Καταγγελία της Γραμματείας ΠΑΜΕ Ν. Ξάνθης για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην ΕΛΒΙΖ

Δημοσιεύτηκε στις

Δυστυχώς ο συνάδελφός μας στην ΕΛΒΙΖ, κατέληξε από τα βαριά τραύματα – εγκαύματα μετά το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στο λεβητοστάσιο των εγκαταστάσεων της εταιρίας, στην Ξάνθη, όπου ο εργαζόμενος έκανε εργασίες συντήρησης, στη δεξαμενή συμπυκνωμάτων.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Τον συνάδελφο δεν τον θρηνεί μόνο ο περίγυρος του, αλλά όλη η εργατική τάξη του Νομού μας, καθώς αποτελεί ένα ακόμη θανατηφόρο «ατύχημα» στο βωμό των κερδών των εργοδοτών, κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας.

Για τα εργατικά «ατυχήματα», δεν φταίει η κακιά η ώρα, δεν είναι τυχαία, είναι εγκλήματα των αφεντικών. Σοβαρότατες ευθύνες της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί από την αρχή του έτους αλλά και για τους δεκάδες νεκρούς εργάτες που πήγαν για το μεροκάματο αλλά δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους.

Η πλήρης διάλυση και απονέκρωση των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας και η αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους, έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών που δεν τηρούν πλέον κανένα κανονισμό ασφαλείας και έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες.

Μάλιστα είναι τέτοια η έλλειψη ελέγχων και προστασίας των εργαζομένων που υπάρχουν περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που δεν δηλώνονται υπό την απειλή της απόλυσης.

Πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μας στην ΕΛΒΙΖ, νέο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν συνάδελφο, εργαζόμενο ως οδηγός σε courier, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, έρχεται να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο.

Τα γεγονότα των εργατικών «ατυχημάτων» στην Ξάνθη λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σχεδόν κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του από εργατικό «ατύχημα», ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σοβαρών μη θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες, που στην ουσία δεν καταγράφονται στη χώρα μας, θερίζουν και αποτελούν την αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους, την ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προοδεύσει σε βαθμό που να προλαμβάνονται πλήθος «ατυχημάτων».

Και στην περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης είχαμε μεγάλη συχνότητα εργατικών «ατυχημάτων», αλλά και τώρα την περίοδο της ύφεσης έχουμε τσάκισμα στις ζωές των εργαζομένων και μάλιστα σε κλάδους που μέχρι τώρα δεν είχαν συχνότητα εργατικών «ατυχημάτων».

Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση και την πάλη τους στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στις 6:30 μμ στην πλατεία Ελευθερίας, δίνοντας απάντηση, στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, των μεγάλων εργοδοτών, για πλήρη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας, για την οργάνωση της πάλη μας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα περιλαμβάνουν και μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας. ΟΧΙ στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

 

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...