Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου διοργανώνει έκθεση γελοιογραφίας

Δημοσιεύτηκε στις

Κάλεσμα προς τους γελοιογράφους σε κοινό βηματισμό
το Συνδικάτο διοργανώνει έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο: “και στον ίδρω το δικό, γίνε ’σύ το  αφεντικό”
Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, παίρνουμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έκθεση γελοιογραφίας με θέμα, που θα αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και στην ελπίδα τους που εκφράζεται μέσα από το ξεπέρασμα του φόβου με συλλογική οργάνωση. Η έκθεση θα έχει τίτλο: «και στον ίδρω το δικό, γίνε ’σύ το αφεντικό».
Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου έχει δράση στα εργοστάσια του κλάδου από την παραγωγή και την επεξεργασία χαρτιού, έως την εκτύπωση και τη διακίνηση των εντύπων, των βιβλίων ή της χάρτινης συσκευασίας. Απευθύνεται κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους που η εργοδοσία πρωτοστατεί στην εφαρμογή των κάθε φορά αντεργατικών μέτρων. Ο ταξικός προσανατολισμός του Συνδικάτου, η συμμετοχή του στο ΠΑΜΕ και η για πάνω από 100 χρόνια ιστορία του στους αγώνες του
κλάδου, έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους συναδέλφους του κλάδου σε μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους.
Στόχος της έκθεσης, είναι να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για εθνική ενότητα προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θέλουμε αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλλουμε και τη διέξοδο. Θεωρούμε ότι το μήνυμα μίας γελοιογραφίας έχει να δώσει πολλά και μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του, σε αυτά που παλεύουμε καθημερινά μέσα και έξω από τα εργοστάσια του τύπου και του χαρτιού.
Καλούμε τους συναδέλφους γελοιογράφους που οι περισσότεροι δημιουργούνε για τα διάφορα έντυπα που εμείς τυπώνουμε, να συμβάλλουνε με τα έργα τους σε αυτή την έκθεση. Γνωρίζουμε, ότι από το δικό τους μετερίζι σε εφημερίδες και περιοδικά, πολλές φορές συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και στα άλλα αντεργατικά μέτρα. Αυτό που τους ζητάμε τώρα, είναι να αξιοποιήσουν την τέχνη που κατέχουν, μετατρέποντάς την σε όπλο για τους σκοπούς που τους παρακίνησαν στο δρόμο του αγώνα.
Θέλουμε να γεννηθεί και να έρθει αυτή η τέχνη στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας της, η εργατική τάξη. Σε πείσμα των καιρών της ανεργίας και της ανέχειας, της απληρωσιάς και της ατομικής λύσης, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα από κοινού, εργάτες και γελοιογράφοι, ενάντια σ’ αυτούς που απεργάζονται την καταστροφή και την εξαθλίωση του λαού. Ενάντια και στην κρυφή αλλά και την απροκάλυπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να υψώσουμε τον πολιτισμό της αδιάλλακτης πάλης, της
αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας που πρέπει να έχει η εργατική τάξη. Να προβάλλουμε τον πολιτισμό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, ενάντια στην ανάθεση έργου για την επίλυση των προβλημάτων μας.
Σε αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης και να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να θέτει σε κίνηση όλα τα αισθητικά της μέσα, της γνώσης, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση να συστρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του πλούτου που βρίσκεται γύρω μας, της εργατικής τάξης.
Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, να συναντηθούν στην έκθεση γελοιογραφίας που θα διοργανώσει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου στις 19 Νοέμβρη 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και συζητήσεις που εγκαίρως θα ανακοινωθούν με την επίσημη δημοσίευση του προγράμματος.
Αγωνιστικά η Διοίκηση

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...