Εργατικό Κέντρο Σάμου : Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φλεβάρη

Δημοσιεύτηκε στις

Στη Σάμο σήμερα το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Κ.Σ. που αποτελούμε οι αντιπρόσωποι των σωματείων-μελών,

 

Διαπιστώνουμε

 

Ότι η κυβέρνηση, Ε.Ε. και μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζουν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς την αντιλαϊκή πολιτική τους και την ανελέητη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα που ονομάζουν «προαπαιτούμενα» συμφωνούνται από κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ και προστίθενται σ’ αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων, λεηλατώντας τα δικαιώματα και τις ίδιες τις ζωές μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά σφίγγει ακόμα πιο πολύ την θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού. Δεν της φτάνει που συντρίβει ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Που φοροληστεύει την κάθε σταγόνα του λαϊκού μόχθου και που στέλνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα παιδιά μας στα σκλαβοπάζαρα όλου του κόσμου. Που αφήνει άνεργους εκατομμύρια εργαζόμενους και που μετά τα δισεκατομμύρια που έδωσε στις τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τους δίνει τώρα πεσκέσι και τα σπίτια του λαού.

Βαφτίζει «εθνικό συμφέρον» ότι εκφράζει αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρνει βόλτα τις περιφέρειες της χώρας σε στημένα «αναπτυξιακά συνέδρια» για να μας πείσει ότι άμα «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» τότε και δίκαιη ανάπτυξη έχουμε και όλοι κερδισμένοι είμαστε.

Το δικό μας το κέρδος το ξέρουμε. Σακατεμένοι μισθοί και συντάξεις. Λεηλατημένα εργατικά δικαιώματα. Τρομοκρατία και εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. 4ωρες συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό που στο χώρο δουλειάς μετατρέπεται σε 8ωρο, 10ωρο και κάποιες φορές ακόμα και 12ωρο, χωρίς οι επιπλέον ώρες να πληρώνονται. Απληρωσιά μηνών και χρόνων ακόμη. Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας που παίρνονται πίσω με διάφορους τρόπους και τόσα άλλα.

Δεν τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση? Βεβαίως και τα γνωρίζει με την παραμικρή λεπτομέρεια από τις υπηρεσίες της, αλλά έχει κάνει την επιλογή της στηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πολιτικοί υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών είναι όλοι τους και αυτών τις πολιτικές εκτελεί.

Ξέρει η κυβέρνηση τι σπέρνουν αυτές οι πολιτικές και γι αυτό προσπαθεί να μην καρπίσουν αγώνες.

Γι αυτό στην ουσία απαγόρευσε την απεργία στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Γι αυτό επέλεξε τον τρόπο και τον χρόνο να «σηκώσει» κουρνιαχτό με το σκάνδαλο της NOVARTIS ώστε ν’ αποπροσανατολίσει το λαό από τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές της. Βαφτίζει το σκάνδαλο αυτό σαν το μεγαλύτερο όλων των εποχών, αλλά δεν λέει κουβέντα για το ότι το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού είναι η μήτρα που γεννάει όλα τα σκάνδαλα και όσο υπάρχει αυτό τα σκάνδαλα δεν θα σταματήσουν. Δεν λέει κουβέντα ότι μεγαλύτερο σκάνδαλο για την εργατική τάξη και το λαό είναι το ότι η Υγεία έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και ανάλογα με το πορτοφόλι σου την αγοράζεις.

Εκεί που βρίσκει ανοιχτά αυτιά και ευλύγιστες μέσες η κυβέρνηση είναι στους συνδικαλιστικούς υπηρέτες του κεφαλαίου, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Από κοντά στηρίζουν με νύχια και με δόντια ότι η εργοδοσία απαιτεί. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από κοινού μαζί με όλα τα οργανωμένα σχήματα του κεφαλαίουΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, όλα τα «κοινωνικά συνεταιράκια» δηλαδή, υπέγραψαν την Κοινή δήλωση για το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» που περιλαμβάνει το νέο ευαγγέλιο του κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή οι άλλοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επισιτισμού, έσπευσαν πρώτοι-πρώτοι, μην τους πάρουν άλλοι την δόξα, να προτείνουν στην εργοδοσία δουλειά μέχρι λιποθυμίας 7 μέρες την βδομάδα και όσες ώρες δουλειάς την ημέρα και την βδομάδα θέλουν οι εργοδότες που θ’ αντικατασταθούν τάχα με ρεπό τον Νοέμβρη και προφανώς άμα έχει την καλή διάθεση ο εργοδότης.

Αυτήν την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά ούτε καν τις πλέον απαραίτητες. Οι πολιτικές αυτές και το ίδιο το σύστημα δεν μερεμετίζονται. Η ίδια η ζωή έδειξε ότι η θεωρία «αν αλλάξουν οι διαχειριστές του συστήματος», αυτό θα γίνει πιο ανθρώπινο, είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Η «δίκαιη ανάπτυξη» στον καπιταλιστικό δρόμο, σημαίνει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ισοπέδωση των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού. Αν θέλουμε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αυτό το σύστημα μαζί με τις αντιλαϊκές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν. Εμείς έχουμε την δύναμη και χρέος και ευθύνη μας είναι να σταματήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δημιουργώντας μια νέα κοινωνία.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

 • Υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751€. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

 • Κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου για τις Σ.Σ.Ε. και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις, που θα εφαρμόζονται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες.

 • Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των Ενώσεων Προσώπων.

 • Σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος δουλειάς με 7ωρο,5νθήμερο, 35ωρο και διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, καθώς και μέτρα για την προστασία της μητρότητας.

 • Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης και το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζομένων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα όλα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία.

 • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους με βάση τις ανάγκες μας. Επαναφορά όλων των απωλειών των συντάξεων και επιδομάτων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

 • Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

 • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

 • Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 • Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

 • Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.

 • Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.

 • Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.

 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

 • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και ν’ αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Ανάπτυξη της α’βάθμιας φροντίδας υγείας, με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας στο νομό μας.

 • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας! Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της χώρας μας. Αποδέσμευση της χώρας από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα πυρηνικά από τον Άραξο.

 

Για την Γενική Συνέλευση

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ.

 

 

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...