Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών : Να ποια είναι η δημοκρατία του Υπουργείου και της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας και την διοίκηση του ΣΕΠΕ. Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) ενημέρωσε άμεσα (ήδη από τις 23/11/17) το ΣΕΠΕ σχετικά με τους απαράδεκτους όρους που προβλέπουν οι νέες ατομικές συμβάσεις, που έφερε η διοίκηση της εταιρείας “PriceWaterhouseCoopers” (PWC) στο προσωπικό της καθώς και την πίεση που ασκεί στους εργαζομένους της με τον έναν η άλλο τρόπο για να τις υπογράψουν (π.χ αλλεπάλληλα email από το τμήμα προσωπικού, από τους προϊσταμένους κ.α). Τα ως άνω διαπιστώθηκαν και από τους αρμόδιους ελεγκτές του ΣΕΠΕ κατά τον επιτόπιο έλεγχο της 27/11/17 (που έγινε ύστερα από απαίτηση των εκπροσώπων της Π.Ο.Λ.) στην επιχείρηση και για το λόγο αυτό η σύσταση των ελεγκτών του ΣΕΠΕ προς την επιχείρηση ήταν το πάγωμα της διαδικασίας από πλευράς της επιχείρησης, έως ότου ολοκληρώσει το ΣΕΠΕ σχετικό πόρισμα περί νομιμότητας των συμβάσεων. Παρά τα παραπάνω, το Υπουργείο και το ΣΕΠΕ δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση που οι ίδιοι συστήνουν. Αλλά και η ίδια η επιχείρηση αγνοεί προκλητικά τις συστάσεις του ΣΕΠΕ και προχωράει όλες αυτές τις μέρες κανονικά τη διαδικασία των ατομικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση με τις εν λόγω ατομικές συμβάσεις απαιτεί οι εργαζόμενοι να απεμπολήσουν οποιοδήποτε δικαίωμα είχαν κατοχυρώσει τα προηγούμενα χρόνια. Αφαιρώντας δικαιώματα στην εργασία και στο επάγγελμα (λογιστές, ελεγκτές κλπ). Η εταιρία σε ρόλο σύγχρονου δουλέμπορα προβάλλει την απαίτηση της να απασχολεί όσο θέλει, όπου θέλει και όποτε θέλει τους εργαζόμενους, ακόμα και να τους δανείζει πλήρως ή μερικώς σε πελάτες. Επιδιώκει να τελειώνει με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων, να τους χρησιμοποιεί όταν και όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο, ενσωματώνοντας την οδηγία Σέρκας της ΕΕ, που γίνεται διάκριση του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, με την πρόθεση αυτός που χαρακτηρίζεται ως μη ενεργός εργάσιμος χρόνος από τον εργοδότη, να μην αμείβεται. Μια σύμβαση κόλαφο, ένας μεσαίωνας για τους εργαζομένους, ανοίγοντας παράλληλα επικίνδυνο δρόμο για τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα. Είναι η υλοποίηση της απαίτησης του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Το υπουργείο εργασίας, η διοίκηση του ΣΕΠΕ και οι πολιτικοί προϊστάμενοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Πρώτον, δεν παρεμβαίνουν ώστε να σταματήσει η διαδικασία των υπογραφών και αποδέχονται την απαράδεχτη στάση της εργοδοσίας να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις συστάσεις που της γίνονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Δεύτερον, καθυστερούν προκλητικά να ορίσουν τριμερή συνάντηση για να αποφύγουν να πάρουν θέση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι ενώ είχε οριστεί τριμερής για την 1η Δεκέμβρη, ύστερα από αίτημα της εταιρείας και με αιτιολογικό κώλυμα του μοναδικού (!!!) νόμιμου εκπρόσωπου της, αυτή αναβλήθηκε. Μάλιστα, σε άμεση διαμαρτυρία μελών της διοίκησης της ΕΛΕΠΑ και της ΠΟΛ, αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην εταιρεία να προετοιμαστεί και «πως καλά θα κάνουν να μην δημιουργούν πρόβλημα γιατί θα καλέσει την αστυνομία!…». Με αυτόν τον τρόπο, συνδράμουν την εργοδοσία για να συνεχίζει να πιέζει για να αποσπά υπογραφές εργαζομένων.

Τρίτον, ενώ η πολιτική ηγεσία του ΣΕΠΕ είχε δεσμευτεί ότι το πόρισμα του ελέγχου θα ήταν έτοιμο έως την Παρασκευή 1/12/2017, αυτό τελικά εκδόθηκε την 5/12/2017. Και παρόλο που τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΛ καθημερινά προσέρχονταν στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο για να παραλάβουν το πόρισμα, αυτό δεν κοινοποιήθηκε ποτέ σε αυτούς παρά μόνο στην εταιρία (!!!). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την αμέσως επόμενη ημέρα της έκδοσης του πορίσματος, την Τετάρτη 6/12/2017, είχε οριστεί εκ νέου η πραγματοποίηση της εξ αναβολής τριμελούς συνάντησης. Η πραγματοποίηση της θα είχε ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να μην γνωρίζουν το περιεχόμενο του πορίσματος και η εταιρία όχι μόνο να είναι γνώστης αλλά να προσέρχεται πλήρως εξοπλισμένη στην συνάντηση… Οι εκπρόσωποι της ΠΟΛ κατήγγειλαν την μεθόδευση και δεν νομιμοποίησαν αυτήν την διαδικασία (μη προσερχόμενοι στην τριμερή) η οποία ήταν εξαρχής προκαθορισμένη από το Υπουργείο και την εργοδοσία της PwC. Όταν τέλος απαίτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου να τους προσκομίσουν αντίγραφο του πορίσματος, αυτοί ζήτησαν να συμπληρωθεί αίτηση (!!!).

Αποδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι ο καλύτερος συνεργάτης της μεγαλοεργοδοσίας. Της κάνει πλάτες με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η πρακτική αυτή είναι μέρος της επιλογής της κυβέρνησης να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, μέλος του οποίου είναι η PwC για περισσότερη «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων και μονιμοποίηση των άθλιων συνθηκών εργασίας που με μεγαλύτερη ένταση άρχισαν να εφαρμόζονται κατά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης για να καλλιεργήσουν το φόβο, καθώς και το όσο το δυνατόν περαιτέρω μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η μόνη διέξοδος είναι η συλλογική δράση και πάλη με το σωματείο για δουλειά και ζωή με συγκροτημένα δικαιώματα.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...