Σύσκεψη 19 Μάρτη του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συνάδελφοι/σες,

Όλοι οι όροι εργασίας, όπως μισθοί, ωράρια, επιδόματα κλπ, ορίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι αυτό το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος.

ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων από όλες τις Κυβερνήσεις, ανατράπηκε το πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων. Διαμορφώθηκαν σχέσεις εργασίας που ορίζουν κατώτερο μισθό τα 586 ευρώ μικτά, μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας, ατομικές συμβάσεις, κατάργηση επιδομάτων.

Οι απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία κυμαίνονται στο 40%. Ένα παράδειγμα για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Αφορά τον μισθό νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων το 2009 (χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς οικογενειακά επιδόματα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο το 2018.

Έτος / Ειδικότητα

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (χωρίς επίδομα σπουδών)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ (διετούς φοίτησης)

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (διετούς φοίτησης)

2009

 

989,75

 

972,65

 

1.166,23

 

2018

 

586

 

644,6

 

644,6

 

ΔΙΑΦΟΡΑ

-403,75

 

-328,05

 

-521,63

 

 

 ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η κατάσταση αυτή:

1. Είναι απόρροια των πολιτικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυβερνήσεων.

2. Υπαγορεύεται απευθείας από τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημαίνει χαμηλοί μισθοί, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.

3. Ενισχύεται από την συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει αποδεχτεί τη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στον κλάδο μας η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ) δέχτηκε τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση επιδομάτων και δικαιωμάτων.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα επιδιώκεται από τα επιτελεία των μονοπωλιακών ομίλων να παγιωθεί το αντεργατικό πλαίσιο και για την περίοδο μετά τα μνημόνια. Δηλαδή να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους ακόμα κι όταν τυπικά δεν θα υπάρχουν μνημόνια. Αυτό το επισημαίνει ο κύριος εργοδοτικός φορέας (ΣΕΒ) σε όλα τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις.

Βασική επιδίωξη της Εργοδοσίας παραμένει η οριστική κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων ώστε οι σχέσεις εργασίας να ρυθμίζονται στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά με βάση τις ανάγκες κερδοφορίας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, Σωματεία και Ομοσπονδίες από διάφορους κλάδους παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων. Για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν κηρυχθεί πανελλαδικές κλαδικές απεργίες από τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων και εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά.

Το σωματείο μας διεκδικεί για τους εργαζόμενους του κλάδου αιτήματα που ενώνουν τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων. Αιτήματα που μπορούμε σήμερα να τα διεκδικήσουμε, που αντιστοιχούν στις ανάγκες μας.

  • Μόνιμη – Σταθερή Δουλειά. 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο
  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Επαναφορά ειδικών αδειών και ωραρίων
  • Κατώτερος μισθός 751 ευρώ
  • Υποχρεωτική Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, για τις εξελίξεις στους χώρους δουλειάς, για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων οργανώνουμε, από κοινού με το Κλαδικό Σωματείο του Πειραιά

Σύσκεψη την Δευτέρα 19 Μάρτη στις 5 μ.μ.

στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και Γ’ Σεπτεμβρίου 48β

ΑΘΗΝΑ) ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΡΤΗ στις 6:30 μ.μ. στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...