Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσου για εργαζόμενους στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΠΥ)

0

 

Σε κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας ζουν το τελευταίο διάστημα οι  εργαζόμενοι σε ΜΚΟ στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (hotspot)  στα περισσότερα σημεία της χώρας όπως στην Κω και την Λέρο, μετά την ενημέρωση για μη ανανέωση των συμβάσεων τους.

Στα ΚΠΥ με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιδωτό εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων που αποτελείται από εργαζόμενους με πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ ,στις ΜΚΟ, μέσω ΑΣΕΠ , από τους Δήμους και άλλους από εργολαβίες, με συμβάσεις όλων των ειδών.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμες για τους πρόσφυγες (και τις τοπικές κοινωνίες), που βρέθηκαν στον τόπο μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ελπίζοντας ότι κάποτε θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να φτάσουν στην τελική χώρα  προορισμού  τους.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα ΚΠΥ, χρειάστηκε να γίνουν «εσωτερικοί» μετανάστες για απασχόληση σε αντίξοες και ιδιαίτερες συνθήκες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου,  με σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Οσοι εργάζονται στις  ΜΚΟ   έχουν να κάνουν με  καλοστημένες επιχειρήσεις οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο προκειμένου να αποφύγουν  οικονομικές επιβαρύνσεις  αποδεικνύοντας  έτσι τον κερδοσκοπικό και κυβερνητικό τους χαρακτήρα.

Η μη ανανέωση  των συμβάσεων  γεννά ερωτηματικά από ποιόν θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες  στους πρόσφυγες, δεδομένου ότι την περίοδο αυτή τα Hot Spot είναι ήδη υποστελεχωμένα και είναι γνωστή η ανεπάρκεια κρατικών και αξιοπρεπών υπηρεσιών στις δομές, επιτρέποντας ουσιαστικά  στις ΜΚΟ να  δραστηριοποιούνται απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή από κοινού οι εργαζόμενοι στα hot spot και οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτά έχουν την ίδια μήτρα.

Είναι η πολιτική που μειώνει μισθούς & συντάξεις ,εφαρμόζει μνημόνια, επιτίθεται αδιάκοπα στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, που δοξολογεί  την ΕΕ  & το ΝΑΤΟ  όσο και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου ως προστάτες και σωτήρες των λαών, την στιγμή που  ρίχνει  λάδι στη φωτιά και συμμετέχει στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους και συρράξεις.

Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Καμία απόλυση!

  • Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και  εργαζόμενους που τώρα απασχολούνται στις ΜΚΟ ή αλλού.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι.

Το Εργατικό Κέντρο Β Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες και την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους.

Καλεί τους εργαζόμενους στο ΚΠΥ Λέρου όπως και της Κω  να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά και συλλογικά.

Το Εργατικό Κέντρο μπορεί  να συμβάλλει στην οργάνωση αυτής της μάχης.

20 Μαρτίου 2017

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.