Σωματείο Ενέργειας Αττικοβοιωτοίας: Για Τις Εξελίξεις Στον Όμιλο Της ΔΕΠΑ

Δημοσιεύτηκε στις

H κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, προχωρά ακάθεκτη στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το σχήμα στο οποίο συμφώνησαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι θεσμοί επιταχύνει την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Πρόκειται για στρατηγική στόχευση του  κεφαλαίου στον κλάδο της ενέργειας που έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του 1990, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτρενέργεια, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και οδηγεί στην «ολοκλήρωση» της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας για συνολικό έλεγχο από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους των τιμών, των δρόμων μεταφοράς, αλλά και των πηγών τροφοδοσίας.

Η κυβέρνηση πούλησε τον ΔΕΣΦΑ, που είχε αποσχισθεί το 2007, προχώρησε στο διαχωρισμό των δικτύων διανομής και της εμπορίας, μετά τη σταδιακή αύξηση τιμών (περιθώριο κέρδους ΔΕΠΑ, ΕΠΑ, άλλα καπέλα, φόροι κ.λ.π.) και πρόσφατα στην επιβολή δυσθεώρητων τελών στη διανομή αερίου για οικιακή και εμπορική χρήση. Έρχεται τώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, εξαγγέλλοντας το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες:

  • μία εταιρεία  υποδομών, με προοπτική να παραμείνει στο δημόσιο το 51% στην οποία θα περιλαμβάνονται (α) όλα τα δίκτυα διανομής, με τις υφιστάμενες ή/και νέες θυγατρικές και (β) τα διεθνή έργα, οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες μετέχει η ΔΕΠΑ, όπως ο αγωγός IGI ελληνοϊταλικός, IGB ελληνοβουλγαρικός, EastMed Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το έργο της Αλεξανδρούπολης – Τερματικός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Βορείου Ελλάδας,
  • μία εταιρεία εμπορίας με προοπτική να παραμείνει στο δημόσιο το 14,9% στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου (με SOCAR,SONATRAC, BOTAS κ.λπ.). Σημειώνεται πως η ΔΕΠΑ έχει υποχρεωθεί να διεξάγει δημοπρασίες σε «ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές» για τους εμπόρους και βιομηχάνους, ενώ το Υπουργείο προχωρά σχέδιο που θα υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ σε διενέργεια δημοπρασιών έως το μερίδιο της στην αγορά να φτάσει το 40%, όσο προχωρά η επέκταση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και το μείγμα της κατανάλωσης αλλάζει. Επίσης αλλάζει η συμμετοχή της στην αγορά λιανικής.

