Για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ζεστό χρήμα για τα αφεντικά

Δημοσιεύτηκε στις

Η κυβέρνηση που δήθεν θα επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό στα 751€, προχωρά στην υλοποίηση των πιο τολμηρών φαντασιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Μετατρέπει το ελάχιστο ποσό που έχει απομείνει από το επίδομα ανεργίας σε ζεστό χρήμα για τα αφεντικά, ανακοινώνοντας μέσω του ΟΑΕΔ νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για 10.000 ανέργους, οι οποίοι θα παραδίδουν το επίδομά τους στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της προσωρινής τους «ένταξης στην αγορά εργασίας».

 Στην ουσία μιλάμε για αναβάθμιση των απαράδεκτων προγραμμάτων αφού πέρα από την αναπαραγωγή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την εργασία με ημερομηνία λήξης η δέσμευση για τους εργοδότες είναι να διατηρούν για τρεις επιπλέον μήνες τους εργαζόμενους στην εργασία και το επίδομα ανεργίας που προέρχεται από τις κρατήσεις των εργαζόμενων για την προστασία των ανέργων, θα δίνεται απλόχερα στα αφεντικά.

 Με βάση αυτό το πρόγραμμα, οι άνεργοι μετατρέπονται σε πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, δίνοντας από την τσέπη τους τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος, στους εργοδότες τους. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν να δώσουν τη διαφορά μέχρι τον άθλιο νομοθετημένο μισθό που παραμένει σε ισχύ, δηλαδή με βάση τον απαράδεκτο διαχωρισμό αναλόγως την ηλικία, για εργαζόμενους άνω των 25 ετών θα καταβάλουν 226 ευρώ ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η μετατροπή του επιδόματος σε επιταγή εργασίας επιφέρει νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, δημιουργείται νέος μηχανισμός μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις.

 Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων να απαντήσουν αγωνιστικά στις μεθοδεύσεις και στο ροκάνισμα του επιδόματος ανεργίας. Να δυναμώσουν οι αγώνες που θα βάζουν σε πρώτο πλάνο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ουσιαστική προστασία των ανέργων.

 Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζικά, αποφασιστικά, μαχητικά!

 

OΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ

Στην Αθήνα 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια

 

Το Γραφείο Τύπου

Περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου του ΕΚ Πειραιά για τα καζάνια του θανάτου ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Συνέντευξη Τύπου για τα ''καζάνια του θανάτου'' έδωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο...

Το πρόγραμμα της παιδικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Αγριόχηνες” το Σάββατο 14 Μαρτίου

Το Σάββατο 14-3-2026, στις 9.00 το πρωί στο web radio του ΠΑΜΕ και από...

Κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο Υπ. Υγείας για τους ειδικευόμενους γιατρούς ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χθές το μεσημέρι οι ειδικευόμενοι γιατροί στο πλαίσιο της...