαν λόγω των μνημονίων και συμβάσεων με την τρόικα και την ΕΕ.

                     Απαιτούμε άμεσα

  • ·        να ληφθούν  μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, να μην κοπεί το ρεύμα, το τηλέφωνο, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού άνεργου, συνταξιούχου, επαγγελματία, που δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, ταμεία και εφορία.
  • ·        να καταργηθούν οι πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και συνταγές, είσοδο σε νοσοκομεία, εξετάσεις.
  • ·        να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα που κρίνουν οι γιατροί απαραίτητα για θεραπεία. Να καταργηθεί η λίστα των ΜΣΦ.
  • ·        να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις σε καμία κύρια ή επικουρική σύνταξη

 

Το Ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, στα Κόμματα, στην ΟΣΙΚΑ, στο ΠΑΜΕ και στα ΜΜΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.