Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Συνδικάτων της Αττικής για την Ανεργία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής

0

Τα συνδικάτα:

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Πειραιά,

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στον Τουρισμό – Ξενοδοχεία – Επισιτισμό Αττικής,

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,

Συνδικάτο εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό – Δέρμα Αττικής,

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας,

Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων,

Ένωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου Αθήνας ,

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής,

Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

 

Πλαίσιο Πάλης Συνδικάτων και Επιτροπών Ανέργων της Αττικής για την Ανεργία

Δε συμβιβαζόμαστε με την ανεργία και τη μίζερη ζωή

Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα

 

Τα συνδικάτα που υπογράφουμε αυτό το πλαίσιο πάλης καλούμε την εργατική τάξη της Αττικής και τους χιλιάδες ανέργους, τις οικογένειες τους σε οργάνωση και αγώνα. Να παλέψουμε για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, για αυξημένες κοινωνικές παροχές στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Να παλέψουμε για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και οι οικογένειες μας.

Δεν είναι μονόδρομος η ανεργία και η φτώχεια, οι τεράστιες ουρές στον ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που προσφέρουν μισοδουλειά, προσωρινή και κακοπληρωμένη. Δε θα αφήσουμε να μας πνίξουν τα χαράτσια, οι φόροι και τα χρέη. Δε θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε εμείς το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης, δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Όχι άλλες θυσίες για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Δεν τα παρατάμε. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ζητούν να βάλουμε πλάτη για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με πρόσχημα να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Να συμβάλλουμε με την εντατικοποίηση της δουλειάς μας, τα διευρυμένα και εξαντλητικά ωράρια, την οικειοθελή μείωση των μισθών μας και την αποδοχή στις καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας που έχει γίνει καθεστώς. Έφτασαν στο σημείο να σχεδιάζουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας που παίρνει μόλις το 10% των ανέργων, που είναι χρήματα από τις δικές μας κρατήσεις, να σχεδιάζουν να δοθεί ως νέα επιδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, πετυχαίνοντας έτσι να διαμορφώσουν νέες θέσεις προσωρινής και κακοπληρωμένης εργασίας.

Η κυβέρνηση, κομπάζει ότι έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, κρύβει όμως αριστοτεχνικά ότι αυτό που καταφέρνει είναι να μοιράζει μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζομένους, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Η μερική και εκ περιτροπής εργασία καλπάζει. Το 2015, το 60% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα άλλαξαν δουλειά έστω και μια φορά. Το 33,4 % των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως 600€ μεικτά (από 13,7% που ήταν το 2009)! Αυτό είναι το παρών και το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει. Η περιβόητη ανάπτυξη για την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει για τους εργαζόμενους νέες θυσίες, δουλειά όποτε υπάρχει, για όσο υπάρχει, χωρίς ωράριο και δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Οι χιλιάδες συναδέλφων μας στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία και όπου αλλού ανθίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου ενώ οι ίδιοι δουλεύουν σε τέτοιες άσχημες συνθήκες, το επιβεβαιώνουν.

Όχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία, από χώρους δουλειάς που έκλεισαν ως αποτέλεσμα του αδυσώπητου κυνηγιού του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, τα ΣΠΡΙΝΤΕΡ, τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ο ΠΥΡΣΟΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ, το ΑΘΕΝΣ ΛΗΔΡΑ,οι ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ, η ΣΟΦΤΕΞ,ο ΚΑΤΣΕΛΗΣ είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα στην Αττική. Οι μεγαλοεργοδότες θησαύρισαν και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Την ίδια τύχη είχαν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ και εδώ στην Αττική, που δε μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους έπνιξαν η αναδουλειά και τα χρέη, προστέθηκαν στη μεγάλη στρατιά των ανέργων.

Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία, συνολικά στην Υγεία – Πρόνοια, είναι τεράστιες, μόνο στην Αττική ξεπερνούν τους 5.000 σε γιατρούς και άλλο προσωπικό. Στα σχολεία πάνω από 6.000 κενά εκπαιδευτικών στην Αττική, σε όλες τις βαθμίδες και αφού έχουν συρρικνωθεί οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα έχουν γίνει 30άρια. Στις αστικές συγκοινωνίες και στο σιδηρόδρομο πάνω από 2.000 θέσεις δουλειάς έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχες ελλείψεις χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων υπάρχουν στους δήμους, σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Και αυτό γιατί κριτήριο ανάπτυξης αυτών των υπηρεσιών δεν είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά το κέρδος.

Δε σκύβουμε το κεφάλι. Δε μας ταιριάζει η μοιρολατρία.

