Τετάρτη, 23 Ιουνίου

Δελτίο τύπου για τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ

0
image_pdfimage_print

Το τελευταίο διάστημα αφήνονται σκόπιμα διαρροές από την κυβέρνηση και δυναμώνει η φημολογία πως οι σχολές του ΟΑΕΔ θα κλείσουν. Σε αρκετές περιοχές γενικεύονται απειλές πως οι μαθητές θα βρεθούν στον δρόμο, χωρίς δουλειά και πρακτική.Τρομοκρατούν τους μαθητές των 400ευρω, παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους.

Σε συνθήκες, όπου βαθαίνει η επίθεση ενάντια στην λαϊκή οικογένεια, που όλο και περισσότερος κόσμος πετιέται στο δρόμο την ίδια στιγμή που τσεκουρώνονται συλλογικές συμβάσεις, μισθοί και συντάξεις, οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν στιςσχολές μαθητείας δε θα είναι για να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα οι σπουδαστές ή να αμείβονται καλυτέρα.

Όποια εξέλιξη υπάρξει, θα είναι προς διευκόλυνση της τάσης να μεγαλώσει η εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών που δουλεύουν για μισό μεροκάματο, ανασφάλιστοι, μακριά και έξω από την ειδικότητα τους. Η μαθητεία ήταν ως τώρα όχημα, όχι για να μάθουν μια τέχνη οι μαθητές αλλά για να γεμίσουν τα σεντούκια των επιχειρήσεων με τσάμπα εργατική δύναμη.

Με πρόσχημα την πληρωμένη μαθητεία (ενίοτε απλήρωτη και κακοπληρωμένη) όλα τα προηγούμενα χρόνια, μάθαιναν 15χρονα παιδιά πως θα είναι υποτακτικοί στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις. Η λογική «μαθαίνεις και πληρώνεσαι, άρα μη μιλάς» έχει αποτυπωθεί ως το νούμερο ένα μάθημα στις σχολές. Σε αυτούς τους χώρους ποτέ δε μίλησαν για δικαιώματα,για κατακτήσεις, για πρακτική πάνω στο αντικείμενο της εργασίας, για ωράριο. Αντίθετα μάθαιναν στους μαθητές την τέχνη της υποταγής, ότι οι θυσίες θα έχουν αντίκρισμα, όταν δε θα διεκδικούν, όταν θα βρίσκονται συνεχώς με το κεφάλι σκυμμένο, όταν θα είναι μακριά από τα σωματεία και τους αγώνες.

Καλούμε τους σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, να μην ξεγελαστούν. Να δώσουν τη μάχη εκεί που πρέπει. Σε κάθε σχολή και σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μη φτάσουν το μισθό της μαθητείας να είναι φιλοδώρημα. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους.

Δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν πουθενά. Θα τα πάρουν όλα.

Share.

Comments are closed.