Συνέντευξη Τύπου : Κείμενο για το φορολογικό

Δημοσιεύτηκε στις

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Με ασήκωτους φόρους και χαράτσια απέναντι στο λαό και το διαλυμένοεισόδημα του, κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια αυτών πού επιβλήθηκαν με τα 3 μνημόνια και όσων ακολούθησαν με αυξήσεις στους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με αύξηση του ΦΠΑ , με τη μεγάλη μείωση της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο κ.α Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 υπάρχουν μέτρα ύψους 5,7ευρώ .

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ πού έλεγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση ορίου στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ έως σήμερα και η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ, ενώ συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.

Οι μισθωτοί για μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές από 649 μέχρι 682 ευρώ, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.

Οι μισθωτοί με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 682 ευρώ και μέχρι 1.929 ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ το χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.

Σε περίπτωση εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και από «μπλοκάκι», το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά τους μισθούς.

Tο αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να κουμπώσουν με τις φορολογικές διατάξεις.

Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει  νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Έρχεται νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από τα λαϊκά εισοδήματα 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέσα από αυξήσεις σε εμπορεύματα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης με υψηλότερους συντελεστές.

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με αύξηση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους, με στόχο τη επίτευξη πλεονασμάτων, στο 3,5% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη χρεοκοπία του λαού προκειμένου να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στη ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων σχεδιάζει νέα μέτρα φωτιά πού φτάνουν σε ετήσια βάση τα 3,6 δις ευρώ (1,8 δις έμμεσοι + 1,8 δις οι άμεσοι φόροι).Οι έμμεσοι φόροι, πλήττουν τα μικρά εισοδήματα που δαπανώνται στο σύνολο τους σε δαπάνες διαβίωσης.

Χρόνια τώρα το κεφάλαιο πληρώνει «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται.

Η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι επιτακτική ανάγκη.

Με αιτήματα πάλης που να απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες.

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.

Κατάργηση τελών για Δήμο και ΕΡΤ, κατάργηση των διοδίων.

Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Περισσότερα

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εισηγήσεις και Video από την Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ – Συλλόγων Π.Ε. 21 Ιανουαρίου 2024

ΕΙΣΗΣΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ, 21/1/2024 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι Δίνουμε σήμερα συνέχεια στην προσπάθεια συντονισμού...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Σωκράτης” : Εισήγηση στη σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων Π.Ε. Αττικής

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΑΤΤΙΚΗ – 13/1/24 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Διανύουμε εποχές που το σύστημα φροντίζει να...

Εισήγηση από τον Π. Γάκια, Πρόεδρο Συνδικάτου Οικοδόμων στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Κιν/φο ΤΡΙΑΝΟΝ

Θέλουμε να ξεκινήσουμε χαιρετίζοντας τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκαν από...