Υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου προς τον Αν. Υπουργό Υγείας για την άμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων

0

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ζ. μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα του νοσοκομείου δηλώνει την οργή και την αγανάκτηση όλων των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων, όπως εκφράστηκε και στην Γενική Απεργία και το συλλαλητήριο στην πλ. Σολομού 15/3.

Το νοσοκομείο παραμένει με κλειστά χειρουργεία πάνω από 3 μήνες, που προστίθεται στα ήδη σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς, έλλειψη ιατρών του ΕΚΑΒ κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στη Ζάκυνθο, οι άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Πάτρα με όποιο μέσο πληρώνοντας πολλά χρήματα από την τσέπη τους, ενώ έχουν εμφανιστεί ιδιωτικά ασθενοφώρα που με ταρίφα €500 και πάνω σε «μεταφέρουν» στην Πάτρα.

Εγγυμονούσες, τραυματίες κ.ά. προστίθονται στα πιο σοβαρά περιστατικά μετακομιδής εκτός Ζακύνθου.

Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο των κλειστών χειρουργείων, σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν στη Ζάκυνθο ιδιωτικές κλινικές που σε καμμία περίοτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νοσοκομείο,  ενώ με τα νέα μέτρα θα κληθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε ζητήματα ιατρικής φροντίδας και φαρμάκων.  Καταγγέλουμε ότι την στιγμή που βάζουν το χέρι στην τσέπη τα φτωχά λαικά στρώματα, στο νοσοκομείο Ζακύνθου, οι τουρίστες το καλοκαίρι δεν καταγράφονται με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα, αφού οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν πληρώνουν τίποτα στο νοσοκομείο.

Τέλος στο νοσοκομείο μια σειρά από επιστημονικά εργαλεία όπως μαστογράφος κ.ά. παραμένουν χρόνια στα κουτιά, ενώ ο μοναδικός αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου χαλάει κάθε 15 μέρες λόγω μεγάλης χρησης και έλειψη συντήρησης.

Το ΕΚΖ καταγγέλει διαχρονικά την διάλυση της δημόσιας υγείας από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ.

Αμεσα πρέπει να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με γιατρούς και ασθενοφόρα και να μην εκβιάζονται οι γιατροί του νοσοκομείου να αφήνουν την θέση τους στο νοσοκομείο για μεταφορά ασθενών. Είναι υποχρέωση του ΕΚΑΒ η διακομιδή των ασθενών εκτός Ζακύνθου.

Το σημαντικότερο όμως είναι η ανάγκη από μόνιμες υποδομές για τους χιλιάδες κατοίκους της και για τους επισκέπτες της.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πλήρως εξοπλισμένη και με 5 κρεβάτια δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα επειδή δεν κάνουν προσλήψεις προσωπικού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 

  •           Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια

 

  •          Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών στο ΓΝΝ Ζακύνθου

 

  •          Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την λειτουργία, της Μοναδας Εντατικής Θεραπείας

 

  •          Επανδρωση με προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

 

  •         Να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο με Μαγνητικό Τομογράφο

 

  •          Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στο νησί.

 

 Απαιτούμε να λειτουργήσουν το νοσοκομείο σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουμε   

                                                                                  

 Από τη Διοίκηση

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.