Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Εκδήλωση στις 8 Μάρτη για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΓΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ, 7 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

 

Εργαζόμενη, άνεργη, νέα, γυναίκα

Μην αποδέχεσαι μοιρολατρικά να ζείς με την ανεργία, την έλλειψη στήριξης στους ανέργους, την εργασία λάστιχο, χωρίς δικαιώματα & ΣΣΕ, πενιχρούς μισθούς & συντάξεις, την φοροληστεία.

Μην αποδέχεσαι την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, με την έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας, των παιδιών και της τρίτης ηλικίας, μια κοινωνία με τα ναρκωτικά και την πολλαπλή εκμετάλλευση της γυναίκας.

Μην αποδέχεσαι μοιρολατρικά τους πολέμους και τις συμφορές τους, την αναγκαστική προσφυγιά, που γεννά το καπιταλιστικό, εκμεταλλευτικό σύστημα.

Όλα αυτά δεν είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά γίνονται συνειδητά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την Ε.Ε, το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας και στις άλλες χώρες, προκειμένου να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ζωή σου, η ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, των παιδιών μας, δεν θα αλλάξει από τα πάνω, ούτε από την σημερινή, ούτε από καμία άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που στηρίζει την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, ούτε από την «φιλευσπλαχνία» της εργοδοσίας.

Μόνο με την οργάνωση στο σωματείο σου, με την συμμετοχή σου στους αγώνες ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, σε κάθε κυβέρνησή του, στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, κόντρα στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, μπορεί να αλλάξει η ζωή σου, η ζωή της εργατικής τάξης, της νέας γενιάς προς το καλύτερο.

Αυτό είναι το επίκαιρο μήνυμα που εξακολουθεί να εκπέμπει 160 χρόνια, και για τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες, η μεγαλειώδης απεργία και εξέγερση χιλιάδων εργατριών στα εργοστάσια ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μάρτη 1857, που ζητούσαν ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα, η οποία έγινε κόντρα στην πρωτοφανή τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις και τους εκβιασμούς, αλλά και την άγρια επίθεση της αστυνομίας, που με εντολή των βιομηχάνων, έβαψε στο αίμα τη διαδήλωση.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, που τιμά το εργατικό κίνημα στις 8 Μάρτη, όπως αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, τιμώντας τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης, συνεχίζει αυτόν τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ειρήνη, καλώντας όλες τις εργαζόμενες, άνεργες, νέες, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους, να μπούν στα σωματεία και σ’ αυτόν τον αγώνα, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής μας, διεκδικώντας:

 • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Μέτρα στήριξη όλων των ανέργων με 600 ευρώ επίδομα το μήνα, για όσο διαρκεί η ανεργία.

 • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επιστροφή όσων μας αφαιρέθηκαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στα χρόνια της κρίσης, από την εργοδοσία και το κράτος.

 • Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή. Νομοθετική καθιέρωση της Κυριακής Αργίας.

 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για την οποία θα πληρώνει το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και 5 χρόνια νωρίτερα αντίστοιχα σε όσους είναι στα Β.Α.Ε.

 • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά).  Επί  πλέον 1 χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα.  Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού  για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.

 • Επίδομα 1.000 € για κάθε γέννα, από το κράτος. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

 • Άδεια μητρότητας για 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση απόλυσης εγκύου.

 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία για όλους.

 • Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών από το κράτος σε όλους τους δήμους του Ν. Λάρισας, που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

 • Κατασκευή δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, ΑΜΕΑ, για άτομα με Αλτσχάιμερ, με την αναγκαία στελέχωση. Ένα σε κάθε δήμο και στις μεγάλες πόλεις σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Οι υπηρεσίες να είναι δωρεάν απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία-βιοτεχνία.

 • Φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών. Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος που να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος.

 

 • Όχι στη συμμετοχή της χώρας μας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις. Έξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ. Έξω το ΝΑΤΟ, η Frontex και οι μηχανισμοί της Ε.Ε από την «φύλαξη» των συνόρων.

 • Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών. Να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε εκεί που έχουν επιλέξει ως προορισμό. Να σταματήσει η δολοφονία προσφύγων στο Αιγαίο που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όχι με τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ. Πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, όπως είναι το σωστό και ανθρώπινο.

 

 

ΕΚΝΛ Μάρτης 2017

Περισσότερα

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Η PEOPLECERT απολύει, τρομοκρατεί και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση

ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ PEOPLECERT ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Να Παρθούν Τώρα...

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα

Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα Να σημάνει παντού συναγερμός....

Σωματεία – Φορείς Έβρου: Σύσκεψη 8 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7μ.μ.στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΒΡΟΥ Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο νομό...