Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου για τη συνδικαλιστική δράση

Δημοσιεύτηκε στις

 

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες ετοιμάζονται από την κυβέρνηση αλλαγές στο  νόμο 1264/82 για τη συνδικαλιστική δράση σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Ειδικότερα μεθοδεύεται ώστε για να κηρυχτεί μια απεργία θα πρέπει να αποφασίζει το πρωτοβάθμιο σωματείο με συμμετοχή 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών του και όχι από αυτούς που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση ή το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικές διαβουλεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η κήρυξη απεργίας θα είναι σχεδόν αδύνατη. Επίσης σχεδιάζεται να δοθεί το δικαίωμα στην εργοδοσία να κηρύσσει «ΛΟΚ ΑΟΥΤ» σε περίπτωση απεργίας.

Νέα σχέδια υπάρχουν και για τον παραπέρα περιορισμό της χρηματοδότησης των συνδικάτων προκειμένου να στραγγαλιστούν οικονομικά και μάλιστα τη στιγμή που τα χρήματα που παίρνουν προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και που ποτέ δεν αποδόθηκαν στο ακέραιο.  

Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές άδειες σαν ένα ακόμα εμπόδιο στη συνδικαλιστική δράση.

Τα σχέδια αυτά δεν είναι  καινούργια, ο κ. Βρούτσης τα είχε αναγγείλει από τις αρχές του 2013 με δηλώσεις του. Είναι ένα ακόμα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης στη βάση και παλιότερων αντεργατικών νόμων και μέτρων όπως ο ν.330, το άρθρο 4 κ.λ.π.

Αυτά, σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων, την κήρυξη σχεδόν όλων των απεργιών παρανόμων, τις καταδίκες των συνδικαλιστών, το νέο νόμο για τις φυλακές κ.α., διαμορφώνουν ένα νέο αντιδραστικό – αντιλαϊκό πλαίσιο περιορισμού δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, μας γυρίζουν πίσω σε εποχές δικτατορίας βάζοντας το κίνημα σε «γύψο» και καταστολή.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα να μην περάσουν αυτά τα μέτρα που μας θέλουν ανοργάνωτους και υποταγμένους στα συμφέροντα και τις πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε. – μονοπωλίων.

Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματά μας δε μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

 

Το Δ.Σ.

Περισσότερα

Το πρόγραμμα του webradio την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Ακούστε αύριο στο webradio του ΠΑΜΕ στις 6μμ την εκπομπή του Κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων...

Συνδικάτο Εργατ/λων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου: Επιστολή για κοινοποίηση στάσης εργασίας του συνδικάτου στις 30 Νοεμβρίου

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου σε συνεδρίασή του αποφάσισε την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας...

Σύλλογος Εργαζ. στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής “Ο Βύρων”: Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!

Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία της Ομοσπονδίας γιατρών στις 29 και 30 Νοέμβρη. Χαιρετίζουμε τον...