Ομιλία Αρτάν Χούμπα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ε.Κ. Αμαλιάδας για τους μετανάστες.

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι , χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Ε.Κ.Α.

Οι πόλεμοι, η φτώχεια, η πείνα, η τρομοκρατία οι κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος αναγκάζουν τους λαούς να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, και να ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Όμως δύσκολα είναι για τους μετανάστες και πρόσφυγες να βρουν καλύτερη ζωή.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους με αποτέλεσμα να πνιγούν στο Αιγαίο , τη Νότιο Ιταλία , την Ισπανία και αλλού, όπως πρόσφατα ένα κοριτσάκι που επέζησε 4 μέρες στη θάλασσα μέσα σε ένα σωσίβιο και έχασε τους γονείς του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που με τη βούλα της, τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια τους κάνει πως δεν βλέπει ή πάει να τους σώσει και τους πνίγει, όπως στο Αιγαίο που πήγαν να σώσουν τους μετανάστες και δέσανε το καραβάκι και το τουμπάρανε στη θάλασσα.

Στην Ιταλία που πήγαν να σώσουν τους μετανάστες χτύπησαν το καράβι και το βούλιαξαν. Όποιος καταφέρει να φτάσει ζωντανός τον περιμένουν σε κέντρα κρατήσεων και σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων και η κυβέρνηση αυτά τα ονομάζει κέντρα φιλοξενίας.

Οι συνθήκες δουλειάς είναι τραγικές, δεν παίρνουν μέτρα ασφαλείας, κυρίως σε οικοδομές με αποτέλεσμα να σκοτώνονται οι εργάτες στην οικοδομή, όπως είχαμε πρόσφατα το εργατικό ατύχημα στη Ζάκυνθο που μετανάστης εργάτης, σκοτώθηκε στην οικοδομή και προσπαθούσαν να το κρύψουν. Δήθεν ότι δεν δούλευε τη στιγμή που έγινε το ατύχημα, ότι δεν είχε ασφάλεια, δεν είχε άδεια παραμονής και με την παρέμβαση του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου και του Σωματείου Οικοδόμων το δέχτηκαν ως εργατικό ατύχημα.

Στην περιφέρεια στο γραφείο μεταναστών από τις 3 τη νύχτα περιμένουν οι μετανάστες να καταθέσουν τα χαρτιά τους, που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια παραμονής αφού δεν έχουμε τα ένσημα , βεβαίωση εργοδότη ή από όσα ζητάνε κάτι θα σου λείπει και δεν θα μπορείς να βγάλεις τα χαρτιά σου.

Το ίδιο γίνεται και στον ΟΑΕΔ, τώρα που τελειώνει η τουριστική σεζόν και από τις 2 τη νύχτα οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, στήνονται για να γραφτούν στο ταμείο ανεργίας και δεν ξέρουν κι αν θα το πάρουν.

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες στη Ζάκυνθο, που ο τουρισμός πάει πολύ καλά κάθε χρόνο, που έχει ανάπτυξη μόνο που αυτή η ανάπτυξη είναι για τους μεγαλοξενοδόχους τις τράπεζες , μεγαλέμπορους, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες , περισσότερη ανεργία , οι μισθοί και τα μεροκάματα πέφτουν, ανασφάλιστη δουλειά κ.α.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν τα κάνουν αυτά επειδή δεν μας θέλουν ή μας μισούν, μας θέλουν εδώ και σε όλες τις χώρες αλλα μας θέλουν χωρίς δικαιώματα και με σκυμμένο το κεφάλι. Μας θέλουν φθηνούς για τους βιομήχανους, εφοπλιστές και μεγαλέμπορους μας θέλουν δηλαδή όπως στην Μανωλάδα.

Τα προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες είναι πάρα πολλά. Μπορεί κανείς να μιλάει ώρες, όπως μιλήσαμε εμείς και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, ακόμα και μέρες όμως μπαίνει το ερώτημα. Υπάρχει λύση;

Εμείς σαν ΠΑΜΕ λέμε και πιστεύουμε ότι υπάρχει και βρίσκεται στα χέρια μας, πρώτα απ΄ όλα να πιστέψουμε στην δύναμη μας.

Η λύση βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, τα πάντα κατακτούνται με αγώνα και τίποτα δεν χαρίζεται για αυτό καλούμε όλους τους μετανάστες μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μας να οργανωθούν στα σωματεία και να τα δυναμώσουμε, να συμμετέχουμε σε λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές και στα χωριά που μένουμε, να φτιάξουμε επιτροπές μεταναστών για τα προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες και να δυναμώσουμε τον ταξικό αγώνα ενάντια σε αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας, ενάντια στα μονοπώλια και στο καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει όλο και περισσότερο, που γεννά πολέμους, πείνα φτώχεια και αναγκάζει τους λαούς να μεταναστεύσουν.

Να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο, το δρόμο της λαϊκής εργατικής εξουσίας που θα σχεδιάσουμε , θα δουλέψουμε , θα παράγουμε όχι για τους λίγους αλλα για τις σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού και φυσικά τότε δεν θα χρειαστεί να πάει κανείς μετανάστης».

 

Περισσότερα

Εισήγηση από τον Π. Γάκια, Πρόεδρο Συνδικάτου Οικοδόμων στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Κιν/φο ΤΡΙΑΝΟΝ

Θέλουμε να ξεκινήσουμε χαιρετίζοντας τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκαν από...

Εισηγητική Ομιλία του Μ.Μπεκρή, Προέδρου του ΕΚ Πειραιά στη χθεσινή σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Λιπάσματα, Δραπετσώνα

Εισηγητική ομιλία από το Μάρκο Μπεκρή,  Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου των...

Κεντρική εισήγηση Ημερίδας για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, Θεσσαλονίκη 7 Σεπτέμβρη

ΗΜΕΡΙΔΑ: Υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς Εισήγηση Σκοπός της πρωτοβουλίας που συνδιοργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα...