Κεντρική Ομιλία Συλλαλητηρίου 11 Ιούνη

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Χαιρετίζουμε τα πάνω από 600 σωματεία συλλόγους, μαζικούς φορείς γυναικών  και νεολαίας, τους συνταξιούχους που αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν σε πάνω από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Χαιρετίζουμε τους  εργαζόμενους, τους αγωνιστές που από το πρωί δίνουν το στίγμα του αγώνα.

 

Αυτή είναι η δική μας απάντηση στον νέο ωμό εκβιασμό κυβέρνηση δανειστών.

Στον ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ.

 

Μας ζητάνε να διαλέξουμε ανάμεσα στην σκύλα και στη Χάρυβδη.

Ανάμεσα στο μνημόνιο 47 σελίδων του Γιούνκερ και ανάμεσα στο μνημόνιο των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

 

Η απάντησή μας είναι ότι δε συμβιβαζόμαστε.

 

Δεν συμβιβαζόμαστε με το μαύρο μέλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της χρεοκοπίας του λαού για να κερδίσουν τα μονοπώλια.

 

Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα από το αίτημα μας για την κατάργηση των μνημονίων  των 400 εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όσων μας αξίζουν σήμερα.

 

Απορρίπτουμε τόσο τις 47 σελίδες του νέου μνημονίου της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών.

 

Και στα δύο κείμενα κυβέρνηση και δανειστές γράφουν και σβήνουν για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.  Για τα δικά μας δικαιώματα τις ανάγκες μας μόνο αντιγράφουν από τις συμφωνίες της ευρωπαϊκής ένωσης, τα μνημόνια των προηγούμενων. Συμπληρώνουν και με νέα μέτρα το αντιλαϊκό πακέτο!

 

Με το ψεύτικο επιχείρημα, το χιλιοειπωμένο ότι αποφύγαμε τα χειρότερα θέλουν οι εργαζόμενοι συνολικά ο λαός να απεμπολήσει την διεκδίκηση του για καταργηση των αντιλαϊκών συμφωνιών, να επικυρώσει όλα τα μέχρι σήμερα μνημόνια και από πάνω να σφραγίσει την αδιατάραχτη εφαρμογή τους.

 

Αποδείχτηκε ότι για τη ζωή μας η περιβόητη περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν προπαγανδιστική απάτη.

Για το κεφάλαιο είναι που διαπραγματεύεται, όχι για το λαό.

Τέσσερις μήνες τώρα, επιδιώκουν να μπει η υπογραφή του λαού στις αντιλαϊκές συμφωνίες.

Τη δική τους την έχουν βάλει φαρδιά πλατιά από τις 20 του Φλεβάρη.

 

Μέτρα φωτιά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.

 

  • ·                                              Το άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι συνεπάγεται.

Εδώ και χρόνια ανοίγει και κλείνει πάντα με τον ίδιο στόχο, να τροφοδοτήσει νέο κύκλο επίθεσης στα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων, την περικοπή παροχών.

Με τα ίδια κόλπα προετοίμαζαν και προετοιμάζουν τις αντιασφαλιστικές ανατροπές.

 

Δεν έχουν καμία πρωτοτυπία ούτε στα επιχειρήματα.

Λένε, «τα ταμεία δεν έχουν λεφτά» το στηρίζουν με τις αναλογιστικές μελέτες και επιτίθενται. Οι ίδιοι ομολογούν νέο κόψιμο στις πρόωρες συντάξεις.

 

Τι εννοούν πρόωρες όλοι καταλαβαίνουμε.

Για όσους κλάδους παρέμεναν κατακτήσεις κάτω από τα 67 και τα 62 θα αυξηθούν και αυτοί προς τα πάνω.

Νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Νέα μείωση στις συντάξεις. Ότι ψέματα και να λένε θα φέρουν νέες μειώσεις. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν με την ΕΕ που την θεωρούν κοινό τους σπίτι. Στόχος τους μία σύνταξη μέχρι τα 360 ευρώ και από εκεί και πάνω όποιος έχει επαγγελματικό ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση.

 

Κανένα δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι απατεωνιές τους.

Υλοποιούν ότι ακριβώς και οι προηγούμενοι.

 

Είναι εξοργιστικό να μιλάνε για την κατάσταση στα ταμεία αυτοί που εφάρμοσαν όπως και οι προκάτοχοι τους τον αναγκαστικό νόμο του 1950 μαζεύοντας τα ταμειακά αποθεματικά για να πληρώσουν τους δανειστές.

 

Πάντα το ίδιο κάνουν, με επιχείρημα ότι σώζουν το λαό. Ο λαός θα σωθεί με τον αγώνα του.  Φτάνει να αγωνιστεί κάτω από την δική του σημαία και τα δικά του συμφέροντα. Όχι κάτω από την σημαία του κεφαλαίου που έχει ματώσει , έχει σμπαραλιάσει την ζωή του .

 

Τι άλλο περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο:

  • ·        Ιδιωτικοποιήσεις. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Πάντως όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, το κεφάλαιο που ακονίζουν τα δόντια τους για να μασουλίσουν τα φιλέτα.

Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι υποδομές θα φουσκώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ο λαός θα πληρώσει ακριβά το φαγοπότι τους.

  • ·        Έρχεται φοροεπιδρομή, με άμεσους και έμμεσους φόρους. Η αύξηση του ΦΠΑ θα ενσωματωθεί σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, δέκα φορές παραπάνω θα πληρώνουν για τα βασικά αγαθά. Από τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών θα μαζευτούν 1,3 δισεκατομμύρια με το 23% στο ΦΠΑ, την αύξηση των τιμολογίων. με την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσαν τάχα με τον πρώτο νόμο στη βουλή. Με την διατήρηση και επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα καταργούσαν τις 100 πρώτες ημέρες. Για το μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, βιομηχάνους υπάρχουν φοροαπαλλαγές, απαλλαγές και από πρόστιμα. Όπως η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που απάλλαξε 4000 επιχειρηματίες ακόμα και για πρόστιμα από λαθρεμπόριο.

  • ·        Παραπέρα κτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Η αναφορά τους για νέο μοντέλο στις εργασιακές σχέσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα σημαίνει τελειωτικό χτύπημα σε όσες συλλογικές συμβάσεις είχαν απομείνει, σημαίνει επέκταση των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, σημαίνει για το μεγαλύτερο τμημάτων εργαζομένων δουλειά με ατομικές συμβάσεις χωρίς ωράρια, δικαιώματα. Αυτά είναι τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα με τις συμβάσεις μίνι τζομπς στη Γερμανία, τα συμβόλαια μηδενικού ωραρίου στην Αγγλία, τα on call στην Ολλανδία, τα δουλεμπορικά στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Στόχο τους έχουν να εφαρμόσουν κατά γράμμα το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων που δίνει γη και ύδωρ στους εργοδότες, με το προκλητικό επιχείρημα ότι… «δεν φέρνουν νέα μέτρα».

.

Αυτά περιέχονται στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το λαό. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου. Αυτός είναι ο κοινός τόπος συνεννόησης με τους θεσμούς.

 

Αυτά εννοούν όταν μιλάνε για έντιμο συμβιβασμό. Δηλαδή για σφαγιασμό του λαού.

 

Ο καυγάς δεν γίνεται για τα συμφέροντα του λαού.

Για αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να μπουκώσει το κεφάλαιο με νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές.

 

Τώρα που μιλάμε, που ακόμα δεν έχει γίνει το σερβίρισμα του νέου συμφωνημένου μνημονίου, η κυβέρνηση με άμεσα αντανακλαστικά χαρίζει πρόστιμα και χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Κάθε αντιλαϊκή συμφωνία γίνεται γέφυρα για την επόμενη που οδηγεί το λαό σε νέους εκβιασμούς, σε νέες απαιτήσεις της εργοδοσίας.

 

Για παράδειγμα, σήμερα, στους χώρους δουλειάς εξελίσσονται νέοι εκβιασμοί για μειώσεις μισθών. Αρχίζει και γίνεται καθεστώς η πληρωμή με την ώρα, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι καθυστερήσεις δεδουλευμένων, η απλήρωτη δουλειά. Γίνεται πλιάτσικο με την ασφάλιση.

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας

Τρομοκρατία και εκβιασμός για ένα δυσεύρετο κακοπληρωμένο μεροκάματο

 

Με το νέο μνημόνιο στα χέρια τους οι μεγαλοεργοδότες θα ζητήσουν κι άλλα.

Δεν έχει τελειωμό η επίθεση.

 

Εμείς πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα.

Εμείς προτάσσουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

 

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία κόκκινη γραμμή. Βαφτίζει το κρέας ψάρι για να καλλιεργήσει αυταπάτες. Όπως έκανε προεκλογικά έτσι κάνει και τώρα.

 

Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός για το λαό στην αρένα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου..

 

Η κυβέρνηση, δίπλα στο εμπόριο ελπίδας που καλλιέργησε προεκλογικά τάζοντας ότι χωρίς ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια θα εξανθρωπίσει την βαρβαρότητα και θα αλλάξει την ΕΕ, τώρα πιάνει το εμπόριο φόβου και εξαπάτησης  από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι.

 

Ακούμε τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα όπως και από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θέλει να παρουσιάσει τη συμφωνία-μνημόνιο ως τον κυματοθραύστη για τα χειρότερα. Τα χειρότερα για το λαό από τέτοιες συμφωνίες έρχονται.

 

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα.

 

Αρκετά ματώσαμε, αρκετά θυσιάσαμε για τα κέρδη των λίγων.

 

Ήρθε η ώρα να μπουν στο επίκεντρο οι ανάγκες των εργαζομένων.

 

Η ανάκτηση των απωλειών  σηματοδοτεί την  απόφασή μας να μη συμβιβαστούμε με την ανεργία.

 Μπορούν να δεχτούμε οι άνεργοι να ζουν χωρίς επίδομα ανεργίας;? Τα νέα παιδιά να εμπαίζονται στα προσωρινά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας?

 

 Σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, χωρίς μεροκάματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

  Ότι δε συμβιβαζόμαστε με την αθλιότητα που υπάρχει στο χώρο της υγείας, της παιδείας.

Είναι δυνατόν να δεχτούμε τα παιδιά μας να μην έχουν δασκάλους, να πηγαίνουν σε ακατάλληλα σχολεία;

Μπορούμε να συμβιβαστούμε τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν, να μην έχουν νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικό υλικό;

Μπορούμε να δεχτούμε να πληρώνουμε πανάκριβα για να γιατρευτούμε ενώ έχουμε πληρώσει μέχρι κεραίας τα ασφαλιστικά ταμεία;

 

Οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 44%. Θα τα χαρίσουμε?

Οι μισθοί πετσοκόφτηκαν κατά 32%. Θα το δεχτούμε?

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ο δικός μας δρόμος βρίσκεται στη οργάνωση. Στη ρήξη με την ΕΕ και τον δρόμο των μονοπωλίων.

Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι να δουν άσπρη μέρα στη γραμμή της υποταγής, της μοιρολατρίας. Χωρίς σύγκρουση με τις αιτίες που γεννάνε τα προβλήματα του λαού. Τα προβλήματα μας οξύνονται γιατί τα μεγάλα συμφέροντα, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες  κυριαρχούν. Αυτοί ληστεύουν τον ιδρώτα μας.

Η Ευρωπαϊκή ένωση, που είναι το κοινό τους σπίτι, φτιάχτηκε για να διασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας.

Οι κύριοι της κυβέρνησης που παριστάνουν τους αγωνιστές, τους προστάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων , των λαϊκών στρωμάτων μας καλούν να ζήσουμε στην βαρβαρότητα για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων . Να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

 Λύση υπάρχει και θα την δώσουμε με τον αγώνα μας. Με την ενίσχυση της προοπτικής που έχουμε ανάγκη για την  ικανοποίηση  των  αναγκών  μας,  κουμαντάροντας τον πλούτο που παράγουμε  για όφελός μας

 

Το ΠΑΜΕ όπως έκανε σε όλη την διαδρομή του από την συγκρότηση του μέχρι σήμερα παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε αγώνα παραμερίζοντας την ηττοπάθεια, τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

 

Σε αυτό το κάλέσμα έχουν θέση όλο οι εργαζόμενοι. Αυτοί που μέχρι χθες,  μπορεί να  στέκονταν με προβληματισμό στις εκτιμήσεις μας. Που νόμιζαν ότι τα προβλήματα μπορεί να λυθούν με μια κυβερνητική αλλαγή. Με μια καλύτερη διαχείριση.

 Τώρα οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα. Να συμπορευτούμε μαζί.

 

Στο κάλεσμα που απευθύνουμε, οφείλουν να ανταποκριθούν όλοι οι τίμιοι συνδικαλιστές.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες σε κοινό αγώνα, να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία. Να την κάνουμε πανίσχυρη. Εδώ είναι η ελπίδα.

 

Περνάμε σε αντεπίθεση για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας.

 

Αφήνουμε το φόβο, τις αυταπάτες, κάνουμε στη άκρη τα επιχειρήματα των αφεντικών.

 

Ο λαός πρέπει και μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής και καταλύτης των εξελίξεων.

Να βγει ο λαός στο προσκήνιο, οργανωμένος, αγωνιστής, ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

 

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, μνημόνια , ανεργία, φτώχεια και ανέχεια. 

 

Ο δρόμος αυτός φυσικά και έχει δυσκολίες. Η ζωή που κάνουμε είναι άνετη? Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ευτυχισμένο?

Είναι προτιμότερες οι θυσίες στο δρόμο του αγώνα παρά οι θυσίες χωρίς τέλος για τα κέρδη των καπιταλιστών.

 

Αγώνας, ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή. Ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και τα δεσμά των μονοπωλίων.

 

 

Συνάδελφοι,

 

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε.

Όλοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός.

 

Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Καμία θυσία δεν δεχόμαστε. Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία. Αυτοί που θησαυρίζουν από τα δικά μας βάσανα.

 

Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη.

 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τελειώνουμε εδώ, τώρα αρχίζουμε.

Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε την μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους.

 

Περισσότερα

Ομιλία του Γ. Στεφανάκη, Συνδικάτο Επισιτισμού μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη

Ομιλία στο συλλαλητήριο ενάντια στη σφαγή στη Παλαιστίνη 5/11/23 Συνάδελφοι συναδέλφισσες, όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα...

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 16.9.23

Ομιλία Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο Συλλαλητήριο στο...

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...