Μια Πολύ Σημαντική Απόφαση Για Το Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα Από την Ομοσπονδία Δημοσίου Ν. Αφρικής για Αποχώρηση από την ITUC

Δημοσιεύτηκε στις

 

Στις 26 έως 29 Ιουνίου, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίου Υγείας, Εκπαίδευσης και Συναφών (NEHAWU), Νοτίου Αφρικής. Στο συνέδριο της φιλοξένησε σημαντικό αριθμό συνδικαλιστικών οργανώσεων από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΜΕ. Η Ομοσπονδία αυτή, που εκπροσωπεί 300.000 εργαζόμενους, είχε ως βασικό θέμα στο Συνέδριο της την κατάσταση στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα και τη στάση των συνδικάτων απέναντι στις 2 γραμμές που υπάρχουν σε αυτό. Στην γραμμή της ταξικής πάλης, των αγώνων, των συνδικάτων των εργατών, που εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και την γραμμή αυτή στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, της γραφειοκρατίας και της ταξικής συνεργασίας που εκφράζει η ITUC.

Ειδικότερα μάλιστα, το συνέδριο συζήτησε για το πώς η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων σε διάφορες διεθνείς συνδικαλιστικές κλαδικές οργανώσεις αποτελεί ΕΜΜΕΣΗ συμμετοχή και στήριξη της πολιτικής της ITUC, δηλαδή της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών.

Με μια λιτή, αλλά πολύ ουσιαστική απόφαση, η Ομοσπονδία NEHAWU πήρε απόφαση να σταματήσει κάθε επαφή και συμμετοχή σε κλαδικές οργανώσεις της ITUC, όπως της PSI (Διεθνής Δημοσίων Υπηρεσιών). Ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται να προωθήσει και στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Νοτίου Αφρικής-COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικάνικων Συνδικάτων) την ανάγκη να γίνει μέλος της ΠΣΟ και να πάρει απόφαση να αποχωρήσει από την ITUC.

Αυτή η απόφαση της NEHAWU αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα, είναι καταπέλτης για τον βρώμικο ρόλο των κλαδικών οργανώσεων της ITUC, οι οποίες, όπως αναφέρει με το παράδειγμα της PSI «βρίσκονται στην υπηρεσία της ITUC και υιοθετούν τον αποικιοκρατικό συνδικαλισμό στα συνδικάτα».

Παραθέτουμε μεταφρασμένο το απόσπασμα των Ντοκουμέντων του 11ου Συνεδρίου της NEHAWU για το Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα.

 

1.3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΣΟ)

Παρατηρούμε:

(α) Την αυξανόμενη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και την επιτυχία του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Durban (στμ: της Νοτίου Αφρικής) στις 05-08 Οκτώβριου 2016

Αποφασίζουμε ότι:

(α) Στο πλαίσιο του διεθνισμού μας και του σχεδίου δράσης της ΠΣΟ, υιοθετούμε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΠΣΟ.

(β) Να δοθεί προτεραιότητα στο ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα στην ημέρα για την διεθνή δράση και να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα ιδεολογικής κατάρτισης.

γ) Να αναλάβουμε την ευθύνη μας για την ενίσχυσης της συνεργασίας με τα άλλα Αφρικανικά συνδικάτα της ΠΣΟ και την ενίσχυση του Γραφείου της Αφρικής, στην οικοδόμηση της ΠΣΟ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ στην αφρικανική ήπειρο.

(δ) Να υποστηρίξουμε την COSATU στην υλοποίηση της ένταξης της στην ΠΣΟ και να εργαστούμε ακούραστα για να ενθαρρύνουμε και άλλα συνδικάτα μέλη της COSATU να συμμετάσχουν στις κλαδικές οργανώσεις της ΠΣΟ.

1.4 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (PSI) ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ITUC)

Παρατηρούμε ότι:

(α) Η ομοσπονδία μας NEHAWU είναι μέλος της PSI και μέσω αυτής έμμεσα και μέλος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

(β) Είμαστε ενεργό μέλος και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ταξικής παράδοσης της ΠΣΟ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της ΠΣΟ (TUI-PAE).

(γ) Όλες οι δομές μας έχουν με την πάροδο των ετών εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη να ευθυγραμμίσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις με τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού

Πιστεύουμε ότι:

(α) Η ITUC είναι ένα όργανο των διεθνών μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού που προωθεί την ταξική συνεργασία και την διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος

β) Η PSI βρίσκεται στην υπηρεσία της ITUC και υιοθετεί τον αποικιοκρατικό συνδικαλισμό στα συνδικάτα του Δημόσιου Τομέα

(γ) Η PSI δεν ανταποκρίνεται στη θέση μας για δημοκρατικές, καθοδηγούμενες από τους εργάτες και ελεγχόμενες από τους εργάτες μεθόδους οργάνωσης και ταξικά προσανατολισμένη πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλιά και τις πολυεθνικές και αρνείται την ρίζες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Αποφασίζουμε οτι:

(α) Η Ομοσπονδία πρέπει, να αποσυρθεί από το PSI με άμεση ισχύ.

(β) Η ηγεσία της ομοσπονδίας έχει 6 μήνες για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία απόσυρσης από το PSI.

(γ) Επιπλέον, απορρίπτουμε την ψευδαίσθηση της διπλής διεθνούς συμμετοχής (στμ: εννοείται η πρόταση για ταυτόχρονη συμμετοχή σε ΠΣΟ και ITUC) της COSATU και υποστηρίζουμε την έξοδο της COSATU από την ITUC και την συμμετοχή της μόνο στην ΠΣΟ.

 

*Φωτογραφίες από το 11ο Συνέδριο της NEHAWU

https://plus.google.com/photos/111424066969409429174/album/6437033320122087985?authkey=CK2-rsfUn_X-QA

 

 

Περισσότερα

Αλληλεγγύη στα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Βενεζουέλας

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ένταση της κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, την κλιμάκωση των βίαιων...

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Αργεντινής στην Γενική Απεργία στις 24 Γενάρη

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και τον λαό...

Ολοκληρώθηκε το 15ο Συνέδριο της κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ (ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε το 15ο Συνέδριο της κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ σε αγωνιστικό κλίμα με αισιοδοξία...