Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα: Καταργείται ο ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο με το πρόσχημα ότι αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη!

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

 Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με “φωτογραφική”, εκπρόθεσμη και σε άσχετο νομοσχέδιο (όλες αυτές οι πρακτικές ήταν “επαίσχυντες”, “αντιδημοκρατικές” και “αδιαφανείς” μέχρι χθες!) τροπολογία φρόντισε για ένα ακόμα δωράκι, αυτή τη φορά πασχαλιάτικο, με αποδέκτη σε αυτή τη φάση την ELFE του Λαυρεντιάδη, σε μια πορεία όλους τους βιομήχανους.

Την ώρα που όλα τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουμε τη δυσβάσταχτη φορολογία άμεση και έμμεση, με κάθε είδους χαράτσι που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συντηρεί και η σημερινή, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο “Αρμαγεδόνα” με το πακέτο της βαρβαρότητας να περιλαμβάνει κατάργηση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει στην ασφάλιση, με νέες περικοπές, με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, με τα εργασιακά να ξαναμπαίνουν στο τραπέζι για να ακονίσουν τα μαχαίρια τους οι μεγαλοεργοδότες, οι τρεις καβαλιώτες κυβερνητικοί βουλευτές “από το πουθενά” κατέθεσαν τροπολογία με την οποία καταργείται ο ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο με το πρόσχημα ότι αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη! Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι επίμονες αξιώσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για μείωση του εργασιακού (ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί, επιδόματα, κλπ) και του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών. Μάλιστα ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του στις 4/4/16 επανέφερε την απαίτηση του για “μείωση του ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται για βιομηχανική χρήση” δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο τονίζοντας ότι “η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει μέχρι και κατάργησή του”. Έτσι λοιπόν, Δευτέρα “σφύριξαν” οι βιομήχανοι, Πέμπτη εκτέλεσαν οι “πρώτη φορά αριστερά” βουλευτές της Καβάλας.

Έχουν μάλιστα το θράσος να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εξέλιξη υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων στην ELFE σε μια περίοδο που είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ, η εταιρεία έδειξε τις προθέσεις της για επιδρομή σε μισθούς, επιδόματα, δικαιώματα.

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ!

 Εδώ και χρόνια χέρι χέρι πασχίζουν να μας πείσουν ότι η κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο “θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και έτσι θα βγουν ωφελημένοι και οι εργαζόμενοι”. Αυτό το “επιχείρημα” το χρησιμοποιούν και ως αντιστάθμισμα στις πρόσφατες αξιώσεις της εργοδοσίας, με τη λογική ότι αφού τώρα η επιχείρηση θα βγει ωφελημένη εως και 9 εκ. ευρώ ετησίως, δεν συντρέχουν λόγοι για μειώσεις μισθών.

Ας αναλογιστούμε όμως:

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, μείωσε το «εργασιακό κόστος» κατά 5,5 εκατομμύρια με τις μειώσεις που προέβλεπε ο προηγούμενος οργανισμός, αυξάνει παραγωγή, πωλήσεις και κέρδη κι όμως η διοίκηση επικαλείται λόγους “βιωσιμότητας” για να καταργήσει τον Οργανισμό, να επιβάλει μειώσεις μισθών!!

Ανάλογα προνόμια (με τη μία ή την άλλη μορφή) απολαμβάνουν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βιομηχανίες και ιδιαίτερα στη χημική βιομηχανία, αλλά οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, οι ΣΣΕ καταργούνται, οι ατομικές συμβάσεις τσακίζουν κόκκαλα, όπως και η εκ περιτροπής εργασία, η απληρωσιά… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Αφορολόγητο πετρέλαιο απολαμβάνουν οι εφοπλιστές της χώρας μας (την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν το χειμώνα να ζεσταθούν, η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην ενεργειακή φτώχεια, οι αγρότες που κι αυτοί για τη δουλειά τους χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης το χρυσοπληρώνουν με όλους τους φόρους πάνω) κι όμως οι Έλληνες ναυτικοί κατά χιλιάδες είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ!

Επιδοτήσεις και “αναπτυξιακά” κίνητρα πήραν όλες τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες επιχειρήσεις, γεγονός ωστόσο που δεν απέτρεψε σε πολλές από αυτές το λουκέτο. Μόνο το παράδειγμα του Λαναρά να σκεφτούμε για την περιοχή μας είναι αρκετό για να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα: 3 φορές επιδοτήθηκε από τον κρατικό κορβανά με την απειλή του λουκέτου και το φόβο μη μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι. Και κάθε φορά το εργοδοτικό σωματείο έσερνε τους εργαζόμενους πίσω από τα αιτήματα του βιομήχανου με το ψευτοεπιχείρημα ότι “αν η επιχείρηση πάει καλά και οι εργάτες θα δουν άσπρη μέρα”. Τι κατάληξη είχε και η περίπτωση του Λαναρά, όπως και τόσες άλλες; Η εταιρία στην διαδικασία της πτόχευσης, οι εργαζόμενοι “εγκλωβισμένοι”, ούτε απολυμένοι, ούτε στην παραγωγή. Και ο όμιλος του Λαναρά να επενδύει σε άλλους πιο επικερδείς κλάδους!

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

 Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, δεν είχαν ποτέ και ούτε πρόκειται να έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζομένους. Μοναδικό τους κριτήριο και κίνητρο είναι το κυνήγι με κάθε τρόπο του μαγαλύτερου δυνατού κέρδους, για να είναι πιο ανταγωνιστικοί ο ένας από τον άλλο. Σε αυτό το δρόμο αξιοποιούν κάθε πρόθυμο σύμμαχό τους: κυβερνήσεις και κόμματα του συστήματος και του μονόδρομου της ΕΕ, διοικήσεις σωματείων με θητεία και διαπιστευτήρια στον εργατοπατερισμό, ανώτερα στελέχη των δικών τους επιχειρήσεων. Όσο κι αν μπουκώνουν με προνόμια, φοροαπαλλαγές, κίνητρα, κάθε μορφής ενίσχυση, το κριτήριό τους παραμένει το ίδιο: το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Για αυτό και δεν πρέπει τώρα να εφησυχάσουμε. Για αυτό πρέπει όλοι να απορρίψουμε την επικίνδυνη τακτική της διοίκησης του σωματείου που για μια ακόμα φορά προσπαθεί να μας αποκοιμίσει!

Κυβερνητικοί βουλευτές, ΔΣ του σωματείου, τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφώνησαν από την επόμενη μέρα της έγκρισης της τροπολογίας ότι “τώρα εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου και επομένως δεν συντρέχουν λόγοι μειώσεων σε μισθούς και δικαιώματα”. Παραπλανούν σκόπιμα γιατί γνωρίζουν όλοι ότι δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι τα κεφάλαια που θα “εξοικονομηθούν” θα πηγαίνουν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Κάτι ανάλογο προσπαθούσαν να μας σερβίρουν και οι προηγούμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και νυν στελέχη της ΛΑΕ) όταν επιχείρησαν να ξαναπεράσουν την ίδια τροπολογία για να μας πείσουν τότε (περίοδος καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών) ότι έτσι θα εξασφαλίζομασταν όλοι, εταιρεία και εργάτες! Και φυσικά λίγο αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι μια τέτοια “ρήτρα” στην τροπολογία προσέκρουε στην νομοθεσία της ΕΕ (στο όνομα της οποίας πίνουν νερό σημερινοί και χθεσινοί κυβερνητικοί βουλευτές) που προβλέπει πλήρη ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων και απαγορεύει κάθε δέσμευση για το που, πως και γιατί αυτά θα επενδύονται.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

 Να απορρίψουμε μια και καλή τα ψέματα και τις αυταπάτες. Κανείς δεν θα μας σώσει, μόνο με το δικό μας αγώνα, με ενότητα όλων (μόνιμων και εργολαβικών) των εργαζομένων μπορούμε σήμερα να διασφαλίσουμε κατακτήσεις και δικαιώματα.

 Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα λιπάσματα απαιτούμε:

Σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για να πάρουμε δεσμευτική απόφαση για το ΔΣ που θα καθορίσει την τακτική μας στη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία.

 Όλοι οι εργαζόμενοι σαν μια γροθιά να απαιτήσουμε:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη, ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Βήμα πίσω από αυτό. Όχι στις ατομικές συμβάσεις.

  • Ένταξη όλων των εργαζομένων (όλων των εταιριών) στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπου οι αμοιβές, τα επιδόματα και τα δικαιώματα να καθορίζονται από αυτήν. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη. Ένταξη στο σωματείο όλων των εργαζομένων (των εταιριών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ-PFICELFE και της CENTROFARO).

 

Να νεκρώσει το εργοστάσιο στην 48ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη βουλή το νόμο-λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση. Τέτοιοι είναι οι νόμοι που επικαλείται η διοίκηση της ELFE για να πετσοκόψει μισθούς και δικαιώματα.

Περισσότερα

Εκδήλωση για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου,...

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εφοπλιστών Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα...

Διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο τη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πραγματοποιήθηκε χθές, 22 Ιουλίου, η διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο...