Ομοσπονδία Οικοδόμων : Όταν χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι κάποιος φταίει, υπάρχουν ευθύνες.

 

Πριν συμπληρωθεί βδομάδα από το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ο κλάδος μετράει ακόμα έναν συνάδελφο που έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Χθες αργά το απόγευμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε μπετονιέρα (επιτόπιας παρασκευής μπετού) σε χώρο αποθήκευσης μηχανημάτων στο Μπραχάμι Αττικής.

Όταν χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι κάποιος φταίει, υπάρχουν ευθύνες.

Ρωτάμε ακόμη μια φορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου εργασίας να μας απαντήσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα χιλιάδες μηχανήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.

Ποιος ελέγχει αν έχει γίνει η κατάλληλη συντήρηση, αν υπάρχει καταλληλότητα για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ή όχι;

Ποιός ελέγχει σε ποιους χώρους αποθηκεύονται, την ασφάλεια των χώρων και πως ξαναμπαίνουν στην παραγωγή μετά από μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα απουσίας.

Ποιος ελέγχει αν τηρούνται τα ωράρια εργασίας. Αν τα μηχανήματα τα χειρίζονται πιστοποιημένοι με άδεια χειριστές, αν τα συντηρούν ταχτικά αντίστοιχοι ειδικευμένοι τεχνίτες και μηχανικοί.

Το υπουργείο εργασίας έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς.

Εκτός από την εντατικοποίηση που έχει εξασφαλίσει για τους εργοδότες, εκτός από τους άθλιους όρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την ακαταλληλότητα, την κακή συντήρηση μηχανημάτων.

Τα δύο τελευταία θανατηφόρα είναι σχεδόν ίδια. Έχουν συμβεί παρόμοια σε λιγότερο από ένα χρόνο, όπως στο εργοτάξιο στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών, στην Παναγοπούλα.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

 Για τη Διοίκηση

Comments are closed.