Τετάρτη, Σεπτέμβριος 26

Διακύρηξη Ευρωπαϊκής Συνάντησης Συνδικάτων, Βρυξέλλες

Εμείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, για τις Συνέπειες της πολιτικής Μονοπωλίων-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κυβερνήσεων, των Ιδιωτικοποιήσεων για τους Εργαζόμενους και τους Λαούς, καθώς και ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος διακυρήσουμε:

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και η απελευθέρωση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παίρνονται μέτρα στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, κρατικές αγορές, νομοθετικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση και ακολουθείται γενικευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, γης και επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος και που στοχεύουν στη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει οι καπιταλιστές. Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες της στρατηγικής της συνθήκης της Λισσαβόνας και υλοποιείται με διαφορετικούς ρυθμούς σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τις λαϊκές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται, δεν αφορά αποκλειστικά ή περισσότερο τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτές, οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται πάντα από χιλιάδες απολύσεις, καταστρατήγηση ή και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση των μισθών. Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι δεν θα ήταν η ίδια αν δεν κυριαρχούσε στο συνδικαλιστικό κίνημα η λογική της ταξικής συνεργασίας.

Δεν μπορεί σήμερα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες, για φθηνό νερό, ενέργεια και μεταφορές, για παιδεία και υγεία δημόσια και δωρεάν για όλο το λαό, για μισθούς συντάξεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Κάθε χώρα έχει πλούτο και μεγάλες δυνατότητες για να ζήσει ο λαός σε συνθήκες ευημερίας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν τον πλούτο, που παράγουμε εμείς τον εξουσιάζουν, τον λεηλατούν λίγοι, τα μονοπώλια. Δίκαιη μοιρασιά ανάμεσα σ’ αυτούς που τον παράγουν και σ’ αυτούς που τον σφετερίζονται δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε αυτή τη κατεύθυνση Πρέπει να συζητήσουμε, ο καθένας στην χώρα του και στη περιοχή του, με νέα συνδικάτα, συνδικαλιστές, ομοσπονδίες, που προβληματίζονται για τις εξελίξεις. Πλέον έχει συγκεντρωθεί πείρα για το που οδηγεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, της υποταγής στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου. Πρέπει να δούμε πρωτοβουλίες, δράσεις και δραστηριότητες που θα προσελκύσουν νέες συνδικαλιστικές δυνάμεις, θα κινητοποιήσουν εργαζόμενους σε κάθε χώρα. Να επιδιώξουμε, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και επιμονή να αποκτήσουμε επαφές με αγωνιστικά συνδικάτα και συνδικαλιστές σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Σημαντικό κομμάτι σε αυτή μας τη δουλειά είναι η ανάπτυξη της Αλληλεγγύης στους Αγώνες που αναπτύσσονται καθημερινά και αδύναμα εκφράζεται η Αλληλεγγύη και η στήριξη. Με μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και πλαισιο αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Ειδικότερα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, έχουμε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των εργαζομένων είναι μέρος του γενικότερου συμφέροντος να υπάρχουν υπηρεσίες με κριτήριο τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων, κάτι που απαιτεί η Υγεία, η εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι άλλες υπηρεσίες να μην είναι εμπόρευμα. Σε αυτή τη πάλη για ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των στρατηγικών κλάδων εντάσσεται και η πάλη για ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων, για την πλήρη διασφάλιση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Να μπούμε μπροστά για το χτίσιμο μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα αντεπιτεθεί, θα αποκρούσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, θα οργανώσει την αλληλεγγύη, την αγωνιστική ενότητα, θα στοχεύσει την απαλλαγή από τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

 

Σε αυτή τη κατεύθυνση προτείνουμε να συζητήσουμε και μια σειρά δράσεων όπως:

  • Την μαζική συμμετοχή και κινητοποίηση συνδικάτων της Ευρώπης στη Διεθνή Μέρα Δράσης της Κλαδικής του Δημοσίου Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις στις 4 Απρίλη, η κάθε οργάνωση στη χώρα της

  • Το ψήφισμα που θα καταλήξουμε εδώ, να μπει σε κάθε σωματείο, να γίνει συζήτηση, να το υπογράψουν ώστε να γίνει και δική τους απόφαση και να δουλέψουν με αυτό αναπτύσσοντας κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις από αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα να γίνει προσπάθεια να συζητήσουμε με σωματεία που έχουν διαφορετική αντίληψη από εμάς.

  • Να καθορίσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες δράσεων σε 3-4 κλάδους (πχ Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Μεταφορές, Υγεία κτλ) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες να αποτελούν προετοιμασία και βήματα κλιμάκωσης προς τη Διεθνή Μέρα Δράσης

  • Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του 17ου Συνεδρίου της ΠΣΟ και την μαζική συμμετοχή σε αυτό

  • Να δούμε άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες στο διάστημα αυτό, και να προχωρήσουμε σε νέα συνάντηση, με συγκεκριμένη θεματολογία προς το τέλος του 2016 όπου να μετρήσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει

 

Comments are closed.