Εργατικό Κέντρο Λαυρίου : 9 Ιούλη συγκέντρωση – πικετοφορία στο άγαλμα των μεταλλωρύχων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΗ 6:30μμ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

 

 Το υπουργείο εργασίας προχωρά στο Λαύριο μαζί με τον Δήμο  σε ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Θεωρούμε πρόκληση την συγκεκριμένη ενέργεια από το υπουργείο, το οποίο γνωρίζει ότι οι χώροι εργασίας έχουν γίνει κάτεργα, ότι επί αριστερής κυβέρνησης και καπιταλιστικής ανάπτυξης το μόνο που αυξάνεται για τους εργάτες είναι τα ατυχήματα. Ότι με βάση επίσημα στοιχεία το 2016 τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 6,5%, ότι οι ελεγκτικοί  μηχανισμοί είναι αποσαθρωμένοι και λειτουργούν μόνο ως εισπρακτικοί μηχανισμοί. Ο Δήμος που ως εργοδότης  φιγουράρει ως συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης ημερίδας, είναι αυτός που δεν παίρνει ούτε τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους του. Είναι ο δήμος χωρίς αποδυτήρια για τους εργάτες καθαριότητας, οι οποίοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν στα σπίτια τους τα μικρόβια και να εκθέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την οικογένειά τους. Στους δήμους έχουμε τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα απόρροια της ανασφάλειας, της υποαπασχόλησης, της μερικής δουλειάς, μερικής ζωής, μόλις πριν 10 μέρες χάθηκε εργαζόμενος στον Δήμο Κορωπίου, από ελλειπή μέτρα προστασίας, που έχουν να κάνουν τόσο με τα μέτρα άμεσης προστασίας όσο και με την πρόληψη που είναι παντελώς απούσα από τους χώρους δουλειάς, “χαθηκε” ενώ περίμενε να φτάσει ασθενοφόρο από το Λαύριο, μέσα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα γιατρός.

Πάει πολύ το υπουργείο εργασίας που έχει μετατραπεί σε υπουργείο εργοδοσίας, να βγαίνει ως θεματοφύλακας της υγείας των εργατών, όταν όλοι γνωρίζουν, ότι η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι μία συνεχή διαπάλη μεταξύ εργοδοτών από την μία,  που την βλέπουν ως επιπρόσθετο κόστος και των εργατών από την άλλη  που θέλουν να γυρνούν μετά το 8ωρο υγιείς σπίτι τους. Αυτή είναι μία συνεχής πάλη που όσο πιο ισχυρή είναι η οργάνωση των εργατών τόσο βελτιώνονται οι όροι υγείας και ασφάλειας. Θωράκιση των δικαιωμάτων αυτών γινόταν μέσω των   συλλογικών συμβάσεων  που όριζαν ελάχιστο αριθμό εργατών και τεχνιτών πάνω σε μηχανές παραγωγής, τα οράρια, τα διαλύματα,  τα μέτρα υγιεινής, μέσων προστασίας κλπ που υποχρεωνόταν ο εργοδότης να παρέχει.  Η επίθεση στην οργάνωση των εργατών και στα πρωτοβάθμια σωματεία με το ξύλωμα του απεργιακού δικαιώματος από τους προθύμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η μη αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η μη  υποχρεωτικότητα, καθώς και η μη επιβολή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, δείχνουν το δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών  και έχει την σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μιας και έρχεται στο Λαύριο ο κ. Νεφελούδης (παλιός γνωστός ως συνεργάτης του πρώην Δημάρχου της ΝΔ κ. Παπασταυρόπουλου) ας πάει να δει  που ο ιδιώτης εργολάβος καταστρέφει νάρκες με πατέντες και ποτίζουν το έδαφος με ΤΝΤ στα ΕΑΣ,  ας πάει στα ξενοδοχεία που οι καμαριέρες δουλεύουν χωρίς ρεπό 10ωρα και 12ωρα που υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά για την καθαριότητα. Να μπει στο Αεροδρόμιο να δει πως αποκτούν μειοσκελετικα προβλήματα, να μπει στα LEROY MERLIN να ρωτήσει τι έγινε η υπάλληλος που μετά από 10 χρόνια δουλειάς απολύθηκε με το αιτιολογικό ότι είναι μη αποδοτική και πετιεται στον δρόμο και ας έχει σκλήρυνση κατά πλάκας να τους ρωτήσει όλους αυτούς τι μισθό παίρνουν.

Εμείς την Δευτέρα 9 του Ιούλη  θα είμαστε στο Άγαλμα του Μεταλλωρύχου 6:30μμ για να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, 8ωρο 5νθήμερο, 35ωρο. Μέτρα υγιεινής και ασφαλειας, να σταματήσουν οι χώροι εργασίας να είναι χώροι γαλέρας για τους εργαζόμενους. Να υπάρξουν μονάδες υγείας στους βιομηχανικές ζώνες. Δουλειά για όλους δουλειά με δικαιώματα.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Comments are closed.