Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα

Δημοσιεύτηκε στις

 

ΟΛΟΙ στη ΣΥΣΚΕΨΗ την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ 10.30 π.μ στα ΓΡΑΦΕΙΑ της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21)

   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Ναυτεργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές,

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε τους ναυτεργάτες σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τα μνημόνια διαρκείας.

Να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντηση μας απέναντι στη «σημαδεμένη τράπουλα» κεφαλαίου – κυβέρνησης – κουαρτέτου, συμφωνούν να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική με νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. €, να “σερβιριστούν” στο λαό με το δόλωμα της «δίκαιης ανάπτυξης», ότι δήθεν θα είναι ευεργετική για τα λαϊκά συμφέροντα.

Έχουμε μεγάλη εμπειρία από τους αγώνες όλη αυτή την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, με πολύτιμη παρακαταθήκη συνολικά για το εργατικό κίνημα τον 9ήμερο απεργιακό αγώνα από 2-10 Δεκέμβρη. Αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά οι φίλοι και οι εχθροί, αυτοί που μισούν την οργάνωση των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης και στηρίζουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», είναι γνωστές οι δηλώσεις κατά την διάρκεια της απεργίας του Κ.Αυγενάκη (Γραμματέα Ν.Δ) για δρομολόγηση απεργοσπαστικού πλοίου, αντίστοιχες ήταν του περιφερειάρχη Κρήτης Σ.Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ), στελεχών από «Ποτάμι», «Ένωση Κεντρώων» κά.

Υπουργοί, στελέχη της κυβέρνησης, δημαγώγησαν στην απεργία και συνεχίζουν ότι «τα μέτρα δεν μας πιάνουν», αυτό το έργο το ζήσαμε και το 2010 με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε συγχορδία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, σε αντίθεση με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι ανατροπές στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση είναι για όλους, νέους – παλιούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όπως και η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Αυτά είναι τα πλεονάσματα που επικαλείται η κυβέρνηση, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Από τις 12-5-2016 που εφαρμόζεται ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν έχουν καταβληθεί εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις, που κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ. Παρά την δέσμευση του Υφυπουργού Εργασίας κ.Πετρόπουλου στις 9-1-2017 ότι μέσα σε 15 μέρες θα έχουν βγει ερμηνευτικές εγκυκλίους του ν.4387/2016, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστική η προκλητική απάντηση του κ.Πετρόπουλου στις 23-2-2017 σε σχετική ερώτηση στη βουλή της βουλευτή του ΚΚΕ κα.Μανωλάκου, για την καταβολή των συντάξεων και εφάπαξ στους ναυτεργάτες λέγοντας «δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Ιούνη».

Κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ε.Ε, ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι τους, μας καλούν να ξεχάσουμε τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, να αποδεχτούμε τις συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Αυτό έκανε καθαρό με τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης, κάνοντας σαφές ότι στόχος είναι η επικράτηση παντού των ατομικών – επιχειρησιακών συμβάσεων με όρους γαλέρας. Προσθέτοντας, ότι νιώθει «δικαιωμένος», επειδή άκουσε «από το στόμα του πρωθυπουργού, να προτρέπει “το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος”»

Σμπαράλια οι ναυτεργάτες πίσω από τη βιτρίνα της πρώτης ναυτιλίας στον κόσμο

Στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία – 5.230 καράβια – οργιάζει η “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, στο 80%60.000 ναυτεργάτες – δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ. Η ανεργία σπάει κόκαλα στον κλάδο.

Τραγικές για τους ναυτεργάτες οι συνέπειες αυτής της ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (ακτοπλοικά – τουριστικά – μεσογειακά – πλοία αναψυχής)

Με το άθλιο σχέδιο νόμου του υπουργείου ναυτιλίας που έχει κατατεθεί για διαβούλευση, μεταξύ των άλλων, δίνει το δικαίωμα στα Επαγγελματικά Τουριστικά Ημερόπλοια, να εκτελούν δρομολόγια εντός και εκτός επικράτειας «ανεξαρτήτως σημαίας», με οργανικές συνθέσεις κατ’ εντολή των εφοπλιστών, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Αποτελεί συνέχεια της άρσης του cabotage που έχει συντελεστεί στα κρουαζιερόπλοια με τον ν. 3872/2010 είναι στην κατεύθυνση να επεκταθεί σε ακτοπλοΐα, πορθμεία με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 3577/92.

Στο σχέδιο νόμου αποτελεί κοροϊδία για τους άνεργους ναυτεργάτες και ιδιαίτερα για τους μακροχρόνιους, να αυξάνεται το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα 350 ευρώ, αλλά να διατηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Π.Δ. 228/1998, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να το δικαιούνται. Δεν γίνεται καμία αναφορά για την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ότι «το σύνολο των ελληνόκτητων πλοίων να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crewlist) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες, με ΣΣΕ και κοινωνικο-ασφαλιστική προστασία». κ.λπ.

Τελικά, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στη ναυτιλία;

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι μόνο μέσα από την εξαθλίωση των ναυτεργατών, έρχεται η ανάπτυξη για τους εφοπλιστές, με την παγίωση της «μαύρης» εργασίας, της μαζικής ανεργίας, τις συντάξεις πείνας, τη λεηλασία του ΝΑΤ. Τη λεηλασία συνολικά των εργαζομένων, προκειμένου το κράτος να μπορεί να τους εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Με το παράδειγμα των εφοπλιστών, γίνεται φανερό ότι από την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία, η εργατική τάξη και ο λαός δεν έχουν τίποτα να περιμένουν.

Τώρα είναι η στιγμή ο εργαζόμενος λαός να βγει επιθετικά στο προσκήνιο.

Απαιτούμε όσα μας στέρησαν, όσα μας έκλεψαν, όσα με βίαιο τρόπο μας κατάργησαν. Τα δικαιώματά μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!

Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή και αναμονή στις δημαγωγικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, και των άλλων κόμματων του κεφαλαίου. Να ανατρέψουμε τον αρνητικό συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, του οπορτουνισμού, (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ, κά) που αποτελούν την πλειοψηφία και στην ΠΝΟ. Συνεχίζουν να εχθρεύονται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων των ναυτεργατών, αυτές οι δυνάμεις που στα λόγια επικαλούνται τις ΣΣΕ, στη πράξη τις υπονομεύουν όπως έγινε με το κείμενο – κάλεσμα και το σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, που συνυπέγραψαν πάνω από 530 εργατικές ενώσεις και κατατέθηκε στη βουλή.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα σωματεία, να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις για ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, ανεργία, φοροληστεία.

 Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 

Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.

Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες με αύξηση της φορολογίας στο 45%.

 

Πειραιάς 8 Μάρτη 2017

Περισσότερα

Ομοσπονδία Εργατ/λων Χημικής Βιομηχανίας: Κάλεσμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Όλοι μαζί την Τρίτη 5/3και ώρα 9:00π.μ. στον Άρειο Πάγο Αύριο, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024...

Σωματείο Εργατ/λων Επιχείρησης ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ: Ψήφισμα Σωματείου

Εμείς οι απεργοί της «Οινοποιίας ΜΑΛΑΤΙΝΑ» και η Διοίκηση του Σωματείου συμμετέχουμε στην πανελλαδική...

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για το ξεπούλημα του λιμανιού του Λαυρίου

Η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου και με τις...