Τα σχέδια φαίνεται να εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, και από το τι θα πράξουν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τα ΕΛΠΕ, και θα έχουν στην κατοχή τους το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Είναι γεγονός πως διεξάγεται  σκληρό παζάρι παρασκηνιακά μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, και είναι βέβαιο ότι και η τελική μορφή των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι αποτέλεσμα αυτών των αντιπαραθέσεων. Αυτό που μένει στην κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση είναι επί της ουσίας ο ρόλος του διαιτητή που διευκολύνει τα παζάρια τους αφού η βασική της δουλειά, δηλαδή η παραχώρηση των στρατηγικών τομέων της ενέργειας προς αξιοποίηση από το κεφάλαιο, έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Ενδεικτικό στοιχείο των ανταγωνισμών που υπάρχουν είναι και η απένταξη του έργου στην Αλεξανδρούπολη (όπου εμπλέκονται αμερικανικά συμφέροντα) από τα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της Ε.Ε., μια και πρόκειται για ανταγωνιστικό σχέδιο του σταθμού της Ρεβυθούσας στο οποίο συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκά μονοπώλια (κοινοπραξία  «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.»). Με λίγα λόγια το διακύβευμα εδώ είναι αν τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας προς τις αγορές της Ε.Ε. θα τους ελέγχουν και σε τι ποσοστά αμερικανικά ή ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ακόμα και αν τμήματα αυτών των εταιρειών παραμείνουν εν μέρει στο δημόσιο, αυτό δεν γίνεται επειδή η κυβέρνηση «αντιστάθηκε στην πώλησή τους» αλλά επειδή θα μπορέσει πιο εύκολα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, θα τους απαλλάξει από ένα μεγάλο μέρος του κόστους των αναγκαίων επενδύσεων για επεκτάσεις του δικτύου και άλλων αναγκαίων έργων, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που οι μονοπωλιακοί εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι θα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα κέρδη τους.  Όλα αυτά δεν είναι καινούρια. Υπάρχει πείρα και άλλων ιδιωτικοποιήσεων και τα αποτελέσματα αυτών. Ενδεικτική στον κλάδο μας είναι π.χ.  η σύσταση των ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης και Αττικής για την εμπορία και τα δίκτυα διανομής με μετόχους τη ΔΕΠΑ (51%) και το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στις Shell και Eni. Τα αποτελέσματα γνωστά: Μεγάλος αριθμός χιλιομέτρων δικτύων διανομής δεν κατασκευάστηκε, υπάρχει πληθώρα παραλείψεων στην κατασκευή δικτύου στις οικοδομές, προβλήματα στην τήρηση μέτρων ασφαλείας, καθυστερήσεις στη σύνδεση καταναλωτών λόγω έλλειψης προσωπικού, προβλήματα με τους υπεργολάβους κ.α.. Επίσης  αυξήθηκαν οι τιμές στην οικιακή κατανάλωση, με τις ευλογίες και του ομίλου της ΔΕΠΑ που αποκόμιζε κάπου 80% των κερδών της από αυτήν. Το γεγονός πως άνω του 65% των εισαγωγών της ΔΕΠΑ κατευθύνονταν  και κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, αντί να αναπτύσσονται τα δίκτυα διανομής, δεν ήταν ποτέ τυχαίος, συνδέονταν ευθέως με την  ιδιωτικοποίηση στην ηλεκτρενέργεια.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, όποια μορφή και αν πάρει η περεταίρω αποκρατικοποίηση του Ομίλου της ΔΕΠΑ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν χαμένοι.  Η πείρα από ανάλογες «αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις» σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο κλπ., αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία (Eurostat) δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε διάφορα ή σε όλα τα στάδια της «απελευθέρωσης». Ενδεικτικά, στη Γερμανία μέσα σε μια πενταετία η τιμή διάθεσης αυξήθηκε κατά  55%, από την στιγμή που πραγματοποιήθηκε η περίφημη απελευθέρωση. Εκτός των τιμών επηρεάζονται οι  θέσεις εργασίας, οι συνθήκες εργασίες, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που χειροτερεύουν. Επομένως οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να κοιτάξουν ποια είναι η καλύτερη μορφή «αποκρατικοποίησης» γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αυτό στο κάτω κάτω δεν πρέπει να αποτελεί δικό τους καημό και άγχος.

Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται να αποτελεί μέλημα των εργαζόμενων είναι το πώς θα οργανώσουν την πάλη τους, θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και διεκδικήσουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Το πώς θα βάλουν  στο περιθώριο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που φέρει τεράστια ευθύνη αφού έκανε τα πάντα, με διάφορες μεθοδεύσεις, ώστε να μην κουνηθεί φύλλο όλα αυτά τα χρόνια  και στον ΔΕΣΦΑ, στη ΔΕΠΑ και τις ΕΠΑ, ενώ ενδεικτική είναι η πρόσφατη προσπάθεια διάσπασης του σωματείου εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και χειραγώγησης της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία που δείχνει τα δόντια της. Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν τον ταξικό πόλο μέσα και στο δικό τους χώρο, να συσπειρωθούν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με  το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου στον κλάδο αφού και η επίθεση είναι ενιαία.

Διεκδικούμε:

  • Φτηνή τιμή για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών, των νοσοκομείων, σχολείων, λοιπών κοινωνικών υποδομών, μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων & αγροτών.
  • Θεσμοθετημένη διαδικασία συνολικής εκτίμησης της επικινδυνότητας για ολόκληρη την περιοχή διανομής του φυσικού αερίου σε όλες τις διαφορετικές φάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ενός εναρκτήριου γεγονότος και των συνεπειών, η προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αναγνώριση προϋπηρεσίας.
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο ύψος των σύγχρονων παραγωγικών δυνατοτήτων, που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
  • Ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των διευρυμένων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Απεμπλοκή από όλες τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...