Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τις εξελίξεις στο κατάστημα ΟΤΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Η διοίκηση του ΟΤΕ, προχώρησε τελικά με συνοπτικές διαδικασίες στην απόλυση του εργαζόμενου με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και 32 έτη υπηρεσίας, συνδέοντας την αξιολόγηση με την απόλυση, αξιοποιώντας το άρθρο 13 του Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού που αφορά τη λύση εργασιακής σχέσης, την απόλυση, με αφορμή την αξιολόγηση. Η απόλυση ήρθε μαζί με την προκήρυξη του νέου κύματος εθελούσιας εξόδου, για να διασφαλίσει ότι η επιχείρηση θα ξεμπερδέψει πάση θυσία με τους παλιούς εργαζόμενους και θα επιβληθούν οι νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας στο σύνολο του προσωπικού

Τα στελέχη της επιχείρησης που ήρθαν στα Γιάννενα, είχαν ήδη καθαρογραμμένη την απόλυση στις βαλίτσες τους. Απέδειξαν έτσι ότι η ακρόαση του εργαζομένου ήταν μια τυπική υποχρέωση, πρόφαση δημοκρατικών διαδικασιών ώστε να «σφιχτοδέσουν» την πρώτη απόλυση με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού.

Από μόνη της αυτή η πράξη έριξε στο κενό την προσπάθεια της διοίκησης να διασύρει ως ακατάλληλο, έναν εργαζόμενο που αποδεδειγμένα δούλεψε 32 χρόνια στις αποθήκες και στα καταστήματα του ΟΤΕ πανελλαδικά. Ήθελαν μια απόλυση και την έκαναν, με τη βοήθεια των εργαλείων που έχουν φτιάξει ήδη, δηλαδή τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού. Παράλληλα «έστειλαν μήνυμα» πανελλαδικά με την αδιάλλακτη στάση τους, ότι δεν θα υπολογίσουν ούτε τη ζωή, ούτε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων μπροστά στα κέρδη της επιχείρησης.

Διαπιστευτήρια όμως έδωσαν και στη μεγαλοεργοδοσία της πόλης, αφού παρεμπόδισαν τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να μπει στο χώρο και να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και για την προκηρυγμένη στάση εργασίας την ημέρα της ακρόασης.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων βασικών κλάδων της οικονομίας, τις οποίες προκρίνει η κυβέρνηση σε όλους τους κλάδους προς όφελος του κεφαλαίου, και έχει σχεδιάζει με τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης. Με τέτοιους όρους θα λειτουργεί η «μεταμνημονιακή εποχή» στην Ελλάδα που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» και η «δίκαιη» ανάπτυξη θα γίνει με τις επιχειρήσεις να γιγαντώνουν τα κέρδη τους και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς κάτω από την απειλή της απόλυσης «με τη βούλα» της νομοθεσίας που έχει γραφτεί καθ’ υπαγόρευση της εργοδοσίας.

Νέο νόημα στην προπαγάνδα του ΟΤΕ «όλοι μαζί είμαστε ένα» (με τη διοίκηση) έδωσαν οι συνδικαλιστές των 2 σωματείων του ΟΤΕ των Ιωαννίνων. Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο σωματείων (ΠΕΤ-ΟΤΕ και ΠΑΣΕ-ΟΤΕ), οι αντιπρόσωποι και το εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που εκλέγονται από τον ΟΤΕ, που τις προηγούμενες μέρες μας έκαναν κριτική για την κινητοποίηση ενώ ποτέ δεν βρήκαν μια λέξη να πουν για τη διοίκηση του ΟΤΕ που απολύει εργαζόμενο, γνήσιοι υπερασπιστές της εργασιακής ειρήνης, παρέμειναν όλοι τους άφαντοι από την κινητοποίηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της τοπικής διοικούσας της ΠΕΤ ΟΤΕ δεν συμμετείχε καν στη στάση εργασίας, στην οποία, «για τα μάτια του κόσμου», καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος με ανακοίνωση που έδωσε μάλιστα και στον τύπο…

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση σε συνεργασία με τα εργοδοτικά σωματεία. Να βάλουν στην άκρη τις ξεπουλημένες ηγεσίες, να αλλάξουν του συσχετισμούς στα σωματεία τους. Να συσπειρωθούν στο Εργατικό Κέντρο. Να παλέψουν για ζωή με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι την ανάγκη της επιχείρησης για ακόμα περισσότερα κέρδη.

Περισσότερα

Σωματέιο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ – Σε κίνδυνο οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την ΛΑΡΚΟ

Κύριοι Με την υπ αριθμό 267 επιστολή μας που λάβατε με δικαστικό επιμελητή, σας ανακοινώνουμε...

ΕΚ Ζακύνθου – Να γίνει άμεσως έλεγχος στις συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο Ζακύνθου

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ        Την προηγούμενη εβδομάδα άλλος...

Απεργιακή συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της Υγείας και της απεξάρτησης...