Οι άνεργοι και οι οικογένειες τους δεν είναι όμηροι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πόσο μάλλον δε ζητούν χάρη από κανέναν. Διεκδικούν ότι τους ανήκει, ότι έχουν πραγματικά ανάγκη. Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας που μεγαλώνουν την ανεργία αλλά και την εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς. Την πολιτική της Ε.Ε. που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και επιδοτεί μέσα από τεράστια κονδύλια την ένταση της εκμετάλλευσης και την κακοπληρωμένη εργασία.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προβάλλουμε και διεκδικούμε αιτήματα τόσο για τον περιορισμό της ανεργίας όσο και την προστασία των ανέργων. Ξέρουμε πόσο μεγάλο και σύνθετο είναι η ανεργία και ότι ριζικά δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ριζική οικονομική, πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Όμως, μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα, τώρα και τα διεκδικούμε.

Σε αυτή την δύσκολη πάλη πρέπει να ενταχθούν όλες οι δυνάμεις του λαϊκού κινήματος με συνδυασμένα αιτήματα προς το κράτος (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) και την εργοδοσία. Δεν περισσεύει κανείς. Μέσα σε αυτή την πάλη καθήκον μας είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η στήριξη όσων υποφέρουν από την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Δίνουμε το χέρι για να σταθούμε όρθιοι, να οργανώσουμε την πάλη, να αγωνιστούμε για το μέλλον μας.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους:

 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

 • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

 • Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας.

 • Διαγραφή του 50% των οφειλών των δανείων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για τα καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικά δάνεια.

 • Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.

 • Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

 • Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

 • Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του από το κράτος για τους ανέργους.

Αιτήματα προς τους Δήμους για :

 • Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

 • Κανένας περιορισμός στην ένταξη των παιδιών των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς

 • Δωρεάν συμμετοχή των ανέργων και των παιδιών τους σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες π.χ. χρήση γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, καλλιτεχνικών μαθημάτων, ωδείων κλπ.

Ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας.

 • Σχεδιασμός και υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση. Έργα κατασκευής και συντήρησης σχολείων και παιδικών σταθμών, σύγχρονων νοσοκομείων και άλλων υποδομών στην υγεία και πρόνοια. Φοιτητικών Εστιών που τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για τους σπουδαστές και τους φοιτητές στην Αττική. (ίσως κάποια πρόταση)

 • Εκτέλεση έργων αναγκαίων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων για αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Κάθε χρόνο καταστρέφονται κατοικίες, μικροεπιχειρήσεις, καλλιέργειες από την ανυπαρξία τέτοιων έργων που η εκτέλεση και η συντήρηση τους θα συμβάλλει και στη μείωση της ανεργίας αφού θα προσληφθούν εργάτες, μηχανικοί, πυροσβέστες, δασοφύλακες.

 • Προστασία των ελεύθερων χώρων που χρυσοπληρώθηκαν από τα λαϊκά στρώματα για να αξιοποιηθούν προς όφελός τους και καταστρέφονται χωρίς προσωπικό και συντήρηση όπως το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίο του Άρεως και δεκάδες άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα.

 • Έργα αποχετεύσεων, βιολογικών καθαρισμών, διαχείρισης απορριμμάτων που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων λαϊκών περιοχών καρκινοβατούν χρόνια σε βάρος της υγείας τους.

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των χιλιάδων οργανικών θέσεων που είναι κενές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στους δήμους.

 • Προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες και κάλυψη των εκατοντάδων θέσεων εργασίας που λείπουν όπου σε συνδυασμό με τη βελτίωση και τη συντήρηση του στόλου των λεωφορείων που σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, θα συμβάλουν στην επέκταση και στην κάλυψη των αναγκών σε συγκοινωνίες στην Αττική.

Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις που μπορούν να συμπληρωθούν με τα αιτήματα των επιτροπών ανέργων, των σωματείων, των κλάδων.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παλεύουμε ταυτόχρονα για να σταματήσουν οι απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να καταργηθεί η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης και να καταργηθούν κάθε μορφής δουλεμπορικά γραφεία. Παλεύουμε για σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τα χρήματα υπάρχουν αρκεί για τις λαϊκές ανάγκες να μη δίνουν ακάλυπτες επιταγές και στα μονοπώλια μετρητά στο χέρι όπως νατοϊκοί εξοπλισμοί, φοροαπαλλαγές ακόμη και για λαθρεμπόρους, σβήσιμο χρεών του μεγάλου κεφαλαίου.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

 

Οργανώνουμε τον αγώνα. Καλούμε κάθε συνδικάτο στην Αττική, τις επιτροπές ανέργων και τις λαϊκές επιτροπές.Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να οργανωθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων. Ιδιαίτερα οι άνεργοι μέσα από τις επιτροπές ανέργων των σωματείων τους και στις γειτονιές τους. Διεκδικούμε και κινητοποιούμαστε.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.

ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» Ιουλιανού 42 Αθήνα

 

Τα συνδικάτα:

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Πειραιά,

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στον Τουρισμό – Ξενοδοχεία – Επισιτισμό Αττικής,

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,

Συνδικάτο εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό – Δέρμα Αττικής,

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας,

Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων,

Ένωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου Αθήνας ,

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής,

Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.