Κεντρική Ομιλία Συλλαλητηρίου 22 Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι νέοι και νέες. Η σημερινή μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στέλνουμε μήνυμα! Στις 12 Νοέμβρη κανένας και καμία στο εργοστάσιο, το γραφείο, το μαγαζί, το χωράφι. Κανένας και καμία στη δουλειά! Κανένας άνεργος μόνος του! Όλοι μια γροθιά στον απεργιακό αγώνα. 12 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα πάντα! Να τρανταχτούν γερά, κυβέρνηση και μονοπωλιακοί όμιλοι. Να νιώσουν τη δύναμή μας και να την νιώσουμε και εμείς! Την επιτυχία της γενικής απεργίας την φοβούνται. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει! Ξέρουν από τι κινδυνεύουν! Ανησυχούν και μόνο στην ιδέα ο εργαζόμενος λαός να γίνει αληθινά πρωταγωνιστής και όχι θεατής, με μαζικό οργανωμένο και μαχητικό τρόπο.

Κάνουμε καθαρή την απόφασή μας. Καλούμε τα σωματεία, όλους τους τίμιους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους. Όλους όσους δεν συμβιβάζονται με την βαρβαρότητα και το μαύρο μέλλον που φτιάχνουν για μας και τα παιδιά μας. Όλους όσους δεν ανέχονται τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο στα συνδικάτα που επιδιώκει να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου, σιωπή των αμνών, ή το πολύ να γίνει μια διαμαρτυρία για τα μάτια του κόσμου…12 Νοέμβρη να γεμίσει από απεργούς η Αθήνα και όλες οι πόλεις της Ελλάδας. Να παραλύσουμε τις μεταφορές, τα λιμάνια τα αεροδρόμια, τα τρένα, τα λεωφορεία. Χωρίς τους εργαζόμενους να δούμε μπορούν να τα δουλέψουν; Να κλείσουν τα μεγάλα εργοστάσια με απεργία. Δεν έχει μέλλον η υπομονή στην απληρωσιά, στην αναδουλειά, στο πότε θα βάλει λουκέτο σε μεγάλες σύγχρονες μονάδες η καπιταλιστική εργοδοσία που φεύγει αναζητώντας μεγαλύτερο κέρδος και εδώ αφήνει κουφάρια και άνεργες οικογένειες. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας, τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, όλοι οι χώροι δουλειάς 12 Νοέμβρη να δώσουν την δική τους απάντηση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον υπουργοί της κυβέρνησης, που θα έδιωχναν την τρόικα από την Ελλάδα, στριμώχνονται υπομονετικά στην ουρά, έξω από τα δωμάτια κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, μέχρι να έρθει το δικό τους ραντεβού με τα αστικά επιτελεία, τα στελέχη της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επιλέχθηκαν για τη βρώμικη δουλειά, αυτή που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κεφάλαιο – ΕΕ – Κυβέρνηση προχωρούν σε ένα τεράστιο προμελετημένο έγκλημα. Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπουν την ασφάλιση σε προνόμιο λίγων, όσων έχουν να πληρώσουν το πανάκριβο εμπόρευμα. Μας ρίχνουν στα νύχια των αρπαχτικών των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας που ακονίζουν τα νύχια τους περιμένοντας την ψήφιση των μέτρων. Πετσοκόβουν πάλι τις συντάξεις, τις μετατρέπουν σε συντάξεις πείνας και καταργούν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για τις νεότερες γενιές. Καταδικάζουν φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα με συντάξεις φιλοδωρήματα! Θα τα δεχτούμε παθητικά; Θα συμβιβαστούμε;

Όλοι στην απεργία! Κάθε μέρα, κάθε ώρα στο δρόμο!

Όλα τα σωματεία, οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, οι σύλλογοι γυναικών που τα μέτρα τις καταδικάζουν, τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών μπορούμε και πρέπει να ξεσηκώσουμε τον εργαζόμενο λαό!

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στη νεολαία, στα άνεργα παιδιά, τους νέους των πενταμήνων, της μαθητείας, του λειψού και ανασφάλιστου μεροκάματου. Τους νέους των θρανίων, των πανεπιστημίων και των σχολείων. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παλέψουμε για το μέλλον που πραγματικά αξίζει στα παιδιά μας. Και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε μαζί. Λένε ψέματα ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα αυτοί που το λένε ομολογούν ότι 40 χρόνια προσπαθούν να περάσουν αυτά τα μέτρα, που είναι απαίτηση του κεφαλαίου και δεν τα κατάφεραν. Τι τους εμπόδισε; Ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας της εργατικής τάξης.

Αυτή πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση. Η απεργία στις 12/11 να γίνει η αφετηρία νέων τέτοιων αγώνων που θα προετοιμάζει την αντεπίθεση των εργαζομένων του λαού. Να μην τους δίνουμε άλλο το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι ο λαός συμφωνεί με τη σφαγή του. Έχουμε πλέον πείρα. Η αναμονή και η λογική του «μικρότερου κακού» οδηγεί σε αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Ομολογούν και οι ίδιοι ότι αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των μέτρων που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν. Η αποχή από τους αγώνες, είναι ορεκτικό για το κεφάλαιο. Η ανάγκη του για ακόμα περισσότερα κέρδη, για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα δεν σταματάει από μόνη της. Πρέπει εμείς να βάλουμε φρένο στις ορέξεις των μονοπωλίων και την εφαρμογή των απαιτήσεων του από το πολιτικό τους προσωπικό. Χρησιμοποιούσαν την τακτική διαίρει και βασίλευε για να μας βάλουν στην άκρη, να μας οδηγήσουν στο καναπέ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και οι υπουργοί της χρησιμοποιούν τα ίδια ψέματα, για να δημιουργήσουν κοινωνικούς αυτοματισμούς και να περάσουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που χρόνια τώρα δεν κατάφερε να επιβάλει το κεφάλαιο με καμία άλλη κυβέρνηση, για να στρέψουν τον πατέρα ενάντια στο παιδί του και το παιδί ενάντια στον παππού του. Η καραμέλα των συντάξεων των 3000 ευρώ έλιωσε και δεν γλυκαίνει πλέον. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία τους αποδεικνύουν τα ψέματα τους. το 56% παίρνει σύνταξη ως 800 ευρώ δηλ. περίπου 1.5 εκατομ συνταξιούχοι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου και με τον τελευταίο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, χάρισαν τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο, τα κούρεψαν, χάρισαν εκατομμύρια εισφορών στην εργοδοσία και κάθε μα κάθε φορά υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι «σώζουν το ασφαλιστικό». Ε, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΩΣΙΜΟ. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα, γιατί αποδείχτηκε και στην πράξη δεν αφήνεται τίποτα όρθιο την ίδια ώρα που δίνεται τεράστιες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Τους χαρίζουν χρέη εκατομμυρίων όπως στα μεγαθήρια των μεταφορικών εταιρειών, τους σβήνουν πρόστιμα, τους απαλλάσσουν από φόρους, τους επιδοτούν με ζεστό χρήμα που βγήκε από τις δικές μας αιματηρές θυσίες. Είναι προκλητικοί. Βρήκαν νέο τέχνασμα τώρα για το διαχωρισμό του λαού, για την διαίρεσή του! Μιλούν οι θεομπαίχτες για ισοδύναμα, χωρίς ντροπή. Λένε στο λαό διάλεξε μόνος σου το σχοινί που θα σε κρεμάσουν ή διάλεξε ποιος κλάδος θα πληγεί για να γλιτώσεις για λίγο εσύ!

Καταγγέλλουμε και από αυτό εδώ τη βήμα, τον ανεκδιήγητο υπουργό εργασίας Κατρούγγαλο που μαζί με τον υφυπουργό του το Νεφελούδη χρησιμοποίησαν την ίδια γκαιμπελίστικη τακτική της κατασυκοφάντησης των εργατικών αγώνων, λέγοντας ψέματα για την μη καταβολή των επιδομάτων φταίει η κατάληψη στο υπουργείο εργασίας. Τα ψέματα τους έχουν κοντά ποδάρια όμως, αφού μία εβδομάδα μετά δεν έχουν ακόμα δώσει τα οικογενειακά επιδόματα. Το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση με αυτό δίνονται από τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ μέσω ΟΓΑ. Και αυτό μόνο φανερώνει το μέγεθος της αθλιότητάς τους. Τι διαφορά έχει αυτός ο υπουργός από τον προκάτοχο του Βρούτση; Συνεχίζει την ίδια πολιτική με την ίδια τακτική προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αφεντικά τους. Όλη η κυβέρνηση είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία. Μαζεύουν όλο τον πλούτο από τον λαό για να τον παραδώσουν στο κεφάλαιο. Για την περιβόητη ανάπτυξη. Δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτή την ανάπτυξη! Δεν θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι. Δεν θα έρθει πίσω η κοινωνική ασφάλιση, δεν θα αυξηθούν οι μισθοί, δεν θα ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που κλείνουν. Η ανάπτυξή τους απαιτεί συντρίμμια εργατικών δικαιωμάτων, καταστροφή, πάμφθηνη δουλειά και καταστολή των αγώνων, το εργατικό κίνημα δεμένο, φιμωμένο. Καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες για το «φως στην άκρη του τούνελ», ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο», λες και δεν τα έχουμε ξανακούσει. Καμία αναμονή. Η ανάπτυξή τους θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας.

 

Την συκοφαντία τους λοιπόν, την επιστρέφουμε και βγάζουμε συμπεράσματα για το τι ακριβώς φοβούνται, τι ετοιμάζουν.

 

Τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας!

 

Το ΠΑΜΕ καλεί τον την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό να δώσουμε την δική μας απάντηση. ‘Ήδη πάνω από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς πήραν απόφαση για την συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια και στην απεργία στις 12/11. Χαιρετίζουμε την προχθεσινή απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων των αγροτών για κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος και την ΚΑΠ της ΕΕ. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων για συμμετοχή στης κινητοποιήσεις και καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, καλούμε τους μαθητές να μετατρέψουν τα 5μελή και 15μελή σε όργανα αγώνα και αντίστασης. Τέλος καλούμε τους άνεργους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Έχουν πλέον πολύτιμη πείρα από την καθημερινή αναζήτηση δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί, την αγωνία για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, την κοροϊδία των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά. Δεν είναι, δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η ζωή τον 21ο αιώνα. Μπορούμε και αλλιώς. Έλα μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα. Να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης και ταυτόχρονα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ΜΗΝ υπάρχει ανεργία.

Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Όλοι στο πόδι! Προετοιμασία οργάνωση ετοιμότητα. Όλος ο κλάδος, ο χώρος δουλειάς, όλη η γειτονιά στο πόδι. Τα κριτήρια που βάζουν τους τα επιστρέφουμε. Τα παζάρια τους δεν μας αφορούν. Ξεσηκωμός. Δηλώνουμε καθαρά ότι τα κοράκια που θα έρθουν να πάρουν σπίτι συναδέλφου μας, μεροκαματιάρη, άνεργου γείτονά μας θα μας βρουν εκεί.

Όλες αυτές οι αποφάσεις μπορούν και πρέπει να δείξουν το δρόμο για τον κοινό αγώνα εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, νέων και γυναικών απέναντι στην πολιτική των συμφερόντων των πολυεθνικών. Να δημιουργήσουμε την δική μας συμμαχία απέναντι στο μπλοκ των δυνάμεων που μας θέλουν στο καναπέ μας, να μετατρέψουν την ψήφο στις εκλογές σε συνενοχή για την σφαγή μας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Γιατί χωρίς εμάς δεν χτίζονται τα κτήρια, δεν λειτουργούν τα σχολεία, τα λεωφορεία, δεν παράγουν τα εργοστάσια, δεν φυτρώνουν τα χωράφια. Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.

 

Η απεργία στις 12 του Νοέμβρη πρέπει και μπορεί να συνταράξει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, την συγκυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και την ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το 3ο μνημόνιο, το πιο βάρβαρο από όλα το ψήφησαν και το στήριξαν μαζί με την κυβέρνηση, η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και τώρα καμώνονται ότι δεν συμφωνούν με τα μέτρα και κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τα ισοδύναμα.

 

Μέχρι τις 12/11 να μην μείνει χώρος δουλειάς που τα σωματεία δεν θα κάνουν συνελεύσεις, να πάρει μέτρα επιτυχίας της απεργίας. Να μην υπάρξει καμία επανάπαυση. Οι λαϊκές επιτροπές να ξεσηκώσουν τον λαό στις γειτονιές, με παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες. Μέχρι της 12/10 να είμαστε κάθε μέρα στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις. Να μην μείνει υπουργείο, εφορία δημόσια υπηρεσία που να μην αισθάνεται την οργανωμένη αντίσταση. Τώρα δοκιμάζουμε την δική μας δύναμη λέμε το δικό μας όχι, κάνουμε την δική μας εργατική λαϊκή αντιπολίτευση. Το ασφαλιστικό που, δεν κατάφεραν να το γκρεμίσουν συθέμελα στα πέντε χρόνια της κρίσης δεν θα τους επιτρέψουμε να το γκρεμίσουν οι «δήθεν αριστεροί» για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη. Όλοι μαζί με ανυποχώρητο σκληρό ταξικό αγώνα, με βήμα κλιμάκωσης την απεργία στις 12/11, με καθημερινές κινητοποιήσεις, μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.

 

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η έναρξη πλατιάς εξόρμησης όλων όσων συμμετέχουμε ΓΙΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟ έναρξη νέων αγώνων, συγκέντρωσης δυνάμεων για την ανατροπή.

 

Παίρνουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας

Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

 

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....