Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας

0

 

Η κυβέρνηση με την νέα υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας  πετσοκόβει για τρίτη συνεχόμενη φορά το εφάπαξ. Η συνολική μείωση του εφάπαξ ξεπερνά πλέον το 50%.  Βασικό κριτήριο για το ύψος του εφάπαξ του κάθε εργαζόμενου, θα είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των Ταμείων. «Βιωσιμότητα»  με καταληστεμένα αποθεματικά και απαλλαγμένα από την κρατική χρηματοδότηση !!!

              Με το νέο πλέον μαθηματικό τύπο, το ποσό του ΕΦΑΠΑΞ για όσους έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση από 1-9-2013 και μετά δεν θα είναι σταθερό,  θα στηρίζεται σε ένα διανεμητικό σύστημα προσφορών και θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες όπως : την  περιουσία του Ταμείου – τα έσοδα από τις εισφορές – τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων την συγκεκριμένη χρονιά εξόδου – τον αριθμό των υπόλοιπων ασφαλισμένων.

              Έτσι, ενώ ο εργαζόμενος – ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλει κάθε χρόνο τις εισφορές του στο Ταμείο, στο τέλος του εργάσιμου βίου δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος του ΕΦΑΠΑΞ, που θα πάρει. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΦΑΠΑΞ, να κλέψουν όλες τις κρατήσεις, υλοποιώντας ντιρεκτίβες και αποφάσεις της Ε.Ε. και της Τρόικας. Αυτό το μέλλον έχουν χαράξει και για τα Επικουρικά Ταμεία με την καθιέρωση των τριών πυλώνων ασφάλισης, την ενίσχυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης και των Επαγγελματικών Ταμείων  (2ος και 3ος πυλώνας).   

              Το κλέψιμο των αποθεματικών των Ταμείων είναι διαχρονικό. Ξεκίνησε με τις υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα τις Ελλάδας, χωρίς τόκο μέχρι το 1974, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 20% και πλέον. Συνεχίστηκε με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και τις Ν.Δ., που έδωσαν το δικαίωμα στις Διοικήσεις των Ταμείων να τζογάρουν στο ναό του Χρηματιστηρίου  το 23%  των αποθεματικών (το έλεγαν επένδυση) και ήλθε το τελευταίο χτύπημα  με το κούρεμα (PSI) με απώλειες 12 δις ευρώ.

             

 

Το συνολικό κλέψιμο των ταμείων οι πιο συντηρητικοί αστοί οικονομολόγοι το ανεβάζουν πάνω από 50 δις.   

  Κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ – Τρόικα – ΔΝΤ βουλιάζουν τα Ταμεία, ληστεύουν το ΕΦΑΠΑΞ, κι ολ’ αυτά για να βγει αλώβητο από την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του.

    Καλούμε όλα τα  σωματεία, όλους τους εργαζόμενους, να οργανώσουν τον αγώνα, ν’ απαιτήσουν:

  • ·        Εδώ και τώρα όλο το ΕΦΑΠΑΞ και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή του.  
  • ·         Καμία μείωση των επικουρικών και κυρίων συντάξεων
  • ·        Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία
  • ·        Εδώ και τώρα αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία, επιστροφή των λεηλατημένων από τα Ταμεία (χρηματιστήριο, PSI, κ.α), κρατική εγγύηση στις συντάξεις
  • ·        Εδώ και τώρα απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε μορφής «τζόγο».

 

Κανένας μόνος του!

Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

 

ΟΛΟΙ στην παράσταση διαμαρτυρίας

την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 13:00,

στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)

                   

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.