Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης 3 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους απεργούς εργαζόμενους, στους αγρότες που στήνουν τα αγωνιστικά τους μπλόκα, στους φοιτητές και μαθητές που βρίσκονται στη συγκέντρωσή μας. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Ζούρα που δίνουν έναν πολυήμερο σκληρό αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και οι ατομικές συμβάσεις. Είμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Σας καλούμε να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς που σηκώνει κεφάλι, βάζει εμπόδια στην εργοδοτική επίθεση και αγωνίζεται. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε εστία αντίστασης στους εργασιακούς χώρους, βοηθάμε να γεννηθούν και άλλες ενάντια στην ζούγκλα που έχουν επιβάλλει η μεγαλοεργοδοσία, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις τους.

Χαιρετίζουμε ξεχωριστά σήμερα, παγκόσμια μέρα των ΑΜΕΑ, τους αγωνιστές και αγωνίστριες και τις οικογένειές των αναπήρων, που είναι όπως και κάθε φορά μαζί μας με τη Συντονιστική τους Επιτροπή, τα δίκαια αιτήματά τους και τη μαχητικότητά τους.

Από τη σημερινή μαζική μας συγκέντρωση διαδηλώνουμε: όλοι και όλες στον αγώνα!

Όλοι στη μάχη για την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ανασύνταξή του, την ισχυροποίησή του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα καλέσματα για εθνική συναίνεση, εθνική ομοψυχία, πολιτική σταθερότητα που κάνουν όλοι μαζί: η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, οι ενώσεις των καπιταλιστών, ο ΣΕΒ, η Τράπεζα της Ελλάδας.

Επιδιώκουν σιωπή νεκροταφείου για να διαλύσουν ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση. Να εφαρμόσουν τους νόμους που ψήφισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να φέρουν παλιές και νέες περικοπές. Να παραδώσουν τους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας και να συνεχίσουν, απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις, μειώνοντας και άλλο τους μισθούς, φέρνοντας νέες απαγορεύσεις στην συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες με νέο νόμο που απαιτούν οι καπιταλιστές.

Συναίνεση σημαίνει πλήρη υποταγή της εργατικής τάξης και του λαού.

Συναίνεση σημαίνει δήλωση υποταγής της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υπογράψουν τέτοια δήλωση, καταδικάζοντας την οικογένεια και τα παιδιά τους.

Η συναίνεση είναι συνενοχή στην κατάργηση όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Είναι αποδοχή της φτώχειας, της άθλιας ζωής, της πάμφθηνης εργασίας για να πάρουν την ανηφόρα τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Συναίνεση σημαίνει οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξή τους, την προστασία των παιδιών τους, την όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει απομείνει στο βωμό των κερδών των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Να απαλλαγούν εργοδότες και κράτος για να κερδίζουν περισσότερα, να απογειώνουν τα κέρδη τους.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Σχεδόν κοντεύουμε Χριστούγεννα και οι ελλείψεις στα σχολεία παραμένουν και είναι μεγάλες. Χιλιάδες κενά θα μείνουν ακάλυπτα ως το τέλος. Λίγα σχολεία λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα! Χιλιάδες οικογένειες βλέπουν να παιδιά τους να μην έχουν δάσκαλο και ολοήμερο! Διατηρούνται τα 30αρια τμήματα. Τα παιδιά που έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη μοιράζονται το δάσκαλο τους με 2,3,4 ακόμα και 5 παιδιά με ειδικές ανάγκες

Για να καλύψουν τα κενά κλείνουν τμήματα των ΕΠΑΛ προχωράνε σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Γενικεύεται η κινητικότητα και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν κυριολεκτικά να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοι πραγματικά ξεσπιτώνονται κάθε χρόνο, βρίσκονται κυριολεκτικά με βαλίτσα στο χέρι. Ενώ και όταν προσληφθούν δεν πληρώνονται στην ώρα τους, βρίσκονται εν αναμονή της απόλυσής τους με τη λήξη της χρονιάς. Στο αέρα βρίσκεται η πληρωμή των υπερωριών των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί μέσω Π.Δ.Ε. Τα σχολικά κτίρια έχουν χρόνια να επισκευαστούν και να περάσουν από τους απαραιτήτους αντισεισμικούς ελέγχους. Η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να επιστρατεύσει τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο παιδείας απέναντι σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονία που διεκδικούσαν μέτρα σε σχέση με το Οξύτατο πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων

Ποιος γονιός, ποιος εργαζόμενος, ποιος εκπαιδευτικός μπορεί να συναινέσει στην διάλυση των δομών της εκπαίδευσης; Οι σύλλογοι γονέων, τα εργατικά σωματεία και όλος ο λαός πρέπει να κάνει δική του υπόθεση το ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών μας!

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Κανένα όφελος δεν έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Η μεγάλη ανεργία θα παραμείνει, τίποτα δεν θα επιστραφεί από τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση και τα δικαιώματα που καταργούνται. Αυτή είναι η σύγχρονη εμπειρία από τις άλλες χώρες που βγήκαν προσωρινά από την κρίση. Η ανάπτυξη του καπιταλισμού προϋποθέτει πάμφθηνη εργασία, απαλλαγή των εργοδοτών από δικαιώματα και κατακτήσεις, άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σημαίνει περιπέτειες για τους λαούς με πολεμικές συγκρούσεις για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των δρόμων και των αγωγών. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν έχουν καμιά δουλειά να χύσουμε το αίμα μας για τα πετρέλαια, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για αυτό και απαιτούμε καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιοι που έφτιαξαν και εξόπλισαν τους μισθοφόρους τζιχαντιστές, τώρα τους αξιοποιούν για νέους πολέμους, νέα καταστολή και αυταρχισμό στους λαούς.

Καμία συναίνεση, καμία θυσία για την πλουτοκρατία, αρκετά ματώσαμε, αυτή είναι η απάντησή μας.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το σκηνικό διαφωνιών και αντιπαραθέσεων που φτιάχνεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Τα καβγαδάκια τους είναι για την εξαπάτηση και τον εγκλωβισμό του λαού. Ποιόν κοροϊδεύουν;

Όλοι μαζί δεν ψήφισαν το κόψιμο 3,5 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία ως το 2017; Όλοι μαζί δεν ψήφισαν την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό; Όλοι μαζί δεν ψήφισαν την σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια; Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους πάνω από τα 67; Την μείωση της κατώτερης από 486 ευρώ σε 390; Όλοι μαζί δεν έδωσαν πάνω από 41 δις στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση αδειάζοντας και λεηλατώντας τα ασφαλιστικά ταμεία;

Κοντά σε αυτούς και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που δεν συμμετάσχουν λένε αυτή τη φορά στον κοινωνικό διάλογο. Θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τα αντεργατικά μέτρα, τα μέτρα ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση είναι προϊόν των κοινωνικών διαλόγων στους οποίους συμμετείχαν και συνδιαμόρφωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ίδιες δυνάμεις στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών που ευχαριστούσε πριν λίγα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας (επι Διαμαντοπούλου) για τη συμβολή τους στο διάλογο αλλά και τη διαμόρφωση των θέσεων της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι,παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, για μια ακόμα φορά ετοιμάζονται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την Παιδεία που εξήγγειλε ο Υπ. Παιδείας Φίλης. Τι θα συζητάνε αλήθεια με την κυβέρνηση που στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια με το μπαστουνάκι στην τάξη, που ετοιμάζει νέο πετσόκομμα των μισθών των εκπαιδευτικών, που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς τότε που οι ηγεσίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καλοδέχονταν για συζήτηση και διάλογο τον Υπουργό Παιδείας στήνοντας φιέστες και μάλιστα μέσα στα γραφεία των συνδικάτων την ίδια στιγμή που υπήρχαν 25.000 κενά στα σχολεία, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα εκατοντάδες σχολεία ήταν κλειστά, τη στιγμή που χιλιάδες αναπληρωτές περίμεναν εάν και πότε θα προσληφθούν. Ποιος αλήθεια μπορεί να ξεχάσει ότι η ΟΛΜΕ με μια ανακοίνωση μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού κατήγγειλε τους αναπληρωτές που διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δεν μπορούν να ξεπλυθούν για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την υπονόμευση των αγώνων, τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κεφάλαιο και κυβερνήσεις.

Είναι η ώρα περισσότεροι εργαζόμενοι, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτή τη γάγγραινα μέσα στα συνδικάτα που και σήμερα, όχι μόνο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, αλλά και με νοθείες και ατιμίες προσπαθεί να κρατήσει θέσεις σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης έχει στόχο να καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα συνολικά στον εργαζόμενο λαό εργάτες, αγρότες αυτοαπασχολούμενους, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία. Δεν μένει κανένας ανέγγιχτος. Στο στόχο τους έχουν ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση. Χωρίς υπερβολή δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζόμενων. Γενιές και γενιές αγωνίστηκαν σκληρά, με διώξεις και μεγάλα βάσανα. Αυτοί οι αγώνες και ο διεθνής ταξικός συσχετισμός ανάγκασαν το αστικό κράτος και το κεφάλαιο, ένα μέρος από τον κλεμμένο ιδρώτα να το επιστρέφουν με την μορφή της κοινωνικής ασφάλισης. Με αυτό τώρα θέλουν να ξεμπερδεύουν. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμφωνήσει, έχουν υπογράψει.

Τα ίχνη που θα αφήσουν αυτές οι ανατροπές δεν θα είναι προσωρινά, δεν θα σβήσουν. Διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση βαρβαρότητας για όλες τις γενιές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε από το κεφάλαιο για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι. Τα μέτρα λοιπόν έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και δεν είναι μόνο κάποιες επιπλέον περικοπές στις συντάξεις. Είναι η ευθυγράμμιση και των συντάξεων στο επίπεδο του μισθού που συνεχώς έχουν στόχο να κατεβάζουν, η πλήρη μετατροπή της υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Να ευθυγραμμίσουν το επίπεδο των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στα όρια του ελάχιστου μεροκάματου και μισθού, στη μερική απασχόληση και ευέλικτη εργασία. Μας επιστρέφουν σε συνθήκες δουλειάς αμοιβής και ζωής των αρχών του 20ου αιώνα.

Από την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση απευθύνουμε κάλεσμα για μαχητικό ασυμβίβαστο αγώνα. Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο 2016, με τέτοια επιτεύγματα της επιστήμης γύρω μας, με τέτοια τεχνολογία που επιτρέπει οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα. Και όμως, τα όρια ηλικίας για σύνταξη αντί να μειώνονται αυξάνονται, το οχτάωρο έγινε δεκάωρο και δωδεκάωρο και δεκάδες χιλιάδες περιμένουν να ζήσουν από τα συσσίτια. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Προβάλουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στην εποχή μας και στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

  • Να μην υπάρχει καμιά απολύτως πληρωμή για υπηρεσίες υγείας. Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας πρόνοιας.

  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

  • Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

  • Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

  • Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Από αυτούς που τα λεηλάτησαν!

  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, συλλογική σύμβαση και ασφάλιση.

Αυτή είναι η δική μας γραμμή σύγκρουσης σε αντίθεση με το συμβιβασμό στη μίζερη ζωή.

Σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και της ένωσης τους της ΕΕ, που θέλουν πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, χωρίς συνδικαλιστική δράση για να επενδύσουν με κέρδος τα συσσωρεμένα κεφάλαιά τους.

Σε αντίθεση και σύγκρουση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο στα συνδικάτα. Με διαπάλη και αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα με όλους εκείνους που καλούν σε συμβιβασμό με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Που οδηγούν σε υποχώρηση την εργατική τάξη και το κίνημα της.

Σε αντίθεση με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των μνημονίων.

Η ίδια η ζωή καθημερινά αποδεικνύει ότι λύση προς όφελος του λαού δεν υπάρχει μέσα στα πλαίσια αυτή της πολιτικής, παρά μόνο στο δρόμο της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και την κυρίαρχη πολιτική, με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία του, σε κόντρα με τις ψεύτικες ελπίδες και τη λογική του μικρότερου κακού.

Καμιά απογοήτευση! Να οργανωθούμε, να παλέψουμε, ανεξάρτητα τι επέλεξε να ψηφίσει ο καθένας στις βουλευτικές εκλογές. Μόνο έτσι μπορούμε συνειδητοποιήσουμε και να δείξουμε τη δύναμή μας, να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Και τέτοιες υπάρχουν. Μέσα στον αγώνα και την πάλη ώστε να αλλάξουμε τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, να έχουμε ανάπτυξη που μοναδικό κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Συνεχίζουμε! Με ψηλά το κεφάλι. Κλιμακώνουμε τον αγώνα πιο δυνατά πιο αποφασιστικά.

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την...

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...