Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία Σάμου : Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες αγωνίες με τους εκμεταλλευτές μας.

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

            Κάθε μέρα που περνά και όσο μπαίνουμε για τα καλά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο γίνεται όλο και πιο φανερό ότι στην Ελλάδα των 25.000.000 τουριστών υπάρχει χώρος μονάχα για τους μεγαλοξενοδόχους. Σε αυτούς καταλήγει η μερίδα του λέοντος από τα κέρδη. Οι πόθοι τους και οι απαιτήσεις τους γίνονται αντεργατικοί νόμοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εφαρμόζονται σε βάρος μας.

 Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με την απειλή απόλυσης, με την απληρωσιά, τις απλήρωτες υπερωρίες, την ανασφάλιστη εργασία, την έλλειψη ρεπό, την μη εφαρμογή της κλαδικής Σ.Σ.Ε. Μας τρώει ο ήλιος και η ορθοστασία, πολλοί αντιμετωπίζουμε μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ διαρκώς είμαστε υπό την φόβο της ανεργίας.

 Για τη μείωση του τουρισμού δεν φταίει η παρουσία των προσφύγων, στο βαθμό που το επικαλούνται κάποιοι. Φταίνε οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που ξεριζώνονται άνθρωποι και οδηγούνται εδώ. Η ανασφάλεια εξαιτίας της εμπλοκής της χώρας μας στους πολέμους και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η οικονομική δυσπραγία του ευρωπαϊκού και ελληνικού λαού λόγω των μέτρων. Επομένως ο κόσμος δεν πάει διακοπές ή και να πάει ξοδεύει λιγότερα.  Τέλος, η τουριστική κίνηση καθορίζετε από τις ορέξεις και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των tour operators, οι οποίοι καθορίζουν που και με ποιους όρους θα πάει ο τουρίστας. Μεγαλοξενοδόχοι και κεφάλαιο δεν αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ως ανάγκη του λαού, για αναψυχή, ξεκούραση και ψυχαγωγία, αλλά ως πηγή κερδοφορίας. Επομένως το επιχείρημα ότι «για την πτώση φταίνε οι πρόσφυγες», αποπροσανατολίζει από την πραγματική αιτία της ανεργίας, θέλουν να μας στρέψουν ενάντια στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και από την άλλη με μοχλό πίεσης ένα πραγματικό γεγονός θέλουν να μας κάνουν να υποκύψουμε στις πιέσεις και τις απαιτήσεις τους για μείωση των δικαιωμάτων μας.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες ψήφισε την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και νέο Φορολογικό νόμο, θηλιά στο λαιμό μας. Ο νέος στόχος της είναι η κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ακόμη πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

 

Όμως μπορούμε  τώρα να δώσουμε απάντηση!

Η καμαριέρα, ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος υποδοχής, ο μαθητευόμενος κλπ δεν έχει κανένα συμφέρον από την «δίκαιη» ανάπτυξη που θέλουν να μας επιβάλλουν. Με αυτή την ανάπτυξη το κεφάλαιο αυγαταίνει τα κέρδη του λεηλατώντας και άλλο τα μεροκάματα και τους μισθούς μας. Εμάς μας περιμένει δουλειά χωρίς σταματημό. Χωρίς κανένα δικαίωμα, στην ανάπαυση, στο ρεπό. Με μισθούς που πολλές φορές είναι μικρότεροι από μια διανυκτέρευση σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

 Ως πότε συνάδελφοι θα αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Ως πότε θα σιωπούμε υπό την απειλή της ανεργίας; Οι δρόμοι είναι δύο: ή θα δεχτούμε σιωπηλά τα μέτρα που παίρνουν για τα κέρδη τους και είναι σε βάρος μας ή θα παλέψουμε για ανάκτηση των απωλειών, για δουλειά με δικαιώματα και για Σ.Σ.Ε. που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας. Όσο υποχωρούμε θα έρχονται και άλλα χειρότερα. Όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, μπορούμε να σηκώσουμε το ανάστημά μας αν αποφασίσουμε να δείξουμε την αληθινή μας δύναμη. Αυτή που πηγάζει από το δίκιο μας, δυναμώνει από την ενότητά μας, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας, μέσα από το Σωματείο μας.

Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα τις ίδιες αγωνίες με τους εκμεταλλευτές μας.

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  •       Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής Σ.Σ.Ε., 8ωρο, 5μερο, 40ωρο. Αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Να αμείβονται κανονικά όσοι κάνουν πρακτική.
  •       Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Σ.Σ.Ε.
  •       Κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού στους μισθούς. Κανένας ανασφάλιστος και απλήρωτος.
  •       Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Το διάστημα ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμο.
  •       Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι άνεργου, απλήρωτου εργαζόμενου. Